18 July 2013

Incredibila Jeanne Socrates KC2IOV, navigatoarea solitară
Cea mai vârstnică navigatoare din lume şi-a realizat visul, încheind la 8 iulie 2013 o senzaţională călătorie non-stop în jurul globului. La 70 de ani ea a pornit la drum în 22 octombrie 2012 din portul interior din Victoria, British Columbia la bordul vasului ei Nereida cu o lungime de 11 metri şi a revenit la punctul de plecare după o circumnavigaţie solitară de 259 de zile petrecute pe mările lumii. Sosirea ei, prevăzută iniţial pentru ziua de 5 iulie, a fost precedată de câteva zile de întârziere cauzată de vânturile care au măturat coasta de vest a statului canadian.
Originară din Londra, temerara bunică, care are trei nepoţi, a mai avut două tentative de realizare a unei călătorii în jurul lumii. Prima s-a încheiat prin deteriorarea motorului vasului în Cape Town, Africa de sud în 2009, iar a doua s-a soldat în ianuarie 2011 cu deteriorarea întregii ambarcaţiunii într-o furtună, când ajunsese la Cap Horn, în extremitatea sudică a Americii de sud, ceea ce a obligat-o să se refugieze într-un port pentru reparaţii generale.
Rock Poole, purtătorul de cuvânt al Ocean Cruising Club (OCC) a declarat: «Jeanne a sosit ieri dimineaţa în docul portului Victoria (BC) între orele 09.00 şi 10.00 UTC. A intrat în carantină până la îndeplinirea formalităţilor vamale şi după o scurtă prezenţă pentru câteva fotografii în faţa jurnaliştilor s-a retras în cabina vasului.  Probabil că nu a avut parte în ultimele zile de un somn ca lumea şi sunt convins că era epuizată, la limita rezistenţei umane.»
John Franklin, membru al aceluiaşi club a spus: «Jeanne este una dintre cele mai de succes navigatoare a ultimilor ani. Prietenii tăi din OCC sunt extrem de mândri de tine, Jeanne!»
Iar Jeanne spune zâmbind: «Sunt pe departe cea mai vârstnică dintre ele. Cine altcineva la etatea mea ar mai fi atât de nebun s-o facă? De îndată ce le spui oamenilor câţi ani ai ei devin extrem de discriminanţi. Te etichetează una-două şi te clasifică: eşti bătrân - nu mai faci multe parale. Asta nu e adevărat, noi nu suntem diferiţi de ceilalţi oameni.» 
Întrebată cum a reuşit să supravieţuiască unei asemenea călătorii ea a spus: «Pe mare în cele din urmă totul devine rece şi umed, aşa că eşti nevoit să te cuibăreşti în sacul de dormit pentru a te încălzi un pic, ca să te mai usuci. De multe ori m-am simţit singură, dar am avut bucuria să fiu vizitată de tot felul de păsări în cursul voiajului, care mi-au ţinut o plăcută companie. Mi-am petrecut mult timp citind. M-am bucurat de asemenea de numeroase legături prin radio cu oameni din multe ţări – cu toţii m-au sprijinit moral, m-au încurajat.»
Pentru noi radioamatorii succesul Jeannei constituie un motiv în plus de bucurie, pentru că ea este deţinătoarea indicativului KC2IOV, a operat de la bordul vasului o staţie de radio, cu ajutorul căreia a ţinut legătura cu echipa ei de sprijin de pe uscat, dar a avut şi nenumărate QSO-uri cu radioamatori din întreaga lume, care i-au urmărit călătoria plină de dificultăţi în jurul planetei. «"Echipa mea de e-mail" formată din radioamatori amabili şi dornici să mă ajute a rămas acum fără lucru», nota în glumă Jeanne în blogul ei după sosirea în port. I-au ţinut companie pe undele radio în partea finală a călătoriei un grup fidel, printre care WA1RTK, N5EW, WB2REM şi VE7TK. Avea pe vas şi un telefon prin satelit, dar care s-a defectat după câteva luni de la plecare, astfel că radioamatorismul a rămas unica ei legătură cu lumea.
Una dintre cele mai recente probleme pe care le-a întâmpinat a fost în martie defectarea totală a calculatorului pe care îl folosea la bordul vasului, între altele pentru expedierea şi primirea e-mailurilor. Din fericire prieteni radioamatori i-au organizat un sistem de comunicare ad-hoc prin e-mailuri, prin intermediul legăturilor în fonie în unde scurte, pentru a putea retransmite mesajele Jeannei.
Ea este cea mai vârstnică femeie din lume care, după parcurgerea a 25000 de mile nautice, a reuşit o astfel de călătorie solitară neasistată, fiind totodată prima femeie care a circumnavigat globul pornind din America de nord. Realizarea ei a fost înregistrată de World Sailing Speed Record Council, urmând ca durata oficială să fie comunicată ulterior.
Jeanne a învăţat să navigheze la vârsta de 40 de ani. În 1977 ea şi soţul ei au achiziţionat primul vas Nereida şi au traversat Atlanticul pornind din Marea Britanie cu destinaţia S.U.A. După ce soţul ei George a pierdut bătălia cu cancerul Jeanne a decis să continue călătoriile de una singură.
Jeanne este o profesoară de matematică pensionară, care foloseşte notorietatea dobândită prin călătoriile sale pentru a strânge bani în beneficiul programului britanic Marie Curie Cancer Care, care oferă asistenţă gratuită în aziluri pacienţilor bolnavi de cancer în fază terminală. «Acesta este un efort extraordinar, iar faptul că atât de mulţi radioamatori din întreaga lume au putut să participe la el este un lucru pe care nu-l va uita niciunul dintre noi», a declarat Rick Williams VE7TK.




(Traduceri, documentare şi prezentare de YO4PX. Surse: CFAX, The Canadian Press, Huffington Post, saitul ARRL, Practical Boat Owner, Daily Mail, video ITV News, CBC News)


  *   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved