02 ianuarie 2011

Să ne cunoaştem şefii: Un interviu ratat cu V. Niculescu YO7FT, preşedintele F.R.R.
Domnule Preşedinte,
Pregătesc un interviu care ar urma să vă aibă ca interlocutor. Radioamatorii YO au avut prilejul de a afla doar extrem de puţine lucruri despre dumneavoastră personal, despre felul în care practicaţi radioamatorismul, despre concepţia dumneavoastră privind evoluţia viitoare a pasiunii noastre şi rolul pe care FRR îl joacă sub conducerea dumneavoastră în rândul celorlalte asociaţii naţionale, în condiţiile globalizării şi ale marilor progrese tehnice înregistrate în domeniu.
Acest din urmă aspect ar fi deosebit de important, având în vedere că sunteţi o persoană publică, aleasă în fruntea unei asociaţii compuse din 80 de cluburi, deţineţi funcţia de preşedinte al FRR din 2004, aţi fost reales în 2008 şi activitatea dumneavoastră se va încheia tocmai în 2012, aceasta în cazul în care nu vă veţi decide să candidaţi pentru un al treilea mandat de patru ani.
Pentru această eventualitate radioamatorii YO ar trebui să ştie de pe acum în ce direcţie intenţionati să călăuziţi organizaţia noastră, ce măsuri veţi iniţia pentru a repara ceea ce ar trebui reparat şi pe ce aspecte vă veţi concentra pentru a continua progresele înregistrate în cei aproape şapte ani ai mandatelor dumneavoastră - în cazul în care consideraţi că s-au înregistrat progrese notabile. Se încheie un an, este un moment propice pentru bilanţuri, concluzii şi planuri de viitor.
În vederea redactării articolului aş dori să vă adresez câteva întrebări punctuale, cu atât mai mult cu cât ştiu că v-aţi manifestat nemulţumirea atunci când un răspuns al dumneavoastră nu a fost prezentat pe Radioamator.ro. Normal ar fi fost ca să-mi adresaţi mie cererea, pentru că articolul "Drept la replică cenzurat de conducerea FRR" a fost publicat pe pagina mea de internet, iar dacă mi-aţi fi solicitat, eu v-aş fi publicat orice răspunsDat fiind că nu aţi cerut acest lucru, am publicat doar mesajul dumneavoastră de refuz primit prin e-mail.  Vă ofer acum ocazia de a răspunde si, totodată, de a vă adresa radioamatorilor YO şi în alte chestiuni pe care le veţi considera importante pentru comunitatea noastră.

Deci prima întrebare, care pentru mine prezintă un interes deosebit, ar fi:
1. Ce v-a determinat să refuzaţi publicarea dreptului meu la replică în revista Radiocomunicaţii şi radioamatorism şi pe saitul oficial al FRR după ce v-aţi exprimat anterior favorabil în această privinţă şi, împreună cu secretarul general, aţi promis în scris că materialul va fi publicat? Generalizând: nu credeţi că a interzice exprimarea unor puncte de vedere diverse, chiar dacă nu sunt identice cu cele oficiale ale conducerii FRR, constituie o formă de cenzură, inacceptabilă într-o ţară şi într-o organizaţie pretins democratice?
YO7FT: ????

2. Cum apreciaţi acum propunerea dumneavoastră din 2006, reprodusă mai jos, cu privire la introducerea în statut a sancţiunii de retragere a autorizaţiilor acelor radioamatori care nu participă la activităţile organizate de FRR, "concursuri, cupe, simpozioane", fiind vorba de autorizaţii eliberate de ANCOM şi nu de FRR? Nu credeţi că o asemenea prevedere, dacă ar fi acceptată, ar constitui o gravă incălcare a mai multor legi interne si europene, inclusiv a Drepturilor omului?
(Citez, cu diacritizarea textului)

«Postat de niculescu virgiliu-toto YO7FT la 2006-09-03 10:39:18 (ora Romaniei) de la adresa 89.120.132.14
Stimaţi prieteni, am dobândit datorită democraţiei rău înţeleasă şi dreptul de a spune tot ce ne trece prin cap. Am fost neplăcut surprins de natura discuţiilor acide, uneori neprincipiale, din 1956 până în prezent am crezut că suntem o mare familie de prieteni, fără rivalităţi meschine, fără orgolii, dar am un gust amar de tot ce se discută. Este bine că avem păreri personale despre unul sau altul, dar trebuie spuse şi comentate cu mult discernământ, fără jigniri, unde este fairplay-ul de care se voreşte în sport sau în hoby-ul nostru, eu mai ascult şi în 27 mgz şi de acolo s-au mutat discuţiile jignitoare aici. Mare păcat că am ajuns aici. Regret uneori că am acceptat propunerea Radioclubului Bucureşti de a candida la preşedenţia f.r.r. Am să prezint aici răspunsul de la CNSAS după   ce-l voi primi. Eu unul declar ,,că nu am fost implicat în relatii cu securitatea de natura poliţiei politice ,, aşa cum solicită cineva mai sus. Este pentru prima dată când fac parte din CA. Invităm pe oricine să participe la şedinţele CA al FRR. Peste un an şi ceva vor fi din nou alegeri, radioamatorii înscrişi în asociaţiile şi cluburile afiliate federaţiei, cu cotizaţia la zi, pot pregăti de acum în cadrul legal conform Statutului, viitorii candidaţi la CA. Timp de gândire este suficient, desigur noul CA ce va fi ales o să răspundă pe deplin cerinţelor şi exigenţelor dv. Până atunci să ne auzim în concursurile organizate de FRR şi Radiocluburi. Am avut şi eu o propunere de modificare la Statut ca toţi radioamatorii înscrişi în formele de organizare şi afiliate la federaţie să aibă ce-l puţin o participare pe an la una din activităţile oficiale, concursuri, cupe, simpozioane etc. ca să dovedească că este membru activ, iar dacă după trei ani consecutiv nu are activitate să se facă propunerea de retragerea autorizaţiei, aşa că am creeat motiv de discuţii până la alegerile viitoare, organizatorii site-ului pot face un buletin electronic de vot în această pagină. Doresc tuturor o mai bună înţelegere şi multă multă multă înţelepciune înainte de a se manifesta 73 şi vă aşteptăm la Simpo 2006 Ploiesti YO7FT - Preşedinte al CA al FRR»
(Am incheiat citatul)
YO7FT:  ????

3. În platforma dumneavoastră electorală din 2008 aţi promis realizarea a cinci obiective: Casa radioamatorilor, biroul de QSL-uri cu salariat permanent (presupun că este vorba de un birou bidirecţional, radioamatorii români fiind singurii din Europa care nu beneficiază de 21 de ani de acest serviciu din partea asociaţiei lor naţionale), cursuri de tehnică şi informatică cu plată pentru colectare de fonduri necesare construirii Casei radioamatorilor, obţinerea din partea Primăriei Capitalei a unui imobil pentru noul sediu al federaţiei şi  (citez) «susţinerea susţinută» a iniţiatorilor de  asociaţii şi cluburi private care urmează să contribuie la contul Casei radioamatorilor. Cum explicaţi că niciunul dintre aceste obiective nu s-a realizat? Nu credeţi că un astfel de eşec ar trebui să vă determine să daţi dumneavoastră personal unele explicaţii?
YO7FT: ????

4. Cum vedeţi relaţia dumneavoastră cu radioamatorii YO? Au existat relaţii de comunicare şi schimburi de idei rodnice sau mai degrabă de indiferenţă reciprocă? În calitatea mea de radioamator membru al unui club afiliat la FRR v-am adresat numeroase scrisori în chestiuni de interes public, la care nu am primit răspunsuri satisfăcătoare - atunci când, rareori, am primit răspunsuri. Fie că ele nu răspundeau întrebărilor mele, fie denotau o neînţelegere a acestora şi a chestiunii în cauză. Însă de cele mai multe ori le-aţi ignorat, sau aţi transmis scrisorile secretarului general. Acesta la rândul său fie le ignora, fie dădea răspunsuri pe lângă subiect. V-au fost adresate în repetate rânduri şi scrisori oficiale. Le-aţi ignorat şi pe acestea. Aveţi vreo explicaţie?
YO7FT: ????

5. Conform art.74(a) al  Statutului FRR «preşedintele prezidează Adunarea generală şi conduce activitatea Consiliului de administraţie». După cum interpretez eu acest paragraf, rolul preşedintelui nu este nici pe departe unul pur formal şi pasiv. Cu toate acestea timp de aproape şapte ani glasul dumneavoastră nu s-a făcut auzit. Percepţia generală este că, cu excepţia comentariului de mai sus, aţi fost total absent din dezbaterile publice, pe saiturile independente şi pe forumuri, pe saitul oficial al organizaţiei, în revista R & R, în materialele prezentate la QTC-uri. În ce a constat concret activitatea dumneavoastră de preşedinte al FRR în aceşti ani? Ce proiecte aţi iniţiat? Câte dintre acestea s-au materializat şi au contribuit la reformarea organizaţieiCe neîmpliniri aţi avut? Aţi apelat în vreun document public la ajutorul radioamatorilor YO atunci când aţi întâmpinat dificultăţi? I-aţi informat periodic cu privire la starea radioamatorismului YO şi la progresele înregistrateCare au fost problemele organizatorice şi de logistică pe care le-aţi întâmpinat (în afara problemelor financiare cauzate de criză, pe care cu toţii le cunoaştem)?
YO7FT: ????

6. Cum vedeţi demisia d-lui Dr. Călin Negulescu YO3HKW din funcţia de vicepreşedinte? Nu credeţi că aceasta constituie o pierdere pentru FRR, având în vedere potenţialul său profesional, intelectual şi managerial şi, mai ales,  intenţiile sale de a implementa reforme? Nu credeţi că demisia a fost provocată de o anumită marginalizare a sa şi de împotrivirea manifestată de alţi membri ai Consiliului de administraţie faţă de schimbările de mentalitate pe care dl. Dr. Negulescu le considera necesare pentru modernizarea organizaţiei? În ce măsură aţi colaborat cu dl. Dr. Negulescu YO3HKW în cursul celor doi ani în care şi-a exercitat mandatul?
YO7FT: ????

7. Aţi declarat că nu aţi colaborat cu fosta Securitate. Cum comentaţi prezenţa actuală în rândul membrilor Consiliului de administraţie a unei persoane care a semnat un angajament cu Securitatea? Având în vedere că persoana respectivă a declarat într-o scrisoare adresată Curţii de Apel Bucuresti că, indiferent de decizia instanţei,  nu intenţionează să demisioneze din funcţia pe care o deţine de 20 de ani şi cel mult nu va mai candida pentru un al şaselea mandat în 2012, consideraţi prezenţa ei benefică, dăunătoare sau fără nici o influenţă asupra imaginii organizaţiei noastre în ţară şi în lume?
YO7FT: ????

8. Doriţi să le transmiteţi ceva radioamatorilor YO, acum, la pragul dintre ani? Pot ei trage speranţa că aleşii noştri vor acorda mai multă atenţie în 2011 sugestiilor şi dorinţelor lor?
YO7FT: ????

Cam acestea ar fi întrebările pe care doresc să vi le adresez în interviu (ar putea fi şi altele, de pildă despre fraudele din concursuri, şi vă invit să le propuneţi), sperând în solicitudinea dumneavoastră. Sunt convins că răspunsurile pe care veţi binevoi să le daţi vor fi citite cu mult interes de radioamatorii YO.
Cu cele mai bune urări pentru Sărbători şi Anul Nou,
Francisc Grünberg, YO4PX (MES)
*   *   * 
P.S. Dl. Virgiliu Niculescu nu numai că a refuzat să-mi acorde acest interviu şi să răspundă la nişte chestiuni de interes public, dar a precizat că nu are ce discuta cu mine. După câte se vede, dumnealui mai are multe de învăţat despre comportamentul democratic şi obligaţia care îi revine prin natura funcţiei sale de a discuta cu oricare radioamator YO, indiferent dacă acesta îl laudă sau îl critică. 
În plus, se cuvine arătat că rolul unui jurnalist (în măsura în care îmi permit a mă considera un jurnalistnu este acela de a-i cânta în strună şi de a-i «ridica  mingea la fileu» persoanei publice pe care o interpelează, ci de a pune întrebări incomode. Acestea au menirea de a-l stimula pe interlocutor să contracareze eventuale critici şi de a-i oferi ocazia să-şi expună şi de a-şi susţine propriile sale puncte de vedere, să se adreseze periodic opiniei publice sau, mai concret, acelui grup de oameni care l-au ales să ocupe funcţia în care a fost investit.

Citez din articolul Doi ani irosiţi şi eternizarea în funcţii:
«Parcurg iar şi iar lista membrilor Consiliului de administraţie şi nu mă pot împiedica să mă întreb de fiecare dată: oare care au fost resorturile interioare care l-au determinat pe X sau Y să candideze pentru funcţia în care a fost ales? A prezentat el înainte de alegeri un proiect sau măcar o schiţă de proiect (rezonabil şi realizabil, aş adăuga eu în cazul d-lui V. Niculescupe care îşi propunea şi ne propunea să-l materalizeze în cei patru ani ai mandatului său? A avut măcar un asemenea proiect în minte, sau demersul său a fost motivat doar de orgoliu, ca să nu spun de interese personale? Fapt este că nimeni nu l-a obligat să ocupe o funcţie - remunerată sau neremunerată, nu are nici o importanţă -, şi înainte de a candida ar fi trebuit poate să înţeleagă sau să i se atragă atenţia că o funcţie nu reprezintă nicidecum recompensarea unor eventuale merite, ci o răspundere, o obligaţie, o datorie faţă de cei care l-au propulsat în acel fotoliu şi aşteaptă ceva din partea sa. În 4-8-12 ani (!!!) ce a realizat oare X sau Y? Cui a folosit oare prezenţa sa fizică în Consiliul de administraţie, sau pe lista acestuia?»

Francisc Grünberg, YO4PX

Despre mine

Fotografia mea
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved