Libertatea internetului în primejdie?
Megasaitul de radioamator QRZ.com s-a alăturat luptei pentru blocarea legii SOPA (Stop Online Piracy Act, «Opriţi pirateria online») şi a legii PIPA, o lege cu conţinut similar, care se află pe agenda Senatului Statelor Unite. Deşi aparent este o chestiune locală, în cazul că vreuna din ele ar fi adoptată aceasta ar avea o influenţă covârşitoare asupra internetului şi, prin influenţă, asupra radioamatorismului.
În numărul din 20 ianuarie 2012 al buletinului cu răspândire globală Amateur Radio Newsline, de obicei reprodus printre alte spaţii media pe forumul de la QRZ.com şi pe cunoscutul sait de radioamator eHam, Robert Sudock WB6FDF analizează motivele pentru care QRZ. com şi proprietarul acestuia Fred Lloyd AA7BQ a luat poziţie energică în această chestiune.
«De ce ar trebui ca radioamatorilor să le pese de aceste două proiecte de legi? Conform publicistului Fred Lloyd AA7BQ acestea sunt sponsorizate de corporaţii de divertisment hollywodiene şi de industria de înregistrări. Ele ameninţă să distrugă internetul, în forma pe care o cunoaştem. Pe pagina principală a QRZ.com Fred prezintă ceea ce el numeşte “faptele despre proiecte”.
În opinia sa saiturilor li se va pretinde să exercite un control cvasi-poliţienesc asupra propriului lor conţinut pentru a depista încălcări de orice natură ale copyright-ului. Toate saiturile care în accepţiunea legii violează proprietatea intelectuală a unei alte părţi vor trebui să fie închise, respectiv accesul lor la internet va trebui să fie blocat de către furnizorul serviciilor de internet, iar toate tranzacţiile bancare efectuate prin plăţi online de către administratorii acestor saituri vor trebui împiedicate.
Lloyd notează că nu este nevoie de prezentarea de dovezi pentru ca un sait să fie închis. Orice pretinsă încălcare a copyright-ului poate conduce la o închidere printr-o decizie judecătorească.
Proprietarii de saituri vor fi răspunzători pentru conţinutul materialelor postate pe ele de către utilizatori. Ar putea fi considerate încălcări până şi chestiuni ridicol de minore, cum ar fi postarea unei imagini cu marcă înregistrată, a unei fotografii înfăţişând persoane cu notorietate, o captură dintr-un ziar, un clip audio dintr-un film etc. De asemenea postarea unei melodii protejate de copyright sau a unui video ar putea ajunge sub incidenţa Codului penal al Statelor Unite.
Dar nu numai saiturile din S.U.A. ar fi afectate. Legea ar avea influenţă şi asupra saiturilor străine, pentru că ar impune furnizorilor de servicii de internet din S.U.A. să blocheze accesul spre acele saituri.
În continuare Lloyd notează că această lege ar putea «ucide» şi saitul său cunoscut de utilizatori sub denumirea de QRZ.com. El arată că actualmente saitul conţine circa 300.000 de fotografii stocate pe serverul său. Toate acestea ar urma să fie scoase şi verificate manual, pentru a se constata dacă se conformează ori nu prevederilor legale. Acelaşi lucru ar putea fi valabil şi pentru fiecare pagină de biografie înscrisă pe paginile individuale ale sutelor de mii de membri ai QRZ.com alături de care a fost postată o fotografie sau vreo altă imagine.
Lloyd spune că în cazul său este exclus ca el să poată face acest lucru. În situaţia în care i s-ar pune pe umeri o asemenea responsabilitate QRZ.com va fi considerat culpabil şi va fi închis forţat de guvernul federal, într-un efort al acestuia de a face pe placul a ceea ce el numeşte «industria hollywoodiană şi muzicală».
Pentru a protesta împotriva ambelor proiecte de lege numeroase saituri au fost închise voluntar de administratorii lor în ziua de miercuri 18 ianuarie 2012.
Amateur Radio Newsline inserează în seara fiecărei zile de marţi un scurt video în reţeaua TwiT. Reţeaua nu a fost închisă, dar şi-a dedicat integral programul transmis în direct subiectelor SOPA şi PIPA. În momentul în care transmitem această emisiune programele ar trebui să fie deja disponibile şi postate în vederea descărcării lor în format audio şi video. Mergeţi la www.twit.tv şi alegeţi «Security Now», «This Week in Google», «Tech News Today» şi «Triangulation» pentru a urmări discuţii mai detailate, centrate pe fenomenul web.»
(Sursă: Amateur Radio Newsline, QRZ.com)
-----------------------------------------------------------------------------------
Câteva ecouri în presă
Enciclopedia online Wikipedia a anunţat luni că intenţionează să-şi închidă paginile în limba engleză pentru 24 de ore în ziua de miercuri, cu scopul de a protesta faţă de un proiect de lege iniţiat pentru a combate pirateria pe internet, care este analizat în această perioadă de Congresul american. (Agenţia de presă Mediafax, marţi 18 ianuarie 2012)
Wikipedia în limba engleză, împreună cu multe alte situri, şi-a închis paginile timp de 24 de ore în semn de protest împotriva SOPA şi PIPA (Wikipedia)
Departamentul de Justiţie american a închis situl Megaupload ca parte a unei anchete privind încălcarea drepturilor de autor. (Wikipedia)
Mai multe companii s-au unit astăzi într-un protest neobişnuit: acestea şi-au închis site-urile pentru a se împotrivi unor legi discutate în Congresul American. Cele două legi vizează oprirea pirateriei în mediul online şi protejarea proprietăţii intelectuale. Wikipedia a fost prima companie care şi-a sacrificat website-ul în această zi pentru a atrage atenţia asupra efectelor catastrofale pe care cele două legi le-ar avea asupra internetului.
Cei care au accesat site-ul Wikipedia astăzi, au fost întâmpinaţi de mesajul "Imagine a World Without Free Knowledge" (Imaginează-ţi o lume fără libertatea de a cunoaşte), urmat de explicaţia: "Chiar acum, Congresul American dezbate legi care ar putea periclita libertatea internetului" şi încheiat prin invitarea utilizatorilor să-şi facă vocea auzită prin intermediul reţelelor de socializare. (Material semnat în 18 ianuarie 2012 de Andreea Pandelea pe www.capital.ro)
Parlamentarul republican texan Lamar Smith a declarat la 20 ianuarie că el amână dezbaterea proiectului de lege ca răspuns la criticile care avertizau că acesta ar putea conduce la cenzură. «Am auzit despre critici şi le iau în serios îngrijorarea privind legislaţia pirateriei online. Îmi este clar că avem nevoie să ne reconsiderăm abordarea pentru a găsi cele mai bune căi de a-i contracara pe hoţii care fură şi vând invenţii şi produse americane», a spus Smith în declaraţia sa. (Wikipedia)
Liderul majorităţii democrate a Senatului american M. Reid (Nevada) a spus că după părerea sa votul programat pentru marţi ar trebui amânat, pentru a iniţia o examinare de către Comitetul judiciar al Senatului, în vederea unui progres în această chestiune. «Am făcut progrese notabile prin discuţiile pe care le-am avut în aceste zile şi sunt încrezător că vom putea ajunge la un compromis în cursul săptămânilor următoare», a declarat Reid. (Wikipedia)
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-a declarat mulţumit de închiderea sitului. (Megaupload) El a declarat că operatorii sitului au cules „profituri criminale din distribuţia ilegală de materiale aflate sub drepturi de autor”. „A venit timpul pentru creşterea cooperării judiciare şi poliţieneşti dintre state” în lupta împotriva pirateriei online, a spus el într-o declaraţie.
Organizaţiile web şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilele efecte cauzate de închiderea Megaupload, care ar putea pune în pericol viitorul partajării de fişiere media şi a comerţului pe Internet. Diverşi comentatori precum John C. Dvorak, Glenn Greenwald şi Julian Sanchez au scris pe această temă, precum şi pe cea care se referă la abilitatea guvernului american de a închide un sit web fără judecată, chiar şi fără noile legi ca SOPA. De fapt, Departamentul de Justiţie a fost în măsură să se bazeze pe PRO-IP, o lege adoptată în 2008, cu scopul de a închide Megaupload.
Oamenii care au folosit Megaupload pentru a stoca fişiere cu caracter personal sau de afaceri şi-au exprimat de asemenea plângerile cu privire la faptul că nu au mai avut acces la dosarele lor de pe sit. Exemplele citate în mass-media au inclus personalul organizaţiei nonprofit Public Knowledge, care au folosit platforma pentru fişiere mari şi creatorii sistemului de operare Android, care au descris Megaupload ca fiind „unul dintre cele mai bune moduri de a distribui [software]... Există un număr de situri similare pentru această utilizare, dar Megaupload a fost întotdeauna cel mai rapid. (Wikipedia)
Parlamentul european a adoptat la 17 noiembrie 2011 cu o largă majoritate o rezoluţie intitulată «P.E. avertizează asupra pericolului global al propunerilor Statelor Unite de a revoca domenii de internet», în care se subliniază necesitatea de a proteja integritatea internetului global şi a libertăţii de comunicare, prin abţinerea de la măsuri unilaterale. [...] Rezoluţia va fi înaintată de preşedintele Parlamentului Consiliului Europei, Comisiei Europene, guvernelor şi parlamentarilor statelor-membre, Congresului american, co-preşedintilor Dialogului Transatlantic al Legislatorilor, precum şi co-preşedintilor şi secretariatului Consiliului Economic Transatlantic. (www.edri.org)
Parlamentul european a adoptat la 17 noiembrie 2011 cu o largă majoritate o rezoluţie intitulată «P.E. avertizează asupra pericolului global al propunerilor Statelor Unite de a revoca domenii de internet», în care se subliniază necesitatea de a proteja integritatea internetului global şi a libertăţii de comunicare, prin abţinerea de la măsuri unilaterale. [...] Rezoluţia va fi înaintată de preşedintele Parlamentului Consiliului Europei, Comisiei Europene, guvernelor şi parlamentarilor statelor-membre, Congresului american, co-preşedintilor Dialogului Transatlantic al Legislatorilor, precum şi co-preşedintilor şi secretariatului Consiliului Economic Transatlantic. (www.edri.org)
Parlamentara Nancy Pelosi, liderul grupului parlamentar democrat din Congresul Statelor a postat un mesaj pe Twitter prin care îşi exprimă opinia că «trebuie să găsim o soluţie mai bună ca SOPA». (Wikipedia)
În 15 noiembrie 2011 peste 60 de organizaţii civile şi pentru drepturile omului au adresat o scrisoare Congresului Statelor Unite, cerând respingerea legii SOPA. Scrisoarea subliniază că legea «este inacceptabilă pentru comunitatea internaţională, fiind comparabilă cu impunerea de către o ţară străină a unor măsuri similare asupra Statelor Unite.
În 15 noiembrie 2011 peste 60 de organizaţii civile şi pentru drepturile omului au adresat o scrisoare Congresului Statelor Unite, cerând respingerea legii SOPA. Scrisoarea subliniază că legea «este inacceptabilă pentru comunitatea internaţională, fiind comparabilă cu impunerea de către o ţară străină a unor măsuri similare asupra Statelor Unite.
* * *