03 January 2013

Modurile digitale: sunete, imagini şi programe
Tehnologiile de comunicaţii concepute pentru a îmbunătăţi operaţiunile live în unde scurte cu ajutorul calculatorului pot fi folosite în zilele noastre de toată lumea, după ce multă vreme au fost doar teoretice, sau prea complexe şi costisitoare pentru a fi implementate în traficul uzual. Acum, graţie generozităţii şi talentului unor radioamatori cu cunoştinţe în domeniul programării şi având la dispoziţie internetul noi şi puternice unelte de comunicare sunt la îndemâna tuturor pasionaţilor hobby-ului.
Evoluţia şi răspândirea globală a PC-urilor care includ şi o placă de sunet pentru procesarea digitală a semnalelor (Digital Signal Processing, DSP) oferă radioamatorilor posibilitatea de a crea noi moduri de comunicaţii digitale. Caracteristica benefică a operaţiunilor digitale în unde scurte este folosirea puterilor mici, a antenelor compacte sau de interior şi a unor tehnici de operare relativ uşor de însuşit, ceea ce constituie o schimbare a tendinţelor existente în anii trecuţi, care favorizau puterile mari şi echipamentele cât mai sofisticate.
Confuzia privind porţiunile de bandă alocate reprezintă un evident dezavantaj, dat fiind că noile şi vechile moduri de lucru concurează pentru a-şi apropria spaţii pe benzile de HF. Acest lucru este cel mai evident în aglomeraţia din banda de 20 de metri, unde tind să se concentreze activităţile în moduri digitale. Din fericire noile moduri, cum ar fi MFSK 16, sunt create pentru a îmbunătăţi performanţa chiar şi în condiţii de operare dificile, ceea ce poate atenua aglomeraţia şi extinde oportunităţile de a realiza legături, dat fiind că propagarea favorizează şi alte benzi.
Sunt vremuri cu adevărat pasionante, în care radioamatorii pot folosi şi se pot bucura de toate aceste noi moduri digitale! (Traducere şi adaptare după textul publicat pe saitul său de James Beischel WB8NUT)



Denumirea
modului
Descrierea
Fişier
Numit şi Hell sau Hellschreiber. La origine un mod mecanic, folosit acum alături de celelalte moduri digitale pentru transmitere de text folosind tehnologia facsimilului. Exemple     Cum se aude?
Telegrafie, CW (continuous wave, undă continuă) , cel mai vechi mijloc de comunicare prin radio. Toate frecvenţele. Cum se aude?
Folosit de radioamatori, staţiile maritime şi staţiile radio din zone izolate pentru a transmite informaţii digitale prin radio. Foloseşte o combinaţie între modulaţia FSK simplă şi protocolul ARQ pentru detectarea erorilor. Comunicaţie numerică. HF Cum se aude?
Reţea mondială BBS (Bulletin Board System). În radioamatorism se foloseşte pentru construirea de reţele de calculatoare wireless. Bazat pe protocolul AX.25 derivat din X.25 şi adaptat pentru uzul radioamatorilor.  HF/VHF/UHF Cum se aude?
RTTY
Telex, teleprinter, radio teletype, sistem având la origine două sau mai multe teleimprimatoare electromecanice, înlocuite ulterior de calculatoare folosind programe care imită teleprinterele, conectate prin radio. Extrem de popular în radioamatorism. HF Cum se aude?

Abreviere de la Phase Shift Keying. Mod digital foarte popular, lansat în radioamatorism de G3PLX în 1998. Datorită eficienţei sale este mult apreciat de cei care nu pot folosi antene performante şi puteri mai mari. Se lucrează la viteză dublă în varianta PSK63. HF  Cum se aude?
SSTV
Abreviere de la Slow Scan Television, televiziune cu baleiaj lent. Mod folosit mai ales de radioamatori pentru  transmitere de imagini statice HF/VHF. În funcţie de variantă afişarea unei imagini poate dura între câteva secunde şi câteva minute. Cum se aude?
SSB

Abreviere de la Single Side Band Modulation, bandă laterală unică, care a înlocuit modulaţia de amplitudine (AM) prin folosirea mai eficientă a puterii şi a lărgimii de bandă. Comunicaţie în fonie. Prin convenţie în benzile superioare se foloseşte varianta USB (Upper Side Band, bandă laterială superioară) iar în benzile inferioare LSB (Lower Side Band, bandă laterală inferioară). În exemplul audio poate fi auzit WH6/F6EXV (Hawaii) lucrând staţiile care îl cheamă.
(Clic în tabel pe denumirea modurilor pentru informaţii detailate. Evident, telegrafia şi fonia clasică nu sunt moduri digitale).


PSK31 



PSK63

Diferenţa între PSK31 şi PSK63


RTTY

MFSK

MT63
 Cum se aude?


Hellschreiber (FeldHell)


Packet



SSTV



Digital HRD SSTV

Throb

ROS


                                                       Olivia


Ham DRM

Contestia

JT65



WSPR

FT8


Unele surse pentru descărcarea programelor cu moduri digitale:
  Digipan - PSK31, PSK63 (gratuit)
  FLDigi – Multimod, rulează pe Windows, MAC OSX şi Linux. Multe actualizări şi un 
     pachet de mesagerie (NBEMS)    foarte util în comunicaţiile de urgenţă (gratuit)
  Hamscope - PSK31, RTTY, ASCII, MFSK, Packet şi CW (gratuit)
  IZ8BLY Hellschreiber  Toate variantele Hell (gratuit)
  MixW – toate modurile, bazat pe placa de sunet (shareware, demo 15 zile)
  MultiPSK – numeroase moduri (gratuit)
  Stream by IZ8BLY - MFSK (gratuit)
  Ham Radio Deluxe (cu modulul DM780) - CW, Domino, Throb, Olivia, MT63, MFSK,
     RTTY,  BPSK 31/63/125, QPSK, SSTV (shareware)
  HamScope -  PSK31, RTTY, ASCII, MFSK, Packet, CW  (gratuit)
  MMTTY - RTTY (gratuit)
  MMSSTV - SSTV (gratuit)
  ROS - ROS (gratuit)
  JT65-HF - JT65A (gratuit)
  WSJT - WSPR, JT44, JT65, JT6M, JT2, JT4 etc. (gratuit)
  WinDRM - fonie digitală (gratuit)

(Traducere, compilare, adaptare şi completări de YO4PX. Sursa eşantioanelor audio saitul REF, imaginile modurilor digitale de pe saitul lui G4UCJ, lista programelor din diverse surse.) 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved