16 October 2012

Insula Rodriguez 3B9 în eter
16-23 octombrie 2012
IOTA AF-017
Între 16 şi 23 octombrie 2012 echipa Radio 7 Team HB9FR activează insula Rodriguez, entitate separată DXCC, parte a Republicii Mauritius.
Indicativul alocat este 3B9SP.
După ce am participat la numeroase concursuri radio şi activităţi de la staţia noastră de club am dorit să aflăm cum este să fii de cealaltă parte a lumii şi a pailapului şi să vorbim cu prietenii noştri de acasă dintr-o entitate rară.
De mulţi ani am tot discutat despre o aşa-numită «DXpediţie». Pe măsură ce am îmbătrânit am decis că a sosit timpul s-o realizăm! Anul trecut am evaluat posibile destinaţii şi am ajuns la concluzia că insula Rodriguez ar putea fi o posibilitate. Nu au fost prea multe activităţi din 3B9 în aceşti ultimi ani. Insula este lesne accesibilă cu avionul, şi acesta a fost un argument important pentru opţiunea noastră. De la începutul planificării am hotărât că trebuie să menţinem cheltuielile la un nivel rezonabil. Ştiam că vom avea probleme cu greutatea bagajelor, a echipamentului nostru complet. 
Planul nostru este să instalăm trei staţii de radioamator care pot lucra simultan pe benzi diferite, una în telegrafie, una în fonie, iar a treia în modurile speciale, cum ar fi RTTY şi PSK31. Pentru a produce un semnal bun folosim mici amplificatoare tranzistorizate de 400 de waţi pentru staţiile în CW şi SSB. Aceste staţii vor folosi antene beam rotative pentru frecvenţele superioare benzii de 14 MHz, iar pentru staţia în moduri digitale se lucrează cu antene de sârmă. Se vor instala antene verticale pentru benzile inferioare. 
Propagarea sperăm bună a lunii octombrie ne va permite să oferim tuturor o şansă de a realiza o legătură în timpul celor opt zile de operare (16 octombrie - 23 octombrie) pe benzile de la 160 la 6 metri. Fără să năzuim la doborârea vreunui record la numărul de QSO-uri dorim doar să facem o treabă bună cu o aparatură de radioamator uşor transportabilă, fără a fi apelat la containere şi expediere.

Despre insula Rodriguez
Numită în limba francezã île Rodrigues, este o parte semiautonomă a Republicii Mauritius, situată în Oceanul Indian, la circa 650 de km. est de Mauritius. Din punct de vedere geografic este una dintre insulele Mascarene, care includ Mauritius, Cargados Carajos, Réunion, Tromelin, Agalega, Comoros, Mayotte şi Seychelles. Suprafaţa insulei Rodriguez este de 108 km. pătraţi. E de origine vulcanică, fiind înconjurată de recifuri de corali. A fost al zecelea district al insulei Mauritius înainte de a-şi fi obţinut statutul de autonomie în 2001. Capitala insulei este Port Mathurin.
În 2001 populaţia insulei era de circa 37922 de suflete. Locuitorii sunt cetăţeni ai statului Mauritius. Limba oficială este engleza, dar se vorbeşte şi franceza, dialecte indiene şi unele limbi orientale, iar lingua franca este creola rodrigană. Economia se bazează mai ales pe pescuit, agriculturã, produse meşteşugăreşti şi pe turismul aflat în plină dezvoltare. 
(Sursă: Wikipedia)
QSL managerul DXpediţiei este HB9ACA. Solicitările pentru răspunsuri directe se expediază la adresa sa
Manfred Oberhofer
P.O. Box 38
1553 Chatonnaye
SWITZERLAND
Pentru 1-4 QSL-uri se anexează 2 USD sau un IRC ştampilat în Europa, pentru 5 sau mai multe QSL-uri 4 USD şi douã IRC-uri. O altă posibilitate de obţinere a confirmărilor este prin sistemul OQRS, atât pentru răspunsuri directe cât şi prin birou, în cadrul bazei de date Club Log. 
Logurile de verificare a legăturilor vor fi încărcate pe Club Log în funcţie de calitatea conexiunii de internet (Deja am constatat că aceasta este destul de lentă, dar ne străduim să încărcăm logurile cât mai des posibil.) Adresa logului online: https://secure.clublog.org/logsearch/3B9SP
Logurile vor fi încărcate pe LotW după 6 luni de la încheierea operaţiunii DX. 
Pe saitul expediţiei se pot vedea cei 9 membri ai echipei,planul de frecvenţefotografii din locaţia operaţiunii şi o galerie foto cu imagini din timpul instalării antenelor. 
(Prezentare de YO4PX. Sursă: saitul expediţiei)

Un film realizat de Giorgio Minguzzi IZ4AKS cu ocazia activităţii sale din august 2010 de pe insulele Mauritius şi Rodriguez:


 *   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved