02 June 2013

NH8S ins. Swains, DXpediţia anului
Prin tradiţie Southwest Ohio DX Association, în zona căreia se desfăşoară marea întâlnire anuală de la Dayton, decernează titlul şi placheta DXpedition of the Year acelei activităţi DX care în opinia clubului a obţinut cele mai multe aprecieri şi cele mai bune rezultate, iar prin anvergura şi dificultatea activităţii a demonstrat cele mai valoroase calităţi pe care trebuie să le întrunească o întreprindere de acest gen. Lista DXpediţiilor anului cu începere din  1984 se găseşte aici.

Anul acesta tema principală a Hamvention a fost DX-ul. Expediţia NH8S, care a fost declarată «DXpediţia anului 2012/2013», a trebuit să concureze în evaluarea juriului cu alte importante activităţi care au avut loc anul trecut: Yemen 7O6T, St. Peter & Paul Rocks PT0S, ins. Campbell ZL9HR, ins. Rotuma 3D2C, ins. Pitcairn VP6T, ins. St. Paul CY9M etc.
Echipa, compusă din  9V1FJ, AA4NN, DJ2VO, DL3DXX, K5AB, K9CS, K9CT, K9NW, N2TU, N4HH, N6HC, N6HD, NA6M, ND2T, SM5AQD, W6KK, W8GEX, W8HC, W8TN şi WB9Z a adunat în loguri în decursul celor 10 zile ale lunii septembrie 2012 105455 de legături, dintre care 26010 cu indicative unice, 43126 în SSB, 54128 în telegrafie şi 8201 în  RTTY.
La Dayton Craig Thompson K9CT, co-liderul DXpediţiei, a ţinut o prezentare de o oră, derulând pe un ecran fotografii şi oferind explicaţii detaliate în faţa unui auditoriu format din pasionaţi ai DX-ului.
Craig este un proeminent DX-man şi competitor, autorizat din 1967, înscris în Honor Roll cu 357 de entităţi DXCC (inclusiv cele «dilite»), cu un scor de peste 2700 de puncte/bandă în clasamentul trofeului Challenge, care a participat la patru DXpediţii majore (ins. Cocos, ins. Midway, ins. Sint Maarten, Conway Reef) şi care va face parte din echipa K9W care va lucra de pe ins. Wake în octombrie 2013 şi FT5ZM de pe insula Amsterdam în ianuarie-februarie 2014.
Prezentarea lui Craig K9CT nu este un filmuleţ scurt, cu câteva imagini exotice, asemănătoare celor realizate de obicei după câte o activitate DX. Ea a fost concepută pentru a oferi spectatorului toate amănuntele unui demers extrem de complex, care necesită nesfârşite pregătiri şi presupune riscuri imprevizibile, mari cheltuie şi eforturi umane apreciabile. Craig menţionează doar în treacăt faptul că fiecare expediţionar a contribuit cu 8000 $ din propriul buzunar. Dar o parte importantă a sprijInului financiar şi logistic (numerar, echipamente) a fost asigurată de Northern California DX Foundation şi de compania ICOM America şi, în mai mică măsură, de donaţii din partea a numeroase cluburi, fundaţii şi persoane individuale din întreaga lume.
Pentru cei care plănuiesc să realizeze expediţii în zone mai mult sau mai puţin izolate ale ţării sau ale lumii prezentarea lui Craig poate constitui un valoros îndreptar şi un exemplu de talent organizatoric şi de dăruire totală în promovarea radioamatorismului şi a fenomenului DX.



Articolul de prezentare a DXpediţiei NH8S, publicată pe această pagină în august 2012, se găseşte la această adresă.
Vizionare plăcută!
(Clic pe imaginea de mai jos. La început durează câteva secunde până ce filmul porneşte, iar între minutul 03.09 şi 03.39 imaginea se blochează. Nu este necesară nicio manevră, filmul continuă de la sine după trecerea celor 30 de secunde.)

  

Trei articole despre lupta în justiţie a lui Craig Thompson K9CT pentru dreptul său la antenă:

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved