19 July 2010

Scurt bilanţ al acţiunii «Codul de comportament pentru DX-mani»


Randy Johnson, W6SJ, unul dintre promotorii unui nou Cod de comportament pentru DX-mani, publicat pe această pagină de internet în 3 iunie 2010, a transmis tuturor celor care au contribuit la popularizarea acestei acţiuni şi şi-au exprimat adeziunea un scurt bilanţ şi un îndemn de a continua eforturile pentru instituirea unei noi abordări a fenomenului DX, în beneficiul întregii comunităţi. Îmi face o deosebită plăcere să public scurtul său bilanţ şi să transmit radioamatorilor YO reînnoita invitaţie la participare şi la difuzarea ideilor Codului în rândul unui număr cât mai mare de DX-mani. Până în acest moment au aderat la Codul de comportament 8 radioamatori YO, două asociaţii şi un sait (Radioamator.ro). Detaliile privind modalitatea de aderare pot fi găsite în cuprinsul articolului.
«A trecut foarte puţină vreme de la lansarea paginii de internet a Codului de comportament pentru DX-mani www.dx-code.org şi doresc să vă relatez despre progresele noastre.

Am avut peste 2000 de vizitatori unici ai saitului. Codul a fost tradus în 23 de limbi. (Am avut onoarea de a fi traducătorul Codului în limbile română şi maghiară – nota mea, YO4PX.) Avem astfel posibilitatea de a ne transmite mesajul la 95% dintre radioamatorii lumii în limbile pe care aceştia le vorbesc.  Este destul de amuzant să citeşti Codul în limbi pe care nu prea le stăpâneşti, dedicaţi-vă aşadar câteva minute pentru a cerceta saitul în amănunţime.  Trei dintre paginile acestuia sunt în limba chineză. Am obţinut şi sprijinul unui număr de cluburi.
Ne-am dat seama că operatorii DXpediţiilor sunt cei care au posibilitatea de a controla situaţia în pailapuri, de aceea am hărăzit o întreagă secţiune DXpediţionarilor. Sperăm să putem oferi astfel noilor operatori din echipele lor ocazia de a beneficia de experienţa unora dintre cei mai renumiţi DXpediţionari.

Următoarea noastră acţiune va fi invitaţia adresată DXpediţiilor viitoare de a insera linkuri pe saiturile lor către pagina de internet a Codului de comportament, informându-i pe DX-mani despre conduita şi standardele pe care ei le doresc respectate în timpul activităţilor DX.
Vom colabora cu societăţile locale pentru a difuza Codul în revistele şi pe saiturilor lor. De exemplu SSA, asociaţia radioamatorilor suedezi a tradus «Eticheta DX» şi a publicat-o în revista sa.  (Articolul «Eticheta DX»  a fost tradus şi în limba română şi a fost publicat pe acest blog la 21 iunie 2010 – nota mea, YO4PX).
Puteţi da o mână de ajutor înscriind pe sait adeziunea clubului dumneavoastră local de DX, iar în cazul în care aveţi vreo influenţă asupra societăţii dumneavoastră naţionale cereţi-i să popularizeze Codul.
Suntem întotdeauna încântaţi să aflăm despre succesele dumneavoastră în această privinţă, vă rugăm să ni le relataţi.
Vă mulţumim în numele întregii  echipe pentru sprijin.
73
Randy, W6SJ»
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: pagina DX Code of Conduct)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved