31 July 2012

Şapte minute de teroare pentru Curiosity



În timp ce NASA se pregăteşte pentru amartizarea vehiculului Curiosity, prevăzută pentru săptămâna viitoare, William Shatner si Wil Wheaton prezintă în două videouri practic identice de 4:11 respectiv 4:06 minute evenimentul catalogat ca fiind cea mai dificilă misiune a cercetării spaţiale în acest moment. Materialul intitulat «Marea intrare» îl ghidează pe spectator prin toate fazele proiectului şi va fi folosit în cadrul unor prezentări cu public, pe internet şi în media socială.  Scopul este informarea publicului despre Curiosity şi despre amartizarea sa, care va avea loc în ziua de 6 august la orele 1:31 EDT (Eastern Daylight Time, UTC- 4 ore).
Cei doi naratori sunt cunoscuţi publicului larg iubitor de producţii SF pentru contribuţia lor la serialul de mare succes Star Trek. Cu un stagiu de peste 50 de ani pe scenă, în televiziune şi în cinematografie Shatner rămâne un adevărat fenomen al culturii pop, în vreme ce Wheaton este nu numai un actor de succes, dar şi un scriitor care se bucură de o largă apreciere. «Shatner şi Wheaton reuşesc să emoţioneze auditoriul filmelor şi al producţiilor de televiziune relatând despre spaţiul cosmic. Noi, cei de la NASA suntem încântaţi să-i avem alături de noi, pentru a explica secvenţele dificile ale amartizării în termeni accesibili tuturor. Datorită sprijinului generos al celor doi colaboratori informaţiile despre explorarea planetei Marte vor ajunge chiar şi la îndemâna utilizatorilor reţelelor de socializare», spune Bert Ulrich, însărcinatul NASA pentru colaborări multimedia cu lumea filmului şi a televiziunii. 
După o lansare reuşită în noiembrie 2011 Curiosity se apropie acum de destinaţia sa, suprafaţa planetei roşii. Cu toate acestea sarcina intrării în atmosferă şi a amartizării în siguranţă nu sunt proceduri simple. Curiosity are la dispoziţie doar 7 minute pentru a trece de la viteza de 13000 de metri pe secundă la o amartizare lină. Dacă un singur pas al acestei faze va fi greşit misiunea ar putea eşua.  Pe bună dreptate faza amartizării a fost denumită «cele şapte minute de teroare».
(Surse: Southgate AR News, foto si video de pe saiturile Science National Geographic şi NASA)

*   *   *


La 27 aprilie 2011 am publicat articolul «Trimite-ţi indicativul pe Marte» despre  acţiunea NASA de a aduna nume care urmau să fie înscrise într-un microcip plasat la bordul vehiculului Rover şi transportate pe Marte. Numeroşi radioamatori din întreaga lume, printre care şi radioamatori YO, şi-au trimis numele şi indicativul şi au primit un certificat de participare. Vehiculul Rover are o neobişnuită legătură cu radioul. Pe roţile sale se află imprimat în relief un text în codul Morse care reproduce echivalentele telegrafice ale iniţialelor JPL    .---     .--.   .-..   pe care le va imprima în solul marţian pe măsură ce înaintează. JPL vine de la Jet Propulsion Laboratory, compania care a construit vehiculul.




Pentru mai multe informaţii despre misiunea Curiosity a NASA vizitaţi această adresă

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved