06 January 2010

WETI 
În aşteptarea inteligenţei extraterestre 

Traducere, adaptare şi prezentare                 
de Francisc Grünberg, YO4PX




WETI = NOUL SETI
WETI – prescurtare de la «Wait for Extraterrestrial Intelligence» («to wait» în limba engleză = a aştepta)  – este noul SETI - «Search for Extraterrestrial Intelligence», Centrul pentru căutarea inteligenţei extraterestre.

Desemnarea locului nostru în univers a constituit unul dintre subiectele fundamentale ale cercetării ştiinţifice de peste 5000 de ani. Un aspect al acestei strădanii a  fost acela de a determina dacă viaţa şi inteligenţa umană sunt o marfă rară în Univers sau, mai degrabă, un rezultat omniprezent şi inevitabil al evoluţiei cosmice. Spus mai pe înţeles: suntem noi oare nişte unicate, nişte ciudăţenii ale naturii, ori galaxia colcăie de creaturi inteligente, cu ochi de insectă şi cu o mulţime de tentacule?

Nu există decât două căi pentru a primi un răspuns fără echivoc la această întrebare. Fie vom întreprinde cercetări asidue pentru a investiga mediul nostru galactic şi vom găsi fiinţe inteligente, fie aceste fiinţe vor întreprinde la un moment dat cercetări pentru a ne găsi pe noi. Prima dintre metode a fost deja aplicată într-o mare varietate de domenii, prin proiecte cuprinzătoare şi bine fundamentate, dar extrem de costisitoare. A doua metodă, pe de altă parte, a fost lăsată până acum la cheremul diletanţilor, nefiind vreodată utilizată în cadrul unui proiect cu o minimă rigurozitate ştiinţifică. De aceea nou-înfiinţatul Institut WETI şi-a asumat tocmai această misiune - misiunea de a înţelege şi de a explica originea, natura şi prevalenţa vieţii inteligente în Univers. Pentru aceasta Institutul a ales o abordare cu totul nouă: în loc de a căuta activ dovezi ale existenţei unor fiinţe extraterestre dotate cu inteligenţă, ideea este pur şi simplu aceea de a aştepta - până când acele fiinţe ne vor găsi pe noi. Aşteptarea este o metodă în general subapreciată, deşi ea este infinit mai ieftină şi mai puţin invazivă decât alte tipuri de cercetare. De asemenea, ea este prietenoasă cu mediul înconjurător şi nu produce nici încălzire globală, nici terorism sau conflicte nucleare. Institutul WETI a strâns laolaltă un grup select de profesionişti, care să se dedice explorării beneficiilor aşteptării, pentru a ajunge în final la înţelegerea vieţii în Univers. Combinând cunoştinţe dintr-o mare varietate de discipline – astrofizică, biologie, neurologie, psihologie, filozofie –, obiectul pe care ni l-am fixat creează noul standard de aur al omenirii, acela al unei rodnice aşteptării ştiinţifice.
Omenirea a simţit întotdeauna nevoia stringentă de a realiza lucruri de o importanţă extraordinară. Prin aceasta, noi am cauzat infinite suferinţe şi am provocat enorme dezastre. Institutul WETI propune abandonarea necugetatelor noastre ambiţii egocentrice şi adoptarea unei abordări mai umile care, în loc să exploreze Universul, să lase Universului rolul de a ne explora pe noi.

ECUAŢIA BRAKE ŞI ALTE IDEI DESPRE ADEVĂRUL ABSOLUT

Ecuaţia Drake, formulată pentru prima dată de Frank Drake în 1960, este folosită pe scară largă pentru a cuantifica şansele de a găsi dovezi ale existenţei vieţii inteligente în Galaxia noastră. Mult mai puţin celebră, dar cu siguranţă mult mai sofisticată, este ecuaţia Brake, enunţată în 1970 de ciberneticianul danez Michael F. Brake (1903-1984), care este şi inventatorul popularului aparat de deceleraţie (acceleraţie negativă). Prin introducerea factorului «fs» ecuaţia Brake limitează eficienţa cercetării. Din formula «fs>1/N» reiese indubitabil că WETI este mai eficient decât SETI. În încheierea demonstraţiei lui Brake, prin adăugarea termenului «B» ecuaţia îşi demonstrează cu ingeniozitate propria sa inexistenţă. 

SĂ CUGETĂM 
În calitatea noastră de fiinţe dăruite cu raţiune este indicat să cugetăm la reala eficienţă a conceptului WETI şi să ne punem întrebările esenţiale:  De unde venim? Încotro ne îndreptăm? Avem oare răgazul de a bea o cafea între timp? Mulţumită Institutului WETI efortul de a răspunde la aceste întrebări fundamentale ale existenţei se transpune în sfârşit într-o experienţă socială, şi anume, într-un proces global de aşteptare inteligentă.
WETI poate fi imaginat ca o escală de autobuz interstelară. Fără WETI marea majoritate a oamenilor nici nu şi-ar da vreodată seama de ce îşi petrec viaţa pe această planetă cumplit de plictisitoare. Cu WETI fiecare dintre noi vom putea măcar afla că, cu toţii, noi aşteptăm. Aceasta fixează în faţa ochilor noştri un nou scop, care ne va dărui puterea de a ne continua conştient îndelunga noastră aşteptare.

PLANUL NOSTRU DE A CONDUCE LUMEA
Computerizarea distributivă şi interacţiunea comunitară sunt părţi vitale ale activităţilor noastre actuale şi viitoare. Vom oferi un program de calculator ce poate fi descărcat gratuit, care va întrebuinţa momentele de neutilizare ale calculatorului dumneavoastră, în scopul unei aşteptări eficiente. Calculatoarele moderne au capacitatea de a aştepta de mai multe milioane de ori pe secundă. Exploatând acest potenţial uriaş,  de obicei neutilizat,  vom crea împreună cea mai mare putere de aşteptare care a fost folosită vreodată pentru soluţionarea unei probleme pe Pământ. Nu este necesară nici o conexiune, dat fiind că extratereştri vor găsi căile de a accesa aplicaţia WETI@home prin metode de piraterie universal cunoscute.
În plus, din dorinţa de a realiza o solidă fundamentare ştiinţifică a procesului de aşteptare, invităm în continuare experţi din toate domeniile cunoaşterii umane să se înscrie în Comitetul Actiunii Fără Efort (Effortless Action Committee, EAC), destinat a funcţiona ca un rezervor de idei şi un îndreptar de acţiune. Calitatea de membru al Comitetului poate fi obţinută gratuit şi nu presupune absolut nici un fel de obligaţii. Vă aşteptăm să aşteptaţi alături de noi!
 

ULTIMA ORĂ
26 aprilie 2011
Finanţarea WETI este garantată cel puţin până în anul 2620
Aflăm cu părere de rău că Institutul SETI şi-a suspendat căutările pentru semne de viaţă extraterestră din pricina lipsei finanţării. În cursul următorilor doi ani SETI ar fi avut nevoie de 5.000.000 USD pentru a-şi putea continua operaţiunile. În acest context dorim să asigurăm publicul că Institutul WETI are finanţarea garantată cel puţin până în anul 2620, cu o opţiune până în anul 5000. Pentru această perioadă de timp limitată WETI solicită o contribuţie de aproximativ 0 USD (inclusiv taxele). Dorim să mulţumim sponsorilor noştri pentru implicarea lor substanţială în aceste condiţii economice dificile.


PRECIZARE
Regret că trebuie să-i dezamăgesc pe cei care au presupus că Institutul WETI este o ficţiune, bună a fi prezentată într-o zi de 1 aprilie. WETI chiar există, saitul său este prezent pe internet, sediul său central se află în Berlin, Germania şi are filiale în mai multe ţări europene şi în Statele Unite. Comitetul Acţiunii Fără Efort reuneşte într-adevăr persoane de înaltă calificare de pe toate meridianele. Membri marcanţi ai Comitetului au  prezentat deja un număr important de comunicări ştiinţifice. Numărul membrilor săi se ridică în acest moment la 1027 şi din martie 2009 am onoarea de a mă număra printre ei. Unii membri sunt adevăraţi campioni ai aşteptării. Până la sosirea fiinţelor extraterestre dotate cu inteligenţă – care presupune o aşteptare previzibil îndelungă - eu personal aştept deocamdată realizarea unor deziderate mai modeste şi mai pământene, cum ar fi de pildă reformarea Federaţiei Române de Radioamatorism. O aşteptaţi şi dumneavoastră, stimaţi Colegi? Atunci, să ne urăm o aşteptare fericită!
YO4PX

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved