24 July 2010

Nu vreţi să lansaţi un satelit?
Această întrebare provocatoare este sugerată de articolul «$ 8000DIY Satellite Kit» publicat de revista electronică MAKE, pe care am prezentat-o într-un articol pe această pagină de internet în februarie 2010.
Interorbital Systems (IOS) afirmă că poate plasa simultan pe orbită 32 de sateliţi de mici dimensiuni cu ajutorul unei rachete lansate din insula Tonga, Pacificul de sud. Cât costă? 8000 $. Un chilipir!
Planeta a intrat în era sateliţilor personali odată cu scoaterea pe piaţă a kitului Interorbital’s Tube Sat Personal Satellite (PS). Noul kit oferit de IOS este o alternativă ieftină a lui CubeSat.  Din punct de vedere al greutăţii şi volumului este cu un sfert mai uşor şi mai mic decât CubeSat (0,75 kg.), dar deţine suficient spaţiu interior pentru majoritatea experimentelor şi aplicaţiilor. Şi, în plus, preţul kitului TubeSat include preţul lansării pe o orbită joasă cu ajutorul vehiculului de lansare al IOS Neptune 30.  Dat fiind că sateliţii TubeSat sunt plasaţi pe o orbită descendentă, la înălţimea de 310 km. deasupra Terrei, ei nu se adaugă la mulţimea resturilor care orbitează îndelung în spaţiul cosmic. După o operaţiune de câteva luni (durata exactă a perioadei de orbitare este dependentă de activitatea solară) ei vor reintra în atmosferă şi se vor dezintegra prin ardere. Se prevede că lansările vor începe în primul sfert al anului 2011.
Fiecare kit TubeSat conţine componentele structurale uzuale ale unui satelit, PCB, componente electronice, celule solare, baterii, transiver, antene, microcalculator şi uneltele de programare solicitate. Din aceste componente utilizatorul  poate construi un satelit care emite suficientă putere pentru a fi recepţionat de pe Pământ cu un receptor de radioamator portabil.  Aplicaţii simple includ transmiterea  de pe orbită a unui mesaj repetat sau programarea satelitului pentru a funcţiona ca un repetor particular pentru radioamatori. Acestea sunt doar două dintre numeroasele exemple posibile. TubeSat permite constructorului ca, după dorinţă, să adauge kitului de bază al satelitului şi propriile sale experimente sau funcţii.

1. DIY = prescurtare de la «do it yourself» (fă-ţi singur)
2. kit = un set de piese din care se poate construi o parte a unui echipament sau un echipament complet, adeseori în regim home made
3. CubeSat = tip de satelit miniaturizat destinat cercetării spaţiului cosmic, cu un volum de 10 cm.³, a cărui greutate nu depăşeşte 1 kg., construit din componente disponibile în comerţ
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Surse: Southgate Amateur Radio News,  revista MAKE, saitul Interorbital Systems, Wikipedia)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved