08 ianuarie 2010

Diacriticele româneşti
Ă ă   Â â    Î î    Ș ș    Ț ț
Mult e dulce şi frumoasă 
Limba ce-o vorbim,
Altă limbă-armonioasă
Ca ea nu găsim.
Saltă inima-n plăcere
Când o ascultăm,
Şi pe buze-aduce miere
Când o cuvântăm.
("Limba românească" de Gh.Sion, fragment)

DIACRITIC, diacritice, adj.n. (În sintagma) semn diacritic = semn grafic care dă unei litere a alfabetului o valoare specială. [Pr.: di-a-] - din fr. diacritique. (Dicţionarul explicativ al limbii române)

Scrierea cu diacritice pe internet şi citirea acestora este o problemă destul de spinoasă, pentru că pe lângă setările care trebuie efectuate în acest scop se manifestă şi o împotrivire din partea utilizatorilor care, din comoditatea de a nu folosi facilitatea existentă în toate sistemele de operare Windows mai noi de 3.x.x., s-au complăcut în a adopta limba "romtaliană". În articolul meu Romgleza şi romtaliana am militat pentru păstrarea semnelor diacritice atunci când acest lucru este posibil şi am arătat şi modalitatea extrem de simplă prin care le putem folosi: pentru citirea unui text publicat pe un sait sau pe un blog trebuie setat corespunzător brauserul (de exemplu Internet Explorer) în meniul View > Encoding, preferându-se submeniurile Central European sau, dacă există, Eastern European şi evitându-se opţiunea  Western European, care nu recunoaşte diacriticele româneşti. 
Pentru scrierea cu diacritice trebuie setat sistemul de operare. De exemplu in Windows XP prin Start > Settings > Regional and Language  > Options > Languages > Details > opţiunea Romanian, apoi Add. Scrierea se efectuează cu cinci butoane mai puţin folosite ale tastaturii, situate in partea dreaptă a acesteia. În cazul în care sunt setate mai multe limbi (de exemplu limba română şi o limbă străină) comutarea între acestea (switch) se face printr-o simplă comandă la alegere, la care se ajunge prin Regional Settings > Languages > Details > Key SettingsEu am ales pentru acest scop prin clic pe OK chiar prima opţiune oferită, şi anume acţionarea simultană a butoanelor Ctrl+Shift aflate în colţul din stânga jos a tastaturii. Cu timpul comutarea între două sau mai multe limbi intră în reflexul utilizatorului.

Am vizitat nenumărate saituri de radioamatori şi nu am găsit nici măcar un singur sait serios de limba franceză, suedeză,  germană, maghiară, cehă etc. - limbi în care abundă accente de tot felul şi caractere diacritizate – care să fi renunţat la o scriere corectă, şi aceasta în primul rând din respect pentru limba naţională.
Iată ce spune cunoscuta enciclopedie Wikipedia în această privinţă:
Orice vorbitor de limba română este de acord că limba română se scrie cu semne diacritice. Wikipedia este o enciclopedie; ca atare, redactarea articolelor în limba română trebuie făcută în singurul mod corect, şi anume folosind literele cu semne diacritice acolo unde trebuie: ĂÂÎŞŢ şi perechile lor minuscule. A scrie fără diacritice poate duce la exprimări ambigue ca de exemplu „un tanc de 12 ani”, „un roman nascut la Roma”, „zece paturi” etc. Cuvinte precum „pamant”, „stiinta”, „samanta” nu există în limba română, iar un cuvânt precum „tata” se poate interpreta în nu mai puţin de şase feluri în funcţie de diacriticele care i se ataşează. În plus, lipsa diacriticelor într-un text românesc denotă o gravă lipsă de profesionalism. La fel ca în alte limbi (franceză, germană, maghiară etc.) şi în limba română scrierea fără diacritice este inacceptabilă."
Atunci când e vorba de scrierea pe forumuri (de exemplu în cazul grupurilor de discuţii care funcţionează prin Yahoo) şi de trimiterea de mesaje e-mail situaţia e diferită, pentru că în acest caz atât expeditorul cât şi destinatarul (respectiv toţi cititorii), dar mai ales serverul care găzduieşte forumul trebuie să fi procedat în prealabil la setările corespunzătoare - un lucru mai greu de obţinut. În urma insistenţelor mele şi prin efortul demn de laudă al lui N2YO, pe Radioamator.ro există acum posibilitatea de a publica articole scrise în limba română - nu în romtaliană.

Sper că vizitatorii acestei pagini vor reuşi să-şi seteze sistemul de operare pentru a citi fără dificultate articolele mele. Le mulţumesc pentru efort.


Despre mine

Fotografia mea
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved