05 November 2011

UN  ZÂMBE Î ETE (39)

Baterea de câmpii cu veselie
«La noi contestingul nu mai prezinta farmec daca nu ofera posibilitatea de a se ataca si contesta direct rezultatele, balacarind pe toata lumea sau cel putin pe cei care ocupa locuri fruntase sau cei ce arbitreaza. Sunt si exemple de fraude dar care sunt permise de regulamentele in vigoare  iar comentariile nu sunt de nici un ajutor pentru a indrepta lucrurile.»

Marile idei şi marile descoperiri trec deseori neobservate şi îşi produc efectele cu întârziere.  Din comentariul de mai sus înscris pe un grup de discuţii de un membru al Consiliului de administraţie al FRR se desprinde ca un fir roşu călăuzitor o idee profundă, care aşează lucrurile într-o perspectivă cu totul inedită.


Fără îndoială că această nouă concepţie, odată conştientizată de factorii de decizie,  va revoluţiona din temelii concursurile în radioamatorism. Ideea că există fraude permise de regulamente va trebui să conducă inevitabil la instituirea unei noi categorii de participare în concursurile româneşti şi, ulterior, în toate concursurile majore cum ar fi WW, WPX, IARU, IOTA etc. Ar putea fi numită categoria Jmecherilor -  cei care vor reuşi să păcălească atât regulamentele cât şi pe partenerii de concurs, apelând la tot felul de tertipuri necinstite, dar care nu încalcă regulamentele.  Se vor putea acorda premii speciale celor care vor demonstra o lipsă de fair play cu totul ieşită din comun,  care vor apela la «jmecherii» în premieră, nefolosite şi neimaginate până în  prezent. Evident că primii laureaţi vor trebui să fie inventatorii lor, deşi mă întreb dacă  metodele lor vor putea fi validate retroactiv. În orice caz mi se pare inevitabilă înfiinţarea de cluburi şi asociaţii ale jmecherilor, afiliate la FRR sau cel puţin partenere cu aceasta, cu saituri şi buletine de informaţii proprii, în care să fie prezentate studii de fezabilitate ale unor procedee inovatoare şi rezultatele aplicării acestora.
Nu-mi este  este încă limpede dacă printre aceste jmecherii se vor putea valida şi falsificările de loguri, inventarea de concurenţi inexistenţi, de adrese poştale absente de pe hărţile pământene, de indicative neautorizate şi de QSO-uri care nu au avut loc vreodată. Ar fi păcat să se piardă  contribuţii atât de însemnate la «farmecul contesting»-ului!
Va trebui stipulat neapărat în regulamentele adaptate noilor tendinţe că atunci când aceste jmecherii nevinovate vor fi date în vileag este interzisă cu străşnicie publicarea de comentarii negative, pentru că acestea nu numai că «nu sunt de nici un ajutor», dar de-a dreptul vor fi nocive şi îi vor demobiliza pe jmecheri de la născocirea de noi şi noi  metode de încălcare nepedepsită a regulamentelor permisive. De aceea astfel de  beţe în roate şi noduri în papură vor trebui să fie total ignorate de organizatori, considerându-se ca fiind jigniri la adresa celor care ocupă locuri fruntaşe şi a celor care arbitrează şi creditează fraudele şi totodată reale piedici în calea afirmării plenare a abilităţii şi inventivităţii competitorilor jmecheri.
Vorba autorului, care într-un alt loc ne oferă încă o cugetare care are darul de a ne pune pe gânduri:  «Nimeni nu e mai bun ca nimeni, ci doar acţiunile noastre sunt mai bune decât acţiunile altora!!» Adânc, coane Fănică!
(Text de YO4PX, din noua serie "Lucrăm cu materialul clientului")

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved