10 September 2012

Sfaturi pentru DXpediţionari
Faceţi-vă temele
Edison a spus: geniul constă din 1% inspiraţie şi 99% transpiraţie.  În domeniul DXpediţiilor succesul constă din 99% pregătire.
Înainte de a porni la drum citiţi lucrarea «DXpeditioning Basics» de Wayne Mills N7NG. Este disponibilă gratuit şi ar trebui să fie o lectură obligatorie pentru fiecare DXpediţionar. O altă resursă valoroasă este DX-peditioning: Behind the Scene de Neville Cheadle G3NUG şi Steve Telenius-Lowe G4JVG, care poate fi comandată direct de la autori.
Studiaţi propagarea înainte de călătorie. Există trei centre populate importante în lume: Europa, America de nord şi Asia. Oriunde v-aţi afla două dintre acestea vor fi lesne de contactat. Al treilea centru este cel mai dificil de lucrat din locaţia dumneavoastră, astfel că acesta devine «zona-ţintă».  Asiguraţi-vă că lucraţi zona-ţintă în orice moment şi pe orice bandă deschisă spre acea zonă.
Exersaţi-vă tehnica QSO-ului. Extrageţi din pailap staţiile mai slabe. Oferiţi instructaj operatorilor mai puţin experimentaţi în privinţa fineţurilor operării în CW şi SSB. 

Informaţi comunitatea DX-manilor
Comunitatea DX apreciază un sait bine organizat, unele dintre acestea sunt adevărate opere de artă. Dacă operaţiunea dumneavoastră este de mai mică anvergură şi nu plănuiţi să-i dedicaţi un sait de sine stătător creaţi cel puţin o pagină pe QRZ.com pe care să postaţi viitoarea locaţie a expediţiei, perioada acesteia,  şi informaţia QSL. Chiar şi dispunând de un sait complet un link spre acesta de pe QRZ.com vă va face mai uşor de găsit.

Verificaţi frecvenţa de emisie şi ecartul de recepţie înainte de a începe să transmiteţi
Verificaţi întotdeauna dacă frecvenţa de emisie este liberă şi căutaţi şi un ecart de frecvenţă liber pentru split înainte de a porni la lucru pe o bandă. Dacă aţi anunţat anterior un plan de frecvenţe încercaţi să vă ţineţi de el. Cu toate acestea condiţiile pot necesita o schimbare. Va trebui să evitaţi să alegeţi un ecart de recepţie pentru cei care cheamă într-o porţiune de bandă aglomerată.

Sunteţi şeful, cel care decide
Pentru a menţine un control asupra pailapului trebuie să operaţi în aşa fel încât să faceţi acest control posibil. E uşor să pierzi controlul, şi dacă se întâmplă acest lucru vina ar putea fi a dumneavoastră.  Menţineţi o bună mecanică a QSO-ului. Folosiţi acelaşi şablon pentru fiecare QSO. Alegeţi un indicativ din grămadă şi nu vă lăsaţi până nu ajungeţi cu acesta la un rezultat mulţumitor. Dacă totuşi un QSO-ul nu poate fi încheiat cu toate eforturile solicitaţi un alt QSO. Nu alegeţi NICIODATĂ un alt indicativ fără să lansaţi QRZ?, CQ etc.

Daţi pailapului indicaţii clare şi ţineţi-vă de ele – întotdeauna. De exemplu, dacă aţi recepţionat doar o parte a indicativului unei staţii şi l-aţi transmis nu lucraţi o altă staţie până nu aţi completat indicativul primei staţii. Dacă aţi spus «NO EU» nu lucraţi nicio staţie care vă cheamă din Europa. Ignoraţi amatorii agresivi. Încălcându-vă propriile reguli nu faceţi decât să creaţi haos. Menţineţi controlul, dar niciodată nu apostrofaţi sau dădăciţi mulţimea.

Daţi-vă indicativul frecvent
Nu puteţi să vă daţi indicativul suficient de des ca să nu mai întrebe nimeni de acesta. Dacă nu vă transmiteţi indicativul des unii vor înscrie în log ultimul indicativ semnalat pe DX Cluster (corect sau greşit), alţii vi-l vor cere necontenit. Se pierde timp, se întrerupe ritmul normal, iar poliţaii de bandă, prezenţi întotdeauna, vor intra în acţiune. A-ţi da indicativul după fiecare QSO nu este prea mult.
Dacă aţi fost  «binecuvântat» cu un indicativ lung.  cum ar fi SV9/ON4ZZZ/P ar fi cam dificil de transmis după fiecare legătură, aşa că nu vă rămâne decât să fiţi mai operativ ...
Ar trebui să ascultaţi din timp în timp şi pe frecvenţa dumneavoastră de emisie pentru a verifica dacă este interferată sau pentru a auzi eventualele comentarii. Acest lucru este deja mai uşor dacă dispuneţi de dual watch în transiver. Dacă «poliţaii» spun «up!, up!» înseamnă că nu aţi spus dumneavoastră asta suficient de des. QRM-ul pe frecvenţa de emisie face ca staţia căreia i-aţi răspuns să nu audă că i s-a răspuns.  Va fi nevoie să repetaţi apelul şi se pierde timp, afectându-se totodată ritmul operaţiunii, care este foarte important.
Poate nu vă vine să credeţi, dar am auzit operatori în DXpediţii care au transmis cinci minute fără să se identifice. Aceasta conduce la haos şi nu este cea mai nimerită cale pentru a-ţi crea o reputaţie de bun operator. 

Lucraţi în split
Prespunând că v-aţi deplasat într-o entitate relativ rară puteţi să porniţi de la ideea că veţi avea de-a face cu pailapuri. Nu aşteptaţi să fiţi chemat de un număr mare de staţii, începeţi să operaţi în split de la început. De îndată ce veţi fi semnalat pe DX Cluster întreaga lume se va repezi pe frecvenţă şi trebuie să fiţi pregătit.

Stabiliţi şi menţineţi un ritm
Standardizaţi-vă mesajele cât mai mult cu putinţă. De exemplu transmiteţi QSL sau TU la încheierea fiecărui QSO şi menţineţi acest tip de mesaj pentru a-i ajuta pe cei care cheamă să se sincronizeze cu dumneavoastră. Aceasta va reduce numărul celor care cheamă peste rând. Este o tehnică consacrată pentru controlul pailapului, oferind o îndrumare clară DX-manilor când să vă cheme şi când să nu vă cheme.

Lucraţi şi logaţi dublele, e mai rapid
Lucraţi şi logaţi dublele, e mai rapid decât să le spuneţi celor care vă cheamă că i-aţi mai lucrat o dată. Poate că ei nu erau siguri dacă v-au lucrat într-adevăr. Folosiţi-vă saitul pentru a vă anunţa politica în privinţa dublelor, de pildă «Vă  rugăm lucraţi-ne o singură dată pe bandă/mod pentru a da şi altora şansa de a lucra o entitate nouă.»

Daţi informaţii despre QSY/QRT înainte de a părăsi pailapul
Când sunteţi pe punctul de a părăsi pailapul anunţaţi ce aveţi de gând să faceţi. Spuneţi dacă faceţi QSY pe o altă bandă, într-un alt mod, eventual chiar şi frecvenţa pe care vă mutaţi. Dacă faceţi QSY anunţaţi informaţia QSL şi adresa saitului. Nu anunţaţi «QRX 5» dacă nu veţi reveni în mod cert în cinci minute, pentru că aceasta agravează inutil poluarea benzii.
Dacă nu ştiţi cât veţi lipsi e mai bine să anunţaţi «QRT» şi să reveniţi atunci când veţi avea posibilitatea. Atunci când vă simţiţi obosit reduceţi ritmul şi acordaţi un plus de atenţie acurateţii. Dacă constataţi că faceţi prea multe erori luaţi o pauză, poate chiar trageţi un pui de somn, în funcţie de cerinţa bioritmului dumneavoastră.


«Împrieteniţi-vă» cu pailapul
Se numeşte «stilul conversaţional» de operare a unui pailap, fiind un ajutor în controlarea situaţiei. În loc de a avea de-a face cu o mulţime ostilă veţi obţine relaxarea DX-manilor şi le veţi da încrederea că sunteţi pe deplin interesat să realizaţi un QSO cu ei. Dar acest stil de operare nu este totuşi un substitut pentru proceduri de operare greşite.
Nu uitaţi de numeroşii operatori care nu lucrează de obicei în telegrafie. Şi ei doresc un QSO şi ar fi în stare să recepţioneze la circa 20 de grupe pe minut, asta în timp ce uneori operatorii DXpediţiilor lucrează la 40 de grupe pe minut. Aşa că încercaţi să-i ascultaţi pe cei care cheamă la viteză redusă şi reduceţi-vă viteza proprie, pentru ca să puteţi fi recepţionat mai uşor. Veţi câştiga astfel noi prieteni recunoscători.
Nu uitaţi de asemenea că mulţi amatori lucrează cu 100 de waţi şi antene de sârmă. După ce operatorii marilor tunuri v-au înscris deja cu toţii în loguri lucraţi-i pe cei mai modest echipaţi, pentru că ei sunt coloana vertebrală a comunităţii radioamatorilor. 

Nu lucraţi în ordinea cifrelor din indicative, pe continente e OK
Atunci când e posibil încercaţi să evitaţi lucrul unui pailap în ordinea cifrelor. În funcţie de propagare puteţi alege un continent sau mai multe continente, sau niciun continent. Dar sunt câteodată situaţii în care lucrul pe cifre dă totuşi rezultate. Oricare metodă aţi alege, nu uitaţi să informaţi pailapul despre intenţia dumneavoastră după fiecare QSO. Nu vă încălcaţi propria regulă lucrând cu amicii din America de nord dacă aţi cerut Europa.

Repetaţi indicativele corectate
Un QSO e valid când ambele staţii s-au recepţionat şi s-au înscris corect în log. E lipsit de realism să credeţi că veţi recepţiona 100% toate indicativele de la început. În telegrafie nu transmiteţi un semn de întrebare ca în «JA?» sau «ABC?» atunci când încercaţi să clarificaţi un indicativ incomplet. Din motive neelucidate mulţi dintre participanţii la pailap vor semnul de întrebare drept o invitaţie de a chema din nou, deşi indicativul parţial nu seamănă cu indicativul lor.
Deci dacă răspundeţi unei chemări cu «ABC 5nn» şi W5ABC răspunde «W5ABC W5ABC 5nn TU» e bine să-i confirmaţi «W5ABC QSL TU». Astfel W5ABC va şti că a fost înscris în log şi nu mai e cazul că cheme din nou pentru a se convinge de asta.
Dacă aţi făcut o eroare cu indicativul cuiva acela va continua să cheme. Repetaţi-i indicativul sau lucraţi-l din nou folosind «TU», «QSL», «CFM» sau în SSB You’re in the log, ca să-l asiguraţi că a fost recepţionat corect. Acest lucru este cu atât mai important dacă nu aveţi un log online actualizat zilnic.

Formatul standardizat
Standardizaţi-vă mesajul transmis cât mai mult posibil. De pildă încheiaţi fiecare QSO cu  «QSL» sau «TU» şi menţineţi un format stabil pentru a-i ajuta pe cei care cheamă să se sincronizeze cu dumneavoastră. Aceasta reduce numărul celor care cheamă peste rând, fiind o tehnică consacrată pentru controlarea pailapului. Ea oferă DXmanilor o indicaţie certă privind momentul în care pot să cheme şi momentul pentru a tăcea.

Concluzie
Un număr de persoane au contribuit la redactarea acestui document, fiind un compendiu al muncii altora, prezentat aici într-un format care sperăm că include cam tot ceea ce au de spus DXpediţionarii experimentaţi despre acest subiect.
Ca o concluzie putem spune că atunci când DXpediţionarii sunt mai bine pregătiţi şi insistă pe ideea unui comportament de operare decent din partea celor care cheamă, iar pe de altă parte cei aflaţi de cealaltă a parte a pailapului aderă la DX Code of Conduct, vom avea parte de mai multe bucurii. Şi, la urma urmei, acesta e chiar scopul nostru.
*   *   * 
În limba română:
Eticheta DX
Un nou cod de comportament pentru DX-mani 
Ghidul DX-manului începător
Errare humanum est

Şi Mr. Spock sprijină Codul de comportament al DX-manului, vorbind cu dezgust despre purtarea reprobabilă a unor DX-mani în timpul pailapurilor pe frecvenţele DXpediţiilor.
(Spock, sau Mr. Spock este un personaj ficţional din Star Trek, atât în versiunea originală cât şi în aceea de desen animat, precum şi în numeroase cărţi, benzi desenate şi jocuri video.)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved