31 August 2010

QSL-uri din spaţiu
Vincent IW0FKO ne oferă pe YouTube un compendiu de QSL-uri obţinute în urma legăturilor sale cu astronauţi aflaţi pe Staţia spaţială internaţională, împreună cu frumoase imagini ale SSI şi ale operatorilor săi, precum şi ale Terrei văzută din spaţiul cosmic.
Pentru cei dornici să se iniţieze în acest domeniu pot fi utile informaţiile cuprinse în articolul lui John Heath G7HIA INIŢIERE ÎN LUCRUL CU SATELIŢII DE AMATOR publicat pe acest blog în traducere românească:
Partea a II-a    
(Sursă: Southgate AR News)

29 August 2010

UN  ZÂMBE Î ETE (28)
Preţul QSL-ului
de Paul M. Dunphy, VE1DX
Traducere de Francisc Grünberg, YO4PX



Unul din echipa Cârcotaşilor trecu pe la mine deunăzi, şi era cam supărat. "DX-manii şi QSL-managerii nu mai sunt ce-au fost odată", spuse el, "nici pe departe!" "Dar de ce zici asta?", l-am întrebat, sperând să pot da de capăt acestei probleme cât mai repede posibil. "E vorba de traficul de QSL-uri din zilele noastre", răspunse Cârcotaşul, "de ce marile DXpediţii, ba chiar şi unele staţii DX care fac QSO-uri pe bandă rulantă ne pretind să le trimitem QSL-uri direct? ... ei nu mai vor să le primească prin birou. Am impresia că ăştia au transformat lucrul DX într-o afacere, nu mai e hobby-ul pe care-l ştiam odinioară. Radioamatorismul a luat-o pe căi greşite. Da, domnule, cu to-tul gre-şi-te. Atunci când m-am apucat de radioamatorism noi trimiteam cu toţii QSL-uri prin birou, asta era treaba. Singurii care trimiteau QSL-uri direct erau cei care n-aveau răbdare să aştepte răspunsul prin birou. Acum bieţii QRP-işti începători sunt la cheremul acestor QSL-manageri, care le cer trimiteri directe. Unii dintre ei vor chiar două green stamps pentru un singur QSL! Ăsta nu mai e nici pe departe radioamatorism."

27 August 2010

Expediţie pe insula Saba, regina neprihănită a Caraibelor
10 – 23 octombrie 2010

Bob Allphin, K4UEE, co-liderul DXpediţiei 3Y0X pe insula Petru I din februarie 2006 şi liderul DXpediţiei K5D pe insula Desecheo din februarie 2009 a dat publicităţii în 22 august 2010 un comunicat potrivit căruia va conduce o DXpediţie pe insula Saba:

26 August 2010

Receptorul SDR Cross Country Wireless
Este un receptor compact de înaltă performanţă software-defined radio, destinat să fie folosit în staţii fixe sau portabile. Poate fi achiziţionat acum şi cu un cristal la comandă individuală, pentru a fi folosit ca adaptor panoramic IF, ca receptor de baliză sau ca monitor de staţie pe orice frecvenţă între 400 kHz şi 15 MHz.

24 August 2010

Rock & Roll şi radioamatorism
Bob Heil este radioamator, K9EID, dar şi una dintre cele mai cunoscute persoane din lumea rock & roll-ului, şi nu pentru că ar fi un interpret muzical, ci pentru că a revoluţionat domeniul sonorizării. Experienţa dobândită în radioamatorism l-a făcut celebru în lumea muzicii.
Într-un material difuzat pe postul de televiziune KETC Ruth Ezell l-a prezentat pe Bob Heil în cadrul emisiunii Living St.Louis. Filmuleţul a fost postat şi pe YouTube.




Compania înfiinţată de el Heil Sounds a devenit renumită în producţia de microfoane şi sisteme de sonorizare de calitate. Totul a început prin colaborarea sa cu formaţia Eagle şi interpretul, compozitorul şi actorul american Joe Walsh, pentru care a produs o linie performantă de microfoane. Abilitatea sa de a înţelege ce doresc muzicienii pentru ca muzica lor să sune bine l-a făcut pe Bob să devină una dintre cele mai inovative şi respectate persoane în lumea audio-ului profesional.

22 August 2010


Tokyo Ham Fair 2010 în imagini
O interesantă serie de videouri realizate la marele târg anual Y10 AMATEUR RADIO FESTIVAL (HAM FAIR) care s-a desfăşurat la Tokyo în zilele de 21 şi 22 august 2010 sub auspiciile Japan Amateur Radio League (asociaţia naţională a radioamatorilor japonezi) prezintă ultimele noutăţi în materie de aparatură de radioamator lansate pe piaţă de firmele ICOM (mult-aşteptatul IC-9100 pentru HF~1200 MHz), KENWOOD (TS-590), VERTEX/STANDARD YAESU (FT DX 9000 D), ALINCO (DX-SR8J/M), COMET (ATU de 3 kW  CAT- 3000) şi standul destinat accesoriilor pentru activităţi Field Day (acumulatori, generatoare, instalări de antene, autovehicule etc.

20 August 2010


SpaceDaily.com a publicat un material despre trei oameni de ştiinţă, doi americani şi un german, care au descoperit un nou pulsar radio «ascuns» în datele colectate de Observatorul din Arecibo. Este prima descoperire din profunzimile spaţiului cosmic realizată de Einstein@Homeun program care foloseşte perioadele de pauză ale calculatoarelor de la domiciliu şi de la birouri a 250.000 de voluntari din 192 de ţări diferite, în căutarea undelor gravitaţionale provenite de la pulsari.

18 August 2010

Radioamatorii italieni în doliu
La 17 august 2010 a decedat la Roma la vârsta de 82 de ani Francesco Cossiga, I0FCG, cel mai cunoscut radioamator italian.
S-a născut în 1928 şi a fost al optulea preşedinte al Italiei între 1985 şi 1992, fiind anterior premier al Italiei între 4 august 1979 şi 18 octombrie 1980.
S-a născut la Sassari şi pe lângă funcţiile sale politice a fost profesor de drept la Universitatea din localitate.
A demisionat din funcţia de preşedinte cu două luni înaintea încheierii mandatului său şi a fost ales senator pe viaţă, la fel ca toţi preşedinţii italieni de după 1992. În momentul decesului său Cossiga deţinea titlul de President Emeritus al Republicii Italiene.

17 August 2010

Antilele olandeze vor înceta să existe la 10 octombrie 2010

În martie 2010 am publicat articolul În aşteptarea noilor entităţi. Acum, când au mai rămas mai puţin de 2 luni până la producerea schimbărilor aşteptate, avem date mai complete şi mai detailate citind un comunicat de presă emis de un grup de radioamatori care vor fi printre primii care vor scoate în eter una dintre noile entităţi, insula Bonaire:

COMUNICAT DE PRESĂ – 10 OCTOMBRIE 2010
ACTIVAREA NOII ENTITĂŢI DXCC PJ4, INS. BONAIRE
DISPARIŢIA UNEI ŢĂRI - ANTILELE OLANDEZE

15 August 2010

O cheie de manipulare gigantică
Grupul de radioamatori de la Observatorul Norman Lockyer din Sidmouth, Marea Britanie au prezentat noua lor cheie de manipulare, concepută şi realizată de Nick, 2E0DIT. Cheia a fost folosită pentru prima dată la staţia specială a grupului GB2NLO  cu ocazia reuniunii anuale Astronomy Fair din 7 august 2010.

13 August 2010

Noul sait al revistei CQ VHF

Continuând reînnoirea saiturilor sale compania CQ Communications, Inc. a anunţat lansarea unui sait nou şi mai uşor navigabil al revistei CQ VHF.
La fel ca şi în cazul saitului recent înnoit al revistelor  WorldRadio Online  şi  Popular Communications, noul sait al CQ VHF se remarcă printr-un aspect mai îngrijit şi o interfaţă cu ajutorul căreia vizitatorul poate găsi mai uşor paginile pe care le caută.



12 August 2010

Semnale lunare recepţionate de radioamatori
Unii se îndoiesc că misiunile lunare Apollo au avut loc cu adevărat şi au pus sub semnul întrebării capabilitatea radioamatorilor de a fi recepţionat convorbirile astronauţilor aflaţi pe orbită circumselenară sau chiar pe suprafaţa satelitului natural al Pământului.  

09 August 2010

200 de articole
Stimaţi cititori,
Am ajuns împreună la o nouă piatră de hotar, eu scriind, iar Dumneavoastră citind articolele publicate pe acest blog cu începere din 3 ianuarie 2010. Ştiu multe despre vizitatorii mei, ţările în care locuiesc (75), procentajul lor pe ţări (74% din YO), chiar şi localităţile din care accesează blogul, am grafice şi statistici de audienţă pe zile, săptămâni şi luni, ştiu sursele de pe care aţi ajuns pe blog, ştiu care sunt articolele cel mai mult accesate, cunosc până şi procentajul brauserelor şi sistemelor de operare folosite etc.

Zece idei pentru o viaţă de club mai sănătoasă

de Phil Temples K9HI
Traducere şi adaptare de  Francisc Grünberg, YO4PX
publicată cu acordul autorului

Zilele ne sunt de obicei aglomerate cu treburi ce nu suferă amânare, astfel că participarea la întâlnirile clubului nostru local este una dintre lucrurile pe care de multe ori ajungem să le neglijăm. Dar ce ar fi dacă aceste întâlniri ar fi amuzante? Ce ar fi dacă toată lumea ar participa? Ce ar trebui să facem pentru ca aceste lucruri să se întâmple cu adevărat? Autorul are câteva idei pentru a le face realizabile.
În ultimele săptămâni am avut câteva discuţii cu preşedinţi şi şefi de radiocluburi despre diminuarea participării membrilor. Aproape toată lumea se plânge că din ce în ce mai puţină lume mai vine la club. Şi pe zi ce trece devine mai dificil să găseşti voluntari care să intre în concursuri Field Day sau în alte activităţi. Unul dintre cluburile binecunoscute din zona mea nu a reuşit să stârnească suficient interes pentru a desemna un candidat la postul de preşedinte la alegerile sale anuale!

08 August 2010


Aţi auzit un indicativ mai ciudat (indicative speciale de concurs, comemorative, de expediţie, de expoziţii, evenimente etc.) al cărui prefix nu-l găsiţi în lista DXCC? Lista seriilor de prefixe alocate pe ţări de Uniunea Internaţională de Telecomunicaţii vă oferă posibilitatea de a identifica cu uşurinţă locaţia staţiei respective.  


Numeroase prefixe ale entităţilor DXCC s-au schimbat în decursul timpului, de multe ori datorită unor schimbări geopolitice, dar şi ca urmare a deciziilor unor autorităţi locale care alocă indicative de radioamator.
Tabelul PREFIXE VECHI = PREFIXE NOI oferă cheia identificării acestora şi perioada până la care au fost folosite vechile prefixe.
Clic pe titlurile paginilor sau  AICI.

*   *   * 
O nouă pagină a meniului oferă acum 
Lista entităţilor DXCC (active şi «dilite»), 
inclusiv continentul, zona ITU, zona CQ şi menţiuni privind datele 
de la care/până la care/între care entităţile sunt valabile.  
Informaţii complete despre programul DXCC pot fi găsite în 
a articolului 
TOTUL DESPRE DXCC.

      (Primul clic măreşte toată harta, al doilea clic măreşte zona dorită)

07 August 2010

Misterul cifrelor pe unde
National Public Radio a găzduit un subiect interesant despre number stations. Dacă aţi ascultat deseori benzile de unde scurte probabil că aţi întâlnit staţii care transmit o succesiune de cifre şi v-aţi întrebat care este rostul transmisiunilor şi semnificaţia mesajelor. Materialul publicat de NPR încearcă să dezlege misterul:

05 August 2010

Noua armă - căştile N-C
de Roger Western G3SXW
Traducere de Francisc Grünberg, YO4PX

Articolul a apărut iniţial în numărul din noiembrie 2005 al CDXC Digest, publicaţia bilunară a reputatului club britanic Chiltern DX Club, fiind apoi preluat şi de FOCUS, revista trimestrială a First Class CW Operators' Club. Traducerea de faţă este publicată cu amabila aprobare a redactorului CDXC Digest Martyn Phillips, G3RFX, precum şi cu permisiunea autorului. Fotografiile au fost preluate de pe saitul http://www.ok1rr.com/index.php cu permisiunea webmasterului Martin Kratoska, OK1RR

03 August 2010

Radioamatorism în sala de clasă
Elevilor unei şcoli primare li se demonstrează aspecte ale radioamatorismului de către membri ai Orange and District  Amateur Radio Club din statul New South Wales, Australia.
Ca parte a aniversării de 100 de ani a existenţei organizate a radioamatorismului din Australia prin înfiinţarea Wireless Institute of Australia (WIA) şi a 50 de ani de la înfiinţarea propriului club membrii acestuia au vizitat şcoala publică Glenroi Heights. Rachael Livingstone, profesoara claselor a V-a şi a VI-a spune că elevii ei s-au iniţiat în elementele de bază ale codului Morse şi au prins gustul realizării unor construcţii electronice.

01 August 2010


UN  ZÂMBE Î ETER  (27)

CERERE DE PLECARE LA SIMPOZION
Subsemnatul (numele prietenului/logodnicului/soţului) ..................................
solicit din partea celei mai înalte autorităţi din viaţa mea (numele prietenei/ logodnicei/soţiei) ………………………………………. permisiunea de a lipsi de acasă în următoarea perioadă: de la (data şi ora) ……........... până la (data şi ora) …………………. pentru a participa la simpozionul radioamatorilor care se va desfăşura în zilele de ................ în localitatea ................ organizat de .................. Persoana de contact din partea organizatorului, în vederea verificării periodice (numele şi prenumele, adresa exactă, telefonul fix şi mobil, adresa de e-mail) ………………...................................


Criza adreselor de internet

În mai puţin de un an adresele de internet se vor epuiza, afirmă Asher Moses într-un articol publicat în 26 iulie 2010 în ziarul australian The Sydney Morning Herald.
Pe baza avertismentelor experţilor autorul materialului afirmă că lumea va rămâne curând fără noi adrese de internet, iar inacţiunea furnizorilor de servicii de internet ar putea duce la aplicaţii întrerupte şi la conexiuni de net mai scumpe.


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved