24 April 2013

CQ ENCE 2013
A patra ediţie a Exerciţiului Naţional pentru Comunicaţii de urgenţă (Ejercicio Nacional de Comunicaciones de Emergencia, ENCE) îşi schimbă programul, dar nu şi scopul, şi anume acela de a a oferi o oportunitate tuturor radioamatorilor interesaţi în practicarea mai multor abilităţi operaţionale utile.
Activitatea specială este organizată de Federación Digital EA şi de Liga Española de Asociaciones CB y Radioaficionados.
Exerciţiul se va desfăşura sâmbătă 27 aprilie 2013 între orele 20:00 şi 21:00 UTC şi este deschis participării internaţionale. În această ediţie se va pune un accent special pe banda de 80 de metri, mai ales pe frecvenţa de 3760 kHz.
Se aşteaptă de asemenea ceva activitate pe celelalte benzi de radioamator de unde scurte, cum ar fi în banda de 40 de metri pe 7110 kHz şi în 20 de metri pe 14.300 kHz, de asemenea în VHF, CB şi pe frecvenţele PMR.
Exerciţiul constă din transmiterea unor scurte mesaje conţinând următoarele informaţii: codul poştal, iniţialele numelui complet şi o culoare (de exemplu roşu – “red” – nota mea, YO4PX)
Pentru a veni în ajutorul participanţilor a fost creat un formular destinat colectării datelor mesajelor. Versiunea în limba engleză se află la această adresă. Formularul se expediază prin e-mail pe adresa fediea@fediea.org

(Pentru editarea pe ecran a fişierului se pretinde utilizarea standardului PDF/A prin acţionarea butonului «Enable Editing» din partea dreaptă de sus a documentului, însă fişierul poate fi copiat şi transpus foarte uşor fie într-un document Word, fie direct într-un e-mail, unde editarea sa nu mai reprezintă o problemă. – nota mea, YO4PX)

Oricine poate participa la exerciţiul de urgenţă simulată (Simulated Emergency Test, SET), inclusiv radioamatorii receptori (Short Wave Listeners, SWL’s).

Participanţilor li se va elibera un certificat electronic. Pentru a-l obţine este necesară expedierea online la adresa http://www.fediea.org/contact/ a următoarelor informaţii: indicativul, numele şi indicativul celui (sau celor) care a/au transmis mesaje de urgenţă şi care solicită primirea certificatului, precum şi numărul de referinţă al mesajelor transmise.


(Traducere din versiunea spaniolă)
Propunerea de a realiza acest tip de exerciţii are la origine preocuparea asociaţiilor FEDI-EA şi Liga CB, care au ca scop practic menţinerea abilităţilor operaţionale a participanţilor în ceea ce priveşte transmiterea de mesaje şi instalarea de staţii de radioamator ocazionale. Acestea presupun realizarea unei serii de sarcini: pregătirea anterioară, lucrul în echipă, coordonarea resurselor, cunoaşterea locaţiei etc.
Obiectivul final este funcţionarea unei reţele destinate schimbului de informaţii cu mijloacele care ne stau la dispoziţie, ca o alternativă la comunicaţiile uzuale în situaţiile în care acestea ar înceta să mai funcţioneze.

Echipa grupului Mogollón din Madrid
pentru comunicaţii de urgenţă din 2012

(Sursă: saitul EURAO)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved