21 February 2013

Revista electronică gratuită AntenTop
AntenTop este o revistă electronică gratuită dedicată antenelor şi radioamatorismului, redactată în limba engleză «de radioamatori pentru radioamatori». Cea mai recentă ediţie a revistei, care poartă numărul 01-2012, are o întindere de 100 de pagini. Publicaţia conţine numeroase articole tehnice în domeniul teoriei şi construcţiei antenelor şi se poate descărca de la această adresă.

Din cuprinsul numărului 01-2012: 
- Dipol asimetric pentru 80,40,20,15,10 m.
- Antenă ground-plane pentru 40,20,15,10 m.
- Antenă verticală pentru 80,40,20,15,10 m.
- Antenă scurtată pentru 160 m.
- Ground-plane pentru 40,30,20,17 m.
- Antenă EH pentru 20 m.
- Delta-loop pentru 40,20 m.
- Antenă semi-loop pentru 80,40,20,15 m.
- Antenă simplă Yagi pentru 20 m.
- Ground-plane pentru 118-136 MHz
- Antenă Discone pentru 2 metri
- Două antene magnetice de recepţie
- Un pilon autoportant etc. etc.

Revista este editată din iulie 2003 de Igor Grigorov RK3ZK/VA3ZNW şi conţine un tezaur uriaş de materiale în cele 14 numere apărute până în prezent. Acestea sunt sistematizate sub titlul Open Book în 44 de capitole cu o arie extrem de largă de subiecte, cum ar fi teoria antenelor HF, UHF şi VHF, cabluri coaxiale, amplificatoare pe lămpi şi tranzistorizate, interferenţe, receptoare, istoria radioului, transmatchuri de unde scurte, vechi echipamente ruseşti, transivere QRP etc.

La preţuri modice (sub 10 USD) se pot comanda şi cărţi din capitolul Printed Books and Magazines, dar toate materialele se pot descărca gratuit şi eventual tipări printr-o firmă specializată canadiană recomandată pe sait dar şi în regim propriu, evident cu respectarea regulii de menţionare a autorului şi a sursei, fără a folosi materialele descărcate sau tipărite spre comercializare.

În privinţa copyright-ului redactorul precizează:
«Aici la AntenTop dorim să continuăm tradiţia liberei circulaţii a informaţiilor în hobby-ul nostru extraordinar. Toate ediţiile revistei AntenTop pot fi fotocopiate, tipărite, copiate în saituri. Nu dorim să avem un control asupra acestor proceduri. Materialele provin de la noi şi aparţin tuturora. Aceasta nu înseamnă însă că nu există un copyright asupra acestor materiale. Toate drepturile asupra unei anumite lucrări aparţin exclusiv autorului acesteia.»


Capitolul Free Library conţine colecţia tuturor buletinelor AntenTop apărute, dar şi alte cărţi de interes pentru radioamatori şi electronişti, unele în limba engleză, altele în limba rusă. Remarcabile sunt în subcapitolul «Istoria radioului şi a radioamatorismului» articolele «Fessenden şi Marconiۚ», «Marconi şi Popov», «Un om nobil fără Nobel» despre inventatorul indian Jagadish Chandra Bose, «Ciudata viaţă a lui Nicola Tesla» dar şi «Bruiajul radio în Uniunea Sovietică, Polonia şi alte ţări est-europene».

Succes în descoperirea tuturor resurselor acestei publicaţii extrem de bogate şi valoroase, care se adresează tuturor celor interesaţi în fenomenul radioului! Pagina principală a saitului se găseşte la http://www.antentop.org/

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved