12 January 2012

Ameninţare la adresa kiturilor de radioamator
Thilo DL9KCE atrăgea atenţia pe forumul de la QRZ.com la 17 decembrie 2011 asupra unei potenţiale ameninţări la adresa kiturilor de radioamator şi a echipamentelor modificate, ca urmare a unei posibile schimbării a Directivei Uniunii Europene cu privire la compatibilitatea electromagnetică (electromagnetic compatibility, EMC). Actualmente kiturile radioamatorilor şi echipamentele modificate sunt exceptate de la prevederile Directivei, dar în virtutea schimbărilor propuse ele ar putea ajunge obiectul acestora. 


Marile costuri ce ar rezulta din conformarea la aceste prevederi ar putea face ca proiectarea de kituri şi vânzarea lor să devină neprofitabile, eliminând aceste oferte de pe piaţă. În cazul în care radioamatorii ar dori să-şi modifice echipamentul se pare că ar avea de suportat şi ei cheltuieli suplimentare şi tracasare birocratică.
Pe saitul Regiunii I IARU Thilo DL9KCE notează că dintre schimbările propuse la Directiva EMC unele sunt neutre sau chiar favorabile din punct de vedere al radioamatorilor, însă există şi două mici schimbări capabile să-i afecteze considerabil. În rezumat:
1. Propoziţia «Kiturile ce urmează a fi asamblate de radioamatori şi echipamentele comerciale modificate de ei şi pentru uzul lor nu sunt considerate echipamente comerciale disponibile» ar urma să fie eliminată din noua versiune. Aceasta ar face ca kiturile şi echipamentele modificate să fie supuse în totalitate Directivei EMC!
2. Definiţia termenului de «perturbaţie electromagnetică» va include semnalul de radio dorit ca o posibilă sursă. Aceasta nu este în conformitate cu reglementările radio ale Uniunii Internaţionale deTelecomunicaţii (International Telecommunications Union, ITU) şi nici cu vocabularul de termeni uzitat de Comitetul Internaţional pentru Electrotehnică (International Electrotechnical Committee , IEC) 
Regiunea a I-a IARU va formula în curând o scrisoare pentru a da un răspuns acestei chestiuni.

(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: forumul de pe QRZ.com, material preluat de AR Newsline si Southgate AR News)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved