19 April 2013

WebSDR de la RSGB
Pe versiunea beta a noii pagini de internet a RSGB, asociaţia radioamatorilor britanici – reconstruită cu ocazia celor 100 de ani ai organizaţiei - este acum disponibil un receptor WebSDR pentru benzile de 5, 7 şi 14 MHz. Linkul acestuia poate fi găsit în meniul «MyRSGB». Facilitatea este oferită de Chris Mouldin G4HYG de la firma Cross Country Wireless.
Recepţia se realizează cu receptoare SDR-4+.
Pe noul sait se găseşte şi un DX cluster în timp real şi o pagină cu datele solare, ambele în meniul «News».
Instrucţiunile de folosire sunt aceleaşi prezentate în articolul WebSDR acoperă acum 7 benzi publicat în ianuarie 2010 şi WebSDR-ul din Olanda pe opt benzi a fost reactivat publicat în iulie 2012:
Se alege banda dorită prin acţionarea butonului corespunzător, apoi acordul «VFO»-ului se face fie prin clic pe afişajul cascadei, fie prin tragerea indicatorului trapezoidal cu ajutorul mausului pe frecvenţa dorită, fie prin înscrierea frecvenţei în rubrica Frequency, sau folosirea butoanelor +/++/+++şi -/--/--- care urcă respectiv coboară frecvenţa cu câte 50/500/2500 de Hz. Lărgimea de bandă poate fi modificată la alegere prin clic pe butoanele wider (mai larg), CW-wide(larg în telegrafie), LSB, USB, narrower (mai îngust), CW-narrow (îngust), sau prin apropierea cu mausul a laturilor indicatorului galben trapezoidal de pe afişajul benzii. De asemenea, există posibilitatea de a alege între afişajul panoramic «Spectrum» şi cunoscuta cascadă a modurilor digitale MixW, a cărei viteză de rulare are trei trepte la alegere. Se poate alege şi între afişajul semnalelor slabe sau puternice (weak sigs şi  strong sigs.) Receptorul dispune şi de un S-metru.
La rubrica Logbook utilizatorii pot înscrise indicativele staţiilor recepţionate şi eventuale comentarii, care vor apare ca pe orice DX Cluster, cu ora, frecvenţa şi informaţia DXCC, care se adaugă automat. Pentru a consulta logul se dă clic pehere. Atenţie: logul nu este o Carte de oaspeţi, utilizatorii sunt rugaţi să semnaleze numai staţiile pe care le-au auzit efectiv prin WebSDR. Ca şi la clusterele de DX semnalarea propriului indicativ (selfspotting) nu este considerată o acţiune lăudabilă. În schimb, doritorii îşi pot asculta şi vizualiza propria transmisie, pentru a testa antene sau calitatea şi tăria propriului semnal recepţionat în Anglia.

Pentru a funcţiona corect sistemul necesită activatea în calculator a programelor Java şi JavaScript. Dacă nu auziţi nimic probabil că Java este dezactivat sau versiunea folosită este prea veche (înainte de 1.4.2). Programul gratuit Java poate fi descărcat de aici.
....................................................................................................................

Radio Society of Great Britain aniversează 100 de ani de la înfiinţare. A fost fondată în 1913 şi înmatriculată ca asociaţie în 1926. Patronul asociaţiei este Alteţa Sa Regală Prinţul Philip, duce de Edinburgh. Primele autorizaţii de radioamator au fost eliberate radioamatorilor în 1934. RSGB reprezintă interesele radioamatorilor autorizaţi din Marea Britanie, fiind o asociaţie neorientată spre profit, care promovează
- dezvoltarea ştiinţei şi practicii comunicaţiilor radio sau a altor subiecte relevante;
-  facilitează schimbul de informaţii şi de idei între membrii săi pe aceste teme;
- are ca ţintă obţinerea unei libertăţi maxime de acţiune concomitent cu protejarea intereselor tuturor membrilor săi.
Calitatea de membru poate fi obţinută de toţi cei interesaţi în comunicaţiile radio şi conferă titularului posibilitatea de a avea un cuvânt de spus în privinţa felului în care este administrată activitatea de radioamator în Marea Britanie şi totodată oportunitatea de a influenţa direcţia şi politica RSGB-ului. În centrul atenţiei organizaţiei se află membrii săi. Autoritatea administrativă naţională (The Board) este aleasă naţional. Autoritatea administrativă regională (The Regional Council) este aleasă regional. Administrarea treburilor curente ale societăţii este asigurată de o mică echipă de angajaţi cu normă întreagă care lucrează în sediul oficiului central din Bedford. 
RSGB publică revista lunară Radio Communications (RadCom), însă calitatea de membru oferă mult mai mult decât primirea regulată a publicaţiei.
(Sursă: versiunea beta a saitului RSGB)


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved