02 April 2013

Ziua mondială a radioamatorismului 2013
În fiecare an Consiliul de administraţie al IARU alege o temă pentru Ziua mondială a radioamatorismului (World Amateur Radio Day, WARD) a anului următor. În noiembrie 2012 Consiliul de administraţie a adoptat propunerea ca tema anului 2013 să fie Radioamatorismul intră în al doilea său secol al comunicaţiilor de urgenţă. Ziua mondială a radioamatorismului se va sărbători la 18 aprilie 2013, cu ocazia celei de a 88-a aniversări a înfiinţării Uniunii internaţionale a radioamatorilor (International Amateur Radio Union, IARU).
Tema aleasă pentru 2013 este o ocazie excelentă pentru grupurile care se ocupă cu comunicaţiile în situaţii de urgenţă sau de dezastre de a profita de WARD pentru a evidenţia rolul pe care radioamatorismul îl joacă în reacţia la aceste situaţii. 
Asociaţiile-membre ale IARU ar putea organiza demonstraţii în spaţii publice, cum ar fi parcuri sau zone în care se fac cumpărături. Pliante pregătite din timp ar putea explica beneficiile pe care le oferă radioamatorismul în momente de urgenţe sau de catastrofe. De obicei demonstraţiile publice de radioamatorism generează întrebări din partea publicului şi prilejuiesc  de asemenea o bună oportunitate de a atrage în hobby noi operatori radio. Dacă plănuiţi o asemenea demonstraţie nu uitaţi să includeţi câţiva tineri membri ai asociaţiei dumneavoastră, pentru ca tinerii care se nimeresc să fie prezenţi la demonstraţie să vadă că activitatea de radioamator poate oferi bucurii persoanelor de toate vârstele.
În 2013 18 aprilie cade în timpul săptămânii. Dar acest lucru n-ar trebui să împiedice organizarea unor activităţi publice în weekendul anterior sau ulterior zilei de 18 aprilie. Important este să se obţină cât mai multă expunere şi publicitate posibilă pentru radioamatorism.
Grupurile răspunzătoare pentru comunicaţiile de urgenţă ar putea combina o demonstraţie publică pentru WARD cu un exerciţiu de urgenţă simulată (simulated emergency test, SET).
WARD oferă totodată ocazia de a se face prezentări despre radioamatorism în faţa unor grupuri, cum ar fi organizaţiile civice, grupurile caritabile etc. Faptul că Ziua internaţională a radioamatorismului are loc o singură dată pe an n-ar trebui să constituie un obstacol pentru asociaţiile-membre ale IARU să promoveze radioamatorismul în cursul întregului an. Anumite asociaţii-membre au exprimat îngrijorări privind descreşterea numărului noilor amatori din ţara lor. În urma examinării situaţiei şi a discuţiilor a reieşit că există numeroase activităţi în care asociaţiile s-ar putea implica pentru a creşte expunerea publică a radioamatorismului, însă multe dintre asociaţii nu profită de aceste oportunităţi. WARD este o asemenea oportunitate, aceea de a ieşi în public şi de a depune efortul de a demonstra oamenilor ce înseamnă radioamatorismul.
(Sursă: IARU E-Letter)

Activităţi speciale
Rede dos Emissores Portugueses, asociaţia radioamatorilor portughezi va activa cu un grup de operatori indicativul special CR5IARU între 13 şi 19 aprilie.
Puerto Rico Field Day Group va opera cu indicativul KP4FD de la Oficiul Agenţiei administrării situaţiilor de urgenţă din oraşul Cataño.
Filialei 74 a Grupului Wellington VHF din Noua Zeelandă i s-a alocat indicativul special ZL2WARD cu ocazia Zilei internaţionale a radioamatorismului 2013. Staţia va fi activă în reţeaua naţională de urgenţă şi posibil şi în alte benzi. Un QSL va fi trimis prin e-mail tuturor staţiilor care îl vor solicita.
Cu ajutorul Grupului DXXE asociaţia naţională a radioamatorilor din Mexico va activa în premieră un prefix cu staţia 4A8DMR (DMR = Día Mundial del Radioaficionado). Staţia va fi activă între 18 şi 21 aprilie pe toate benzile.
SARL, asociaţia naţională a radioamatorilor sud-africani va celebra cei 100 de ani de implicare a radioamatorilor în comunicaţiile de urgenţă la Centrul Naţional Radio. Se va folosi indicativul special ZS9DCC (Disaster Communication Century).
Din Emiratele Arabe Unite este activă staţia specială A60WARD (QSL via IZ8CLM), din Oman staţia A43WARD, din Suedia staţia SK88WARD, din Italia II7WARD (QSL via IZ7AUH), din ins. Baleare EH6ARD (QSL via EA6QY), din Elveţia HB9WARD (QSL via HB9JOE).
(Surse: Southgate AR News, OPDX, DX Cluster etc.)

ASOCIAŢII NAŢIONALE PE INTERNET
ALGERIA: AMATEURS RADIO ALGERIENS (ARA)
ARUBA: ARUBA AMATEUR RADIO CLUB (AARC)
BOSNIA-HERŢEGOVINA: ASOCIJACIJA RADIOAMATERA U BIH (BA)
(REPUBLICA) CEHĂ: CESKY RADIOCLUB (CRC)
CHILE: RADIO CLUB DE CHILE (RCCH)
CIPRU: CYPRUS AMATEUR RADIO SOCIETY (CARS) 
COSTA RICA: RADIO CLUB DE COSTA RICA (RCCR)
PAPUA-NOUA GUINEE: PAPUA NEW GUINEA AMATEUR RADIO SOCIETY (PNGARS)
PERU: RADIO CLUB PERUANO (RCP)
SERBIA: SAVEZ RADIO-AMATERA SRBIJE (SRSCG)
STATELE UNITE ALE AMERICII: AMERICAN RADIO RELAY LEAGUE (ARRL)
TADJIKISTAN: TAJIK AMATEUR RADIO LEAGUE  (TARL)
TAILANDA: RADIO AMATEUR SOCIETY OF THAILAND  (RAST)
TURKS & CAICOS: TURKS AND CAICOS AMATEUR RADIO SOCIETY (TACARS) 
VENEZUELA: RADIO CLUB VENEZOLANO (RCV)
 (Extras din pagina «Linkuri utile». Compilaţie de YO4PX din diverse surse.)

*   *   * 
Înapoi la pagina principală 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved