21 February 2012

600 de metri, o nouă bandă pentru radioamatori
La întâlnirea în plen din 14 februarie 2012 Conferinţa mondială pentru radiocomunicaţii 
(World Radiocommunication Conference) care s-a desfăşurat la Geneva a aprobat o nouă alocare de frecvenţă secundară pentru serviciul de amator între 472 şi 479 de kHz. Ea a fost inclusă în documentul final al WRC-12 la 17 februarie 2012, când Conferinţa şi-a încheiat lucrările. Tabelul alocărilor de frecvenţe va fi modificat corespunzător.
Noua bandă de 600 de metri reprezintă o revenire a radioamatorilor în unde medii – un domeniu la care nu au avut acces din perioada de început a reglementărilor privind spectrul radio.
Ca utilizator secundar radioamatorii vor împărţi ecartul 472-479 kHz cu serviciu maritim mobil, care este utilizator primar în toate cele trei regiuni IARU, şi cu serviciul aeronautic de radionavigaţie, care este şi el utilizator secundar.  […]
Rămâne desigur la latitudinea administraţiilor naţionale să autorizeze folosirea benzii de către radioamatori ţărilor lor.  Radioamatorii canadieni au jucat un rol central în obţinerea acestei soluţii. Documentele prezentate prin ITU în sprijinul alocării au în majoritatea lor autori canadieni, la fel şi munca importantă depusă pentru evaluarea eficienţei antenelor pe care probabil radioamatorii le vor utiliza. Amatorii canadieni au fost prezenţi din 2009 la întâlnirile ITU din Geneva pentru a obţine această alocare. 
Industry Canada, autoritatea noastră de reglementare a comunicaţiilor, a făcut eforturi deosebite pentru a ne sprijini munca şi pentru a atinge succesul de acum. În fine, colegii noştri din IARU, ARRL, RSGB şi DARC au jucat şi ei un rol major în acest demers.
Brian Rawlins, VE3QN, reprezentant al delegaţiei canadiene la WRC-12 
(Sursă: Buletinul RAC 2012-010E citat pe QRZ.com de WA6ITF, redactor AR NewsLine )

Delegaţii la WRC-12 au aprobat o alocare secundară serviciului de amator cu o lărgime de 7 kilohertzi între 472 şi 470 kHz. Noua alocare are o limitare de putere de 1watt EIRP. Cu toate acestea s-a inclus o prevedere confirm căreia administraţiile pot autoriza o putere de 5 waţi EIRP pentru staţiile care se află la peste 800 de kilometri distanţă de anumite ţări care doresc să-şi protejeze servicul de radionavigaţie aeronautică (balize nedirecţionale) de orice posibilă interferenţă. În plus faţă de aceste prevederi protective pentru radionavigaţia aeronautică serviciul de amator trebuie să evite interferarea serviciului primar maritim-mobil
(Sursă: saitul ARRL 17.02.2012. Alte rezultate ale Conferinţei mondiale a radiocomunicaţiilor WRC-12 pot fi găsite la această adresă.)
*   *   * 
O ştire oarecum trecută cu vederea ca urmare a rezultatului alocării unei noi benzi pentru radioamatori între 472 si 479 kHz a fost aceea privitoare la posibilitatea unei noi alocări în apropierea frecvenţei de 5 MHz, care ar putea deveni realitate cu ocazia următoarei Conferinţe mondiale a Radiocomunicaţiilor  care se va desfăşura în 2015.
Banda propusă este între 5250 şi 5450 kHz, aşadar între benzile de 80 şi 40 metri. Conform directorului executiv al ARRL David Sumner K1ZZ, care a participat la WRC-12, propunerea provine din Cuba. Sumner este citat spunând că IARU a depus mari eforturi pentru a atrage sprijin în acest caz şi că factorul pozitiv a fost faptul că la WRC-07 subiectul alocării în 5 MHz cu ocazia WRC-12 nu a câştigat suficientă susţinere. De aceea a existat sentimentul că serviciul de amator merită să aibă parte de acum înainte de un tratament mai favorabil.
Tim Ellam VE6SH, preşedintele IARU a menţionat că plasarea câte-unei alocări pe agenda viitoarelor Conferinţe mondiale de radiocomunicaţii a constituit întotdeauna o provocare. Din această cauză Ellam s-a declarat  încântat de faptul că înscrierea pe agenda viitoarei Conferinţe a unei potenţiale alocări pe 5 MHz pentru radioamatori ca utilizatori secundari s-a soldat cu un succes.
Preşedintele  IARU avertizează totuşi că va fi necesară multă muncă şi de studii conduse de grupurile de lucru ale ITU. El a mai adăugat că organizaţiei IARU şi delegaţiilor naţionale la WRC din Geneva li se datorează apreciere pentru munca lor devotată pe acest subiect.
(Sursă: Amateur Radio Newsline 24.02.2012)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved