26 March 2013

Concursul 15-Meter SSTV Dash Contest

Se pare că nu există prea multe concursuri de SSTV, cu excepţia notabilă a concursului JASTA, probabil din cauza vitezei reduse cu care se desfăşoară un QSO în SSTV. De aceea am luat iniţiativa de a înfiinţa concursul nostru 15-Meter SSTV Dash Contest. Acesta ar trebui să adauge un dram de atractivitate legăturilor dumneavoastră în modul de lucru al televiziunii cu baleiaj lent.
Participanţii ar urma să folosească cele mai rapide versiuni analoge ale SSTV-ului, şi anume Robot 8, Robot 12 sau Robot 24 (cunoscute şi ca B/W8, B/W12 sau B/W24), exclusiv în alb-negru. În aceste versiuni este perfect posibil să se realizeze o legătură SSTV în mai puţin de un minut. Concurenţii care nu sunt familiari cu aceste versiuni ar putea fi încurajaţi să le încerce, deşi în concurs sunt acceptabile orice versiuni analoge. Însă cu cât versiunea e mai lentă cu atât numărul QSO-urilor ce pot fi înscrise în log va fi mai redus.
Concursul va avea două etape, una în primăvară şi una în toamnă, ambele exclusiv în banda de 15 metri. Fiecare etapă va dura câte două zile, în primăvară în primul weekend complet din luna aprilie (în 2013 de sâmbătă 6 aprilie orele 00.00 UTC până duminică 7 aprilie orele 23.59 UTC) , în toamnă în primul weekend complet din octombrie (în 2013 de sâmbătă 5 octombrie orele 00.00 UTC până duminică 6 octombrie orele 23.59 UTC).
Saitul concursului se găseşte la această adresă, iar regulamentul complet poate fi consultat la pagina Rules a saitului.
În cazul în care intenţionaţi să participaţi aveţi posibilitatea de a vă anunţa viitoarea activitate prin completarea formularului de participare care va fi operaţional cu două luni înainte de începerea concursului. Tot pe sait poate fi accesată şi pagina de anunţuri. A fost înfiinţat şi un blog al concursului pe care se pot citi şi posta comentarii cu ultimele informaţii legate de desfăşurarea competiţiei.
Vă mulţumim pentru timpul acordat şi pentru interesul dumneavoastră şi sperăm să vă vedem în concurs.
73
Rob Banfield, DM1CM
World Slow-Scan Television Contesting
(Sursă: saitul World Slow-Scan Television Club)
....................................................................................................................
Videoul de mai jos, postat pe YouTube, prezintă o transmisiune SSTV în modul Robot 36 realizată de Richard Garriott W5KWQ de la bordul Staţiei spaţiale internaţionale, recepţionată în New Jersey în 16 octombrie 2008 pe frecvenţa de 145.800 MHz.



Imagini SSTV transmise de SP5GQI pe 14230 kHz în timpul unei legături de concurs cu F6HHO, folosind programul MMSSTV creat de Makoto Mori JE3HHT:



  *   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved