12 February 2013

Terra-Marte, un drum fără întoarcere
Organizaţia non-profit cu sediul în Olanda Mars One a dat publicităţii cerinţele pe care le consideră fundamentale  şi trebuie îndeplinite de astronauţii care vor pleca pe Marte, pregătind premizele pentru un proces de selecţie televizat în toată lumea care va începe în a doua jumătate a acestui an.
Mars One se bazează pe convingerea că explorarea de către oameni a sistemului solar ar trebui să fie un efort global, care depăşeşte ambiţia unei singure naţiuni. Explorarea planetei Marte oferă oportunitatea de a celebra forţa unei umanităţi unite.
La fel ca şi în cazul aselenizărilor Apollo pe Lună misiunea umană pe Marte va inspira generaţiile viitoare, încredinţându-le că orice stă în puterea omului, că orice ţintă poate fi atinsă. Mars One crede nu numai că acest lucru este posibil, dar că e de-a dreptul imperativ ca noi să înfiinţăm o aşezare permanentă pe Marte, pentru a înţelege mai bine formarea sistemului solar, originea vieţii şi, la fel de important, locul nostru în univers.
În 2011 membrii fondatori ai echipei Mars One s-au reunit pentru a crea un plan strategic cu scopul de a trimite oameni pe Marte. În primul an s-au realizat studii de fezabilitate cu ajutorul unor experţi ai agenţiilor spaţiale şi ai corporaţiilor aerospaţiale private din întreaga lume. S-au primit scrisori de intenţie în sprijinul proiectului Mars One. În această primă fază a analizei Mars One a incorporat în planul de bază componente tehnice, financiare, socio-psihologice şi etice.
La fel ca în cazul Jocurilor Olimpice Mars One intenţionează să întreţină o prezenţă continuă în media mondială, începând cu selecţionarea astronauţilor, antrenarea lor, lansarea lor în spaţiu şi amartizarea lor şi să furnizeze fondurile iniţiale pentru înfăptuirea acestui următor salt uriaş pentru omenire.

Mars One speră să plaseze primii colonişti pe planeta roşie în jurul anului 2023. Organizaţia nu caută oameni de ştiinţă sau piloţi ai avioanelor cu reacţie. Oricine care are cel puţin 18 ani va putea  solicita să devină un pionier pe solul marţian. Oficialii de la Mars One spun că cel mai important criteriu este inteligenţa, o bună stare de sănătate mentală şi fizică şi dedicarea pentru reuşita proiectului. Cei care urmează a fi selecţionaţi vor fi supuşi unui antrenament de opt ani înainte de lansare.
Directorul medical al Mars One este Norbert Kraft, un fost cercetător de la NASA. El a fost citat spunând că zilele în care îndrăzneala şi numărul orelor de zbor la manşa avioanelor supersonice erau criteriile de bază ale selecţionării astronauţilor sunt de domeniul trecutului. În opinia sa cei care trasează planurile viitoarelor explorări spaţiale sunt preocupaţi mai mult de felul în care fiecare astronaut poate munci şi trăi alături de ceilalţi în lunga călătorie de la Pământ la Marte şi cât este de pregătit pentru a face faţă unei vieţi pline de provocări.



Mars One intenţionează să lanseze o serie de misiuni robotice între 2016 şi 2021. Acestea vor avea rolul să construiască un avanpost locuibil înainte de sosirea primilor patru colonişti în 2023. Alţi colonişti vor sosi apoi din doi în doi ani. Şi să nu uităm să menţionăm: aceasta va fi o călătorie cu unic sens, dat fiind că nu există planuri pentru a-i readuce pe pionieri pe Terra.

«Vă invităm să participaţi la acest proiect împărtăşind viziunea noastră prietenilor dumneavoastră, sprijinind efortul nostru şi, cine ştie, devenind poate dumneavoastră înşivă următorul călător spre Marte» este apelul adresat omenirii de echipa Mars One. Formularul de înscriere se găseşte la această adresă.

Detalii despre proiectul Mars One, inclusiv răspunsuri la întrebări frecvente (Frequently Asked Questions, FAQ)  se găsesc pe saitul proiectului.

Pentru un radioamator ar putea fi fără îndoială DXpediţia supremă, însă schimbul de QSL-uri se va putea realiza exclusiv pe cale electronică ...


(Traducere şi prezentare de YO4PX. Surse: Mars-one, Space.com etc.)

Alte articole despre planeta roşie:
Trimite-ţi indicativul pe Marte
Un zâmbet în eter (42): Un radioamator recepţionează imagini de pe Marte!
Şapte minute de teroare pentru Curiosity
Curiosity a amartizat!
Comunicarea cu Curiosity
DX-ul suprem: misiunea marţiană

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved