21 June 2013

GAREC şi FRR
Delegaţii şi oaspeţii participanţi la Conferinţa GAREC (Global Amateur Radio Emergency Communications) din 2013 vor avea o agendă bogată, vor schimba idei şi vor afla despre abordarea comunicaţiilor de urgenţă de către asociaţiile de amatori în diferite părţi ale lumii.
Conferinţa se va desfăşura la Zürich, Elveţia între 25 şi 28 iunie, precedând marea întrunire HAM RADIO din Friedrichshafen, Germania. GAREC va fi combinată cu Convenţia elveţiană a comunicaţiilor de urgenţă de radioamator din 27 iunie.
GAREC, un eveniment organizat sub egida IARU cu începere din 2005, continuă să atragă comunicatorii situaţiilor de urgenţă, care discută la conferinţe despre evenimentele recente, soluţiile tehnice şi cooperarea cu partenerii profesionişti.
Printre participanţi se numără reprezentanţii organizaţiilor interesate în furnizarea comunicaţiilor de urgenţă prin intermediul radioamatorismului.
Organizatorul Conferinţei GAREC din 2013 Stefan Streif HB9TTQ atrage atenţia asupra unuia dintre subiectele înscrise pe agendă, şi anume întrebarea dacă radioamatorismul are vreun rol în Europa în comunicaţiile de urgenţă. Se impune această întrebare datorită faptului că autorităţile au impresia că infrastructura lor este într-atât de bună şi nivelul tehnic al acesteia este atât de înalt încât o calamitate nu poate afecta o zonă întinsă a teritoriilor ţărilor lor.
GAREC va dezbate obiectivele reale, difuzarea informaţiilor despre dezastre la nivel internaţional, modalităţile prin care pot fi pregătiţi, antrenaţi şi implicaţi radioamatorii şi metodele prin care autorităţile pot fi convinse despre valenţele comunicaţiilor de urgenţă realizate de radioamatori.
De asemenea se vor prezenta rapoarte regionale IARU despre calamităţile recente, se vor purta discuţii despre tehnologiile folosite şi se va organiza un exerciţiu de urgenţă simulată.
Informaţii suplimentare se găsesc pe saitul GAREC 2013 la această adresă.
(Sursă: Jim Linton VK3PC pe Southgate AR News, saitul GAREC al IARU, saitul GAREC Elveţia 2013)

Aşa cum deja ne-a obişnuit FRR străluceşte prin absenţă şi de la această manifestare organizată sub egida Uniunii internaţionale a radioamatorilor (IARU). Lista acestor acţiuni internaţionale promovate de IARU şi ignorate cu indiferenţă de conducerea FRR este lungă. Iată doar câteva dintre ele: anualele Zile mondiale ale radioamatorismului, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, Ziua copiilor în eter, Exerciţiile internaţionale de urgenţă simulată (Simulated Emergency Tests), adoptarea, popularizarea şi implementarea Procedurilor internaţionale pentru situaţii de urgenţă IARU HF, Conferinţele Regiunii I IARU etc. 
O participare activă a FRR la lucrările conferinţelor anuale GAREC nici nu ar fi posibilă, având în vedere că preşedintele Comisiei pentru situaţii de urgenţă, aflat deja la al treilea său mandat de patru ani, nu a reuşit să pună pe picioare reţeaua de urgenţă a organizaţiei noastre naţionale. FRR este în izolare totală faţă de comunitatea internă şi cea externă, neinteresată să-şi reabiliteze prestigiul terfelit şi să reprezinte vreo speranţă pentru viitor. Cu un preşedinte placid-zâmbitor în fotografiile de protocol, dar funciar incapabil de formularea coerentă a celei mai sumare viziuni pentru anii care vin şi cu cel mai incompetent consiliu de administraţie din întreaga sa istorie FRR nu mai joacă vreun rol nici pentru radioamatorii YO, nici pentru comunitatea internaţională a radioamatorilor. Supravieţuirea ei este pur formală, fiind întreţinută artificial de un mic grup de interese din consiliul de administraţie, astfel că FRR se erijează absolut nejustificat în reprezentant al radioamatorismului din România. (YO4PX)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved