21 April 2013

Cutremurul din Sichuan şi radioamatorii
Sâmbătă 19 aprilie a.c. s-a produs un cutremur devastator cu magnitudinea de 7.0 pe scala Richter în oraşul Ya’an, provincia Sichuan, cu epicentrul lângă districtul Lushan, în sud-vestul Chinei. Cutremurul a ucis 179 de oameni şi a rănit 6986. Mii de persoane au rămas fără adăpost. Radioamatorii chinezi au răspuns apelului autorităţilor, dat fiind că sistemul de telefonie celulară a încetat să funcţioneze.

În momentul cutremurului în regiune tocmai se desfăşura un exerciţiu de urgenţă simulată (Global Simulated Emercency Test, GlobalSET) sub controlul staţiei BY3CQ şi cu participarea radioamatorilor BG8EIU, BG8FCK, BG8DE, BG8FPB BY8DX, BH8AHU, BA8IK şi BG8EBB, care acum dau o mână de ajutor fie prin efectuarea traficului de urgenţă de la staţiile lor în unde scurte şi ultrascurte, fie prin prezenţa în zona dezastrului. 
 

Fan Bin BA1RB l-a contactat pe Liu BD8AAA, aflat în epicentrul din districtul Lushan, care a furnizat următoarele informaţii actuale:
Sute de radioamatori s-au deplasat pentru a ajuta populaţia din zona calamitată Ya’an. Comunicaţiile publice se desfăşoară normal în Ya’an şi Lushan, repetoarele UHF şi VHF funcţionează bine pentru a furniza comunicaţii eficiente, dar în anumite regiuni rurale comunicaţiile mai trebuie restabilite. Echipe de radioamatori sunt active pentru a asigura fluxul de informaţii.
Guvernul a dobândit mai multă experienţă în administrarea acţiunilor de ajutorare, iar radioamatorii s-au organizat şi au acordat asistenţă în funcţie de nevoile guvernului.
Din cauză că spre oraşul Ya’an şi districtul Lushan s-au îndreptat prea multe autovehicule condiţile de transport sunt dificile. Sunt active 8 echipe de radioamatori, iar peste 200 de operatori radio ajută la fluidizarea traficului local şi evitarea aglomeraţiei.
Se solicită evitarea frecvenţelor în unde scurte de 3855 kHz, 7050 kHz şi 14270 kHz pe care se desfăşoară trafic de urgenţă.
Asociaţia radioamatorilor din Sichuan a intrat în acţiune imediat după producerea seismului şi sub conducerea lui BA8DX şi BD8AAA o echipă s-a îndreptat spre locaţia dezastrului.
73 de Fan Bin, BA1RB
(Surse: QRZ.com, Southgate AR News (tks G4TUT), CNN, Washington Post, videouri The Guardian, foto Reuters)
...................................................................................................................
Un exerciţiu de urgenţă simulată internaţională GlobalSET a fost organizat în noiembrie 2011 de departamentul comunicaţiilor de urgenţă al IARU sub conducerea lui Greg Mossop G0DUB, care a publicat pe saitul IARU şi "Procedurile de operare  internaţionale în unde scurte pentru situaţii de urgenţă IARU HF" adoptate de toate cele trei Regiuni. Acestea sunt prezente şi în limba română în traducerea mea pe saitul Regiunii 1 IARU, dar şi pe această pagină web, fiind publicate sub îngrijirea lui Adrian Zaiţ YO8OW în numărul 3/2012 al revistei "Radiocomunicaţii şi radioamatorism". Informaţiile trimise din timp despre aceste acţiuni şi materiale au fost întâmpinate cu totală indiferenţă de Vasile Grosoşiu YO3GON, preşedintele Comisiei pentru situaţii de urgenţă a FRR şi de Consiliul de administraţie al FRR.
Recent două exerciţii GlobalSET internaţionale IARU s-au desfăşurat înaintea şi ulterior Zilei internaţionale a radioamatorilor, primul în 13 aprilie, al doilea în 20 aprilie 2013. Ca de obicei, FRR, reprezentanta României în IARU, s-a «remarcat» prin absenţă. Dl. Grosoşiu a împlinit deja 10 ani în funcţia de preşedinte al Comisiei menţionate şi singura sa îndatorire ar fi fost crearea şi întreţinerea unei reţele naţionale de urgenţă eficiente a radioamatorilor YO. (Nota mea, YO4PX) 

Poate doriţi să citiţi şi "Radioamatorii chinezi pe calea reformei"

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved