09 septembrie 2010

Noi penalizări ale trişorilor în rezultatele finale ale CQ WW CW 2009
3 CARTONAŞE ROŞII, 50 DE CONCURENŢI TRANSFERAŢI ÎN CATEGORIA «ASSISTED»

(Publicat pe radiosport.net  la 6 septembrie 2010)

Sancţionarea trişorilor se derulează în cel mai important concurs al radioamatorilor din lume. Rezultatele finale pentru CQ WW CW Contest includ trei «cartonaşe roşii», un avertisment prin «cartonaş galben» şi trecerea a 50 de concurenţi în categoria «Assisted».
Două dintre descalificări au fost acordate operatorilor care au fost descalificaţi şi în concursul CQ WW SSB din 2009: Rolandas Jokubauskas 4L3A/LY4A şi György Kasper HA1CW (op. HG5A) au primit cartonaşe roşii în ambele competiţii.
Pál Vrbovszki HA8JV ar fi primit şi el o descalificare prin cartonaş roşu dublu, dar şi-a retras logul – o procedură permisă de regulament – în loc să se expună unei sancţiuni în concursul CQ Worldwide.

Iată penalizările anunţate în ediţia pe septembrie a revistei CQ Magazine:
Cartonaşe roşii:
YL/4L3A -  legături neverificabile şi asistenţă nedeclarată
HG5A (HA1CW) -  legături neverificabile şi asistenţă nedeclarată
RX4HZ -  legături neverificabile şi asistenţă nedeclarată
Cartonaş galben: YT8A - asistenţă nedeclarată
Loguri retrase: DK2FG, HA8JV

La fel ca şi în concursul CQ WW SSB, un număr de 50 de concurenţi au fost trecuţi în categoria «Assisted», dat fiind că CQ WW Contest Committee a constatat că a fost utilizat ajutor extern.  Chestionaţi cu privire la această concluzie fiecare dintre cei 50 de operatori au recunoscut că ei nu aveau de fapt dreptul de a se plasa în categoria «neasistat». Mutaţi în categoria «asistat» în CQ WW CW au fost:
5B4AIA, 9AØAA, 9A4W, CT3KN, DL1LH, DL4UL, DL7AU, EA3AR, EA9/OL8R, EI6DX, HG3M, IG9U, IKØXBX, K2MFY, LY2IJ, LZ2JA, LZ6W, LZ9X, M2X, N9BX, NI1L, OH8L, OK1NY, OK2ZO, OK3R, OM7CA, OT4A, PP5BZ, PY1KN, PY2SEX, RA9FTM, RC9O, RW6AH, RX9TL, S51FB, S52AW, S53O, SM5CEU, SN3A, SN7C, SP9W, SV2BFN, UA9UHN, UT2B, UT3L, UZØU, W4UAT, YO9HPYR9F (YO9FNP) şi YT1T.
Grupul competitorilor transferaţi a inclus acum şi primii americani, sancţionarea trişatului se concentrase până acum pe operatorii din Europa şi Rusia.
Doi operatori au fost transferaţi în categoria asistaţilor în ambele etape ale CQ WW (SSB şi CW), ei sunt Andrey Totev LZ1RB care a operat ca LZ9X şi Alex Pănoiu YO9HP.
Cel mai bine plasat în grupul celor 50 de operatori a fost Petr Spacil OL8R, care s-ar fi plasat pe locul 5 în clasamentul alcătuit pe baza scorului declarat în categoria Single Op Low Power din CQ WW CW.
Sancţionarea trişării se bucură de un sprijin larg în rândul radioamatorilor, mesajele e-mail adresate radio-sport.net se exprimă aproape în unanimitate în favoarea acţiunilor comitetului de concurs.
«După părerea mea această metodă ar fi trebuit aplicată de ani de zile», scrie Don Mohney W3WW.
«Este cât se poate de verosimil că dacă au fost atât de mulţi trişori în concursurile CQ WW, acelaşi lucru se întâmplă şi în celelalte concursuri, de aceea ARRL şi ceilalţi organizatori ai concursurilor importante ar trebui să urmeze acest exemplu şi să verifice scorurile de vârf în categoriile majore», este de părere Jerry Spring VE6TL.
«Cred că ARRL ar trebui să facă mai multă publicitate celor care au fost prinşi “cu mâţa-n sac”. Acţiunea le dă de înţeles competitorilor că ei sunt controlaţi şi să sperăm că ea va pune stavilă înşelăciunii. A menaja sensibilitatea trişorilor trecându-le numele sub tăcere nu pare să fie o metodă eficientă», scrie Larry Maso NU4B.
 «Sfatul cel mai important pe care ar trebui să-l înţeleagă participanţii ar fi acestaNU TRIŞAŢI! ACŢIONAŢI CORECT ŞI JUCAŢI CINSTIT - ESTE SINGURA CALE», opinează Jeff Briggs K1ZM.  (...)
«Dacă vă faceţi planuri să ajungeţi în fruntea clasamentelor, contaţi pe faptul că logul dumneavoastră va fi controlat cu atenţie.  La fel ca şi în orice alt aspect al vieţii, ÎNŞELĂTORIA NU VA FI TOLERATĂ», se reiterează avertismentul în articolul lui K3EST dedicat în CQ Magazine concursului CQ WW CW din 2009.
(Prezentare de YO4PX. Sursă: Radiosport.net)

Despre mine

Fotografia mea
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved