24 June 2013

Peripeţii la Phyonyang
Articolul de mai jos intitulat «Radioamatorii speră să scoată Coreea de nord în eter» a fost publicat în 11 iunie 2013 sub semnătura lui Martyn William KJ6SDF pe saitul său North Korea Tech dedicat prezenţei acestei ţări în spaţiul virtual şi în eter (web, Facebook, YouTube, radio). Îl prezint în traducere cu permisiunea autorului.

Un grup de radioamatori speră să obţină autorizaţia din partea guvernului nord-coreean pentru o călătorie de o lună în ţară în cursul căreia ar urma să realizeze o operaţiune de radioamator. În cazul că vor reuşi să-şi pună planul în aplicare se vor putea mândri că au reuşit acolo unde puţini au mai făcut-o.
Coreea de nord nu are radioamatori, iar aprobările date de guvern unor străini sunt extrem de rare. Această situaţie face din Coreea de nord cea mai rară ţară din punct de vedere al legăturilor din lumea radioamatorismului.
Proiectul se află deocamdată în faza de planificare, însă este condus de operatori cu experienţă atât în relaţiile cu Coreea de nord cât şi cu cea de sud şi, de asemenea, în operarea din ţări de obicei «închise». David Flack AH6HY, unul dintre membri, a fost deja de mai multe ori în Republica Populară Democrată Coreeană, în vreme ce alţi membri au ajutat la organizarea de călătorii similare în Kurdistan, Sudanul de sud şi Yemen.
Doi dintre membrii grupului plănuiesc să meargă la Pyonyang în iunie şi să solicite permisiunea de a aduce acolo două echipe de câte 12 operatori, împreună cu radiourile, antenele, alimentatoarele şi amplificatoarele necesare.
Expediţia nu se va concentra exclusiv pe activităţi radio. Grupul a lansat şi un apel umanitar pentru susţinerea acţiunii «Iubiţi-i pe copiii nord-coreeeni». 
Doi dintre membrii grupului, contactaţi pentru un interviu au declinat invitaţia.

Au existat mai multe alte încercări de a ieşi în eter din Coreea de nord. Una dintre cele mai recente a avut loc în 2005. David Borenstein KA2HTV, un medic, a primit permisiunea anticipată de a opera în timpul călătoriei sale în Phyonyang, dar nu a reuşit să apară în benzile de radioamator. Se pare că un oficial al Comitetului pentru relaţii culturale cu ţări străine a aprobat planul fără să obţină şi unda verde de la Ministerul Telecomunicaţiilor şi Poştelor, conform declaraţiei unuia dintre sponsorii săi. Aparatura sa a trecut prin vamă şi o parte a acesteia a fost reţinută în custodia ministerului timp de o săptămână, înainte de a fi anunţat că nu va putea lucra din Coreea de nord.
Pentru a înrăutăţi lucrurile el nici nu s-a putut întoarce din Coreea cu toate aparatele sale. Discuţiile anterioare au inclus şi posibilitatea de a se face o donaţie de aparatură de radioamator către Coreea de nord, iar aparatura proprie a d-lui Borenstein a fost considerată în mod eronat ca făcând parte dintre echipamentele care urmau să fie donate. David a primit în cele din urmă o adeverinţă din partea Comitetului pentru relaţii culturale cu ţările străine prin care i se mulţumeşte pentru că şi-a «donat» transiverul, antena, alimentatorul şi celelalte echipamente.

Cel mai mare succes l-a repurtat Edisher Giorgadze 4L4FN, un angajat al Programului Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie detaşat în Phyonyang. El a obţinut permisiunea de a opera în perioada în care se afla în ţară şi a făcut peste 16000 de legături cu peste 12000 de amatori din toată lumea. Staţia a fost prezentă în eter timp de peste un an, dar Ed a fost obligat s-o închidă în noiembrie 2002.
Conform unui comunicat de presă în seara zilei de vineri 22 noiembrie 2002 Ed a fost convocat la o întâlnire cu «Comisia de reglementare radio» şi fără nicio explicaţie i s-a cerut politicos să înceteze orice transmisiune şi să-şi împacheteze întreaga aparatură radio. Sâmbătă şi-a petrecut întreaga zi pe acoperiş dezasamblând antene şi făcând pachete. La 14.30 s-a prezentat un oficial guvernamental, a sigilat toate cutiile şi l-a anunţat că atunci când va pleca pentru două săptămâni în concediu va trebui să scoată totul din ţară.

Iată câteva fotografii ale antenelor pe care le-a folosit Ed:


*   *   * 
Martyn William KJ6SDF a petrecut un an predând jurnalism la Stanford University din California. El încearcă să găsească modalităţi – prin intermediul radioului – pentru a-i conecta pe oamenii care trăiesc în ţări totalitare cu restul lumii. Administrează saitul North Korea Tech. Înainte de sosirea în Statele Unite a lucrat ca editor multimedia şi ca şef al biroului din Tokyo al IDG News Service. Este nou-venit în radioamatorism ca emiţător, dar a fost SWL timp de ani de zile.
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Surse: North Korea Tech, QRZ.com, DX Coffee)

Alte articole pe aceeaşi temă:

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved