27 March 2012

DXCC Online
De mai mulţi ani biroul DXCC lucrează la realizarea unui sistem în care solicitanţii să-şi poată introduce datele QSO-urilor de pe QSL-urile lor într-o cerere DXCC digitală.
Prin reducerea timpului de procesare echipa DXCC ar avea posibilitatea să impună taxe mai mici comparativ cu o cerere tradiţională, să prelucreze mai multe cereri în acelaşi timp şi să furnizeze astfel servicii mai bune celor interesaţi.
Ei bine, s-a aflat că programatorii lor sunt aproape de ţintă şi că actualmente ei procedează la o testare beta a sistemului, care se va numi Online DXCC.

Iată în cele ce urmează o scurtă descriere a sistemului şi a rolului verificatorului de QSL-uri: «În cea mai mare parte sarcina verificatorului  nu s-a schimbat prea mult. După ce solicitantul şi-a înscris online datele QSO-urilor de pe QSL-uri (sau le-a încărcat pe un fişier ADIF care vine împreună cu programul de logare), el îşi va tipări cererea şi fie o va aduce în faţa unui verificator DXCC, fie o va expedia prin poştă împreună cu QSL-urile biroului DXCC, ca în mod normal. Se va menţine din plin necesitatea de a apela la experienţa şi cunoştinţele verificatorului, care trebuie să examineze cărţile de confirmare şi să se asigure că datele înscrise şi tipărite de solicitant sunt corecte. Verificatorul va trebui şi de acum înainte să facă observaţii şi corecţii pe exemplarul tipărit, după care va semna cererea şi o va expedia sediului central.»
Ceea ce constituie o noutate este faptul că solicitantul nu va mai trebui să-şi grupeze QSL-urile pe benzi şi moduri de lucru, ci va introduce pur şi simpu datele de pe fiecare QSL în orice ordine doreşte. 
El va trebui să lase QSL-urile în aceeaşi ordine în care au fost înscrise pe formular, pentru a înlesni sarcina verificatorului de a parcurge QSL-urile şi de a le compara cu foaia de înregistrare. În cazul în care un QSL conţine două sau mai multe QSO-uri iar solicitantul are nevoie de toate acestea el nu va mai trebui să le înscrie separat la sfârşitul cererii.

O altă noutate constă în opţiunea la care poate apela solicitantul de a plăti pentru cerere cu un card de credit, posibilitate pusă la dispoziţie în interiorul sistemului Online DXCC. Din păcate nu există o cale mai uşoară pentru a plăti electronic cheltuielile poştale ale verificatorului, astfel că acesta va trebui să încaseze în numerar aceste sume ca şi până acum. Formularele Online DXCC sunt reproduceri fidele ale formularelor pe hârtie cu care este obişnuită deja toată lumea.
Se prevede ca sistemul Online DXCC să devină disponibil în mai puţin de o lună. Aşteptăm să primim în curând mai multe detalii.
(Sursă: OPDX 18.03.2012)
*   *   *
Lista verificatorilor DXCC se găseşte la această adresă, în cazul în care nu se optează pentru expedierea QSL-urilor în Statele Unite.
Articole despre DXCC:
«Totul despre DXCC» 
Partea a I-apartea a II-apartea a III-a
Diploma jubiliară ARRL DXCC Challenge

(Prezentare de YO4PX. Sursă: ARRL)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved