29 July 2012

Codul Morse pe cerul nopţii
Un vehicul spaţial fără echipaj uman s-a îndreptat în această săptămână spre Staţia spaţială internaţională (ISS), purtând o încărcătură neobişnuită. Pe lângă alimente, îmbrăcăminte şi echipamente vehiculul conţine câţiva sateliţi mici de forma unui cub, cunoscuţi sub denumirea de cubesats Din momentul în care vor fi lansaţi unul dintre aceştia va înscrie pe cerul nopţii mesaje în codul Morse.
Minisatelitul are sarcina de a ajuta cercetătorii să testeze tehnici de comunicaţii optice prin intermediul sateliţilor. Cubesat-ul va folosi leduri, pentru început pentru a clipi ca o stea artificală, apoi chiar şi pentru a pulsa în ritmul codului Morse.

Minisatelitul botezat FITSAT-1 (sau Niwaka în japoneză) a fost creat de Institutul de Tehnologie Fukuoka din Japonia (FIT). Cântăreşte sub trei pfunzi (1,33 kg.) şi este echipat cu leduri de putere de 200 de waţi, care vor transforma cubul într-o baliză pâlpâind în codul liniilor şi punctelor telegrafice.

Takushi Tanaka, conducătorul proiectului, profesor de informatică şi inginerie al FIT relatează pe saitul FITSAT-1 despre unul dintre cele mai pasionante elemente ale proiectului:
«Sperăm ca aceste semnale luminoase Morse să poată fi observate cu ochiul liber sau cu mici binocluri», spune Tanaka.
Se prevede ca FITSAT-1 să fie lansat de pe Staţia spaţială internaţională în 6 septembrie 2012 de astronautul japonez Akihiko Hoshide, folosind braţul robotic al modulului Kibo. Conform cercetătorilor, din momentul în care se va înscrie pe orbită FITSAT-1 se va deplasa între 51,6 grade latitudine sudică şi 51,6 grade latitudine nordică.


Orbita şi orientarea sunt importante pentru succesul proiectului. Micul satelit conţine un magnet din neodymium care îl va orienta în permanenţă spre nordul magnetic.  Astfel, atunci când satelitul se înalţă deasupra orizontului se va afla la sud de staţia terestră FIT. Semnalele luminoase şi cele în codul Morse transmise de FITSAT-1 vor fi recepţionate de telescopul staţiei terestre FIT şi de echipamente foto-multiplicatoare conectate la o antenă. Aparatura terestră şi ledurile satelitului vor fi aliniate, pentru ca staţia terestră să recepţioneze fasciculele de semnal principale.  Proiectul FITSAT-1 va desfăşura experimente de comunicaţii de mare viteză şi comunicaţii optice timp de trei minute pe măsură ce satelitul se deplasează pe orbită, pentru a dovedi viabilitatea comunicaţiilor optice cu sateliţi.

Saitul lui Tanaka conţine informaţii suplimentare despre construirea lui FITSAT-1, frecvenţele comunicaţiilor şi ce anume se va transmite în decursul testelor.
A zări micuţul satelit în acţiune va putea fi captivant, dar chiar şi dacă vom vedea cel mai recent locatar al cerului doar prin videoul difuzat din laboratorul lui Tanaka este plăcut să ştim că putem spera la apariţia pe cer a unei stele cu totul noi!
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Surse: saiturile Dvice.comSpace.com.
Tks info N2YO)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved