10 August 2011

Radioamatorii o urmăresc pe Emily

Reportaj de Evan Axelbank, transmis în 3 august 2011 pe News Channel 5 şi publicat în rezumat pe saitul postului TV.

West Palm Beach, Florida – Radioamatorii pot pune în funcţiune un radio aproape oriunde şi în orice moment. Iar în sezonul uraganelor, atunci când energia electrică încetează să mai fie disponibilă, ei folosesesc generatoare şi se pot deplasa pretutindeni.
«Noi furnizăm comunicaţii bilaterale când sistemul telefoniei celulare cade», spune David Fowler (K4DLF – nota mea, YO4PX), membru al West Palm Beach Amateur Radio Club, care operează dintr-un mic birou al Muzeului de Ştiinţe din South Florida. În ultimele zile radioamatorii urmăresc drumul furtunii tropicale Emily.
«Ne încărcăm bateriile, ne verificăm trusa de portabil, pentru ca totul să fie în stare de funcţionare», spune Fowler. Meteorologii nu ştiu deocamdată cât de puternice vor fi vânturile şi ploile care se vor abate asupra zonei noastre. Dar în fiecare sezon de furtuni radioamatorii sunt gata să intre în acţiune.
Atunci când adăposturile se deschid ei sunt acolo, cu aparatele de radio pregătite, pentru a retransmite mesaje de la un adăpost la celălalt.
«Aparatele noastre de aer condiţionat sunt acum pe generatoare. Ne mai trebuie nişte paturi de camapanie. Mâncarea e bună. Nu avem alte probleme» - iată un exemplu de mesaj, prezentat de Beverly Hoff (K1BEV), membră a clubului.
Radioamatorii au început deja să monitorizeze traficul radio în zona tropicelor. Există o reţea de voluntari aici şi pe insulele din Caraibe care o urmăresc pe Emily, furtuna tropicală pe cale să se transforme în uragan. Miercuri noaptea au recepţionat un om de pe o ambarcaţiune aflată în apropierea furtunii spunând că vremea s-a răcit brusc.
Radioamatorii îşi consideră aparatura ca având o importanţă crucială în momentele în care comunicaţiile moderne – de la internet la telefoanele celulare – devin vulnerabile sub impactul furtunii. Tocmai de aceea ei organizează cursuri pentru a ajuta generaţiile care nu concep viaţa fără celulare să deprindă sentimentul confortabil de a fi conectaţi în permanenţă, indiferent de condiţii.
«Asta nu va dispare niciodată, ne va supravieţui tuturor. Amin, amin», spune Beverly Hoff.
*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved