09 July 2013

Schimbări în regulamentul CQ WW DX Contest
Pe blogul concursului a fost publicat anunţul despre noul regulament al acestui concurs major, care atrage în fiecare an mii de participanţi din întreaga lume. Dat fiind că regulamentul a suferit unele modificări importante, care îşi vor produce deja efectele în etapele de SSB şi CW ale concursului din toamna anului 2013 (regulile pentru etapa de RTTY rămân neschimbate), managerul concursului Randy Thompson K5ZD a realizat un compendiu rezumativ al acestor modificări, pe care cu aprobarea şi încurajarea dumnealui le prezint mai jos în traducere, pentru informarea celor care urmează a participa la aceste competiţii:

Regulamentul final al CQ WW 2013 a fost dat publicităţii
Suntem încântaţi să anunţăm că regulamentul oficial al concursului CQ WW DX 2013 este acum disponibil. Perioada de 30 de zile în timpul căreia s-a desfăşurat o consultare publică a produs peste 280 de e-mailuri; acestea au conţinut corecţii, sugestii şi cereri care ne-au fost de mare ajutor.
Regulamentul CQ WW DX Contest a evoluat în decursul a 50 de ani. Schimbările în tehnologie, în practicile de operare şi eforturile de implementare a măsurilor punitive a făcut ca regulamentul să devină din ce în ce mai complex. În anumite cazuri formulările au ajuns să fie dificile de înţeles pe deplin chiar şi pentru vorbitorii nativi ai limbii engleze. Până şi traducătorii au întâmpinat dificultăţi în munca lor. Scopul principal al reformulării a fost acela de a face regulamentul mai simplu şi mai uşor de înţeles.
Totodată ne-am folosit de această ocazie pentru a elimina anumite categorii de participare care nu au produs prea multă activitate, cum sunt categoriile Team Competition şi Xtreme. De asemenea, am adăugat câteva categorii noi Overlay. Introducerea noii categorii Classic Overlay este un răspuns direct la comentariile sondajului iniţiat de organizatorii CQ WW, care cereau înfiinţarea unei categorii cu perioadă de participare limitată în timp. Categoria Rookie (novice) se bazează pe succesul pe care l-a repurtat de mulţi această categorie în concursurile CQ WPX.
Aşa cum s-a exprimat un comentator, «regulamentul este evolutiv, nu revoluţionar». Dacă aceasta e adevărat înseamnă că ne-am atins scopul.
Iată mai jos câteva comentarii generale şi explicaţii referitoare la noul regulament.
  • Informaţiile de bază despre benzi, schimbul de controale şi calculul punctajului a fost mutat la începutul regulamentului. Am dorit ca toţi concurenţii să priceapă rapid elementele fundamentale, pentru a putea să iasă în eter şi să se alăture distracţiei. Nu există schimbări în ceea ce priveşte punctajul.
  • Categoriile de bază rămân în mare măsură nemodificate. Continuăm să avem categoriile Single Operator şi Single Operator Assisted pentru nivelele de putere mare (high), mică (low) şi QRP. Formularea pentru categoriile multi-operator s-a schimbat, dar definiţia categoriilor este aceeaşi.
  • Categoriile Xtreme Contesting şi Team Competition au fost eliminate. Conceptul Xtreme Contesting, care a fost iniţiat în 2009, avea reguli speciale şi a atras un număr foarte mic de participări. Categoria Team Competition nu s-a bucurat nici ea de mulţi participanţi şi am decis că e mai indicat să depunem mai mult efort pentru promovarea competiţiei între cluburi.
  • Logurile de control sunt acum prezentate ca o categorie distinctă. Ele nu constituie o categorie de concurs, dar am dorit ca toată lumea să înţeleagă felul în care ele sunt folosite. Logurile de concurs sunt deosebit de importante, dat fiind că ele ne ajută la verificarea logurilor.
  • O premieră pentru CQ WW este introducerea a două noi categorii Overlay. Acestea formează un concurs secundar în cadrul concursului principal. Participanţii primesc un punctaj în categoria de participare tradiţională şi un al doilea punctaj în rezultatele Overlay. Este ca şi cum ai intra în două concursuri la preţul unuia singur!
  • Categoria Classic Overlay este destinată radioamatorilor purişti, care doresc să participe pe calea cea mai tradiţională cu putinţă. Este vorba de un operator, un radio, fără asistenţă exterioară. Numai primele 24 ore de operare efectivă (cu pauze de minim 60 de minute fără QSO-uri) vor conta pentru calculul scorului. Fireşte, operatorii din categoria Classic sunt bineveniţi să lucreze atât cât doresc, dar numai primele 24 de ore de operare efectivă vor fi valide pentru scor. Va fi interesant de văzut care va fi strategia de succes a acestei noi competiţii. Categoriile tradiţionale single operator rămân fără nicio limitare în timp a operării.
  • Categoria Rookie Overlay este destinată celor care şi-au obţinut prima lor autorizaţie de radioamator în timpul celor trei ani anteriori datei concursului. Pentru noii operatori este o ocazie grozavă de a concura cu ceilalţi care se află şi ei în perioada lor de învăţăcei. I-am urmărit cu plăcere în CQ WPX Contest cum îşi îmbunătăţesc abilităţile de la an la an şi fac eforturi notabile în cursul ultimului lor an în care mai sunt eligibili pentru această categorie.
  • Diplomele sunt oferite acum câştigătorilor fiecărei categorii din fiecare ţară, plus fiecărui district radioamatoricesc din S.U.A., Canada, Japonia şi Rusia. Plachetele vor fi oferite în continuare atunci când ele sunt sponsorizate.
  • Regulamentul categoriei Club Competition a fost modificat pentru a crea două concursuri separate: unul pentru cluburile in Statele Unite şi un altul pentru cluburile din restul lumii (DX). În S.U.A. conceptul clubului ca fiind format din staţii situate pe o arie de 175 de mile este bine înrădăcinat, însă nu a funcţionat la fel de bine în alte părţi ale lumii, în care competitorii sunt mai dispersaţi. Acum aria clubului DX (din afara S.U.A. – nota mea, YO4PX) se defineşte ca ţara în care se află clubul ŞI suprafaţa pe o arie de 275 kilometri în jurul locaţiei alese a clubului. De exemplu Bavarian Contest Club poate avea membri din oricare parte a Germaniei, precum şi alţii care se situează pe o arie de 275 kilometri în jurul oraşului München, ceea ce poate cuprinde Austria şi Elveţia.
  • Regulile generale definesc anumite cerinţe specifice cărora trebuie să li se conformeze toate categoriile. Fiecare participant trebuie să folosească un indicativ diferit, un singur semnal pe bandă la un moment dat etc. Participanţilor li se cere să înscrie QSO-urile în loguri pe măsură ce le realizează şi să nu modifice logul după concurs.
  • Instrucţiunile de prezentare a logurilor rămân nemodificate. Cerem staţiilor care realizează scoruri mari să includă frecvenţele exacte în logurile lor. Termenul de prezentare a logurilor rămâne de cinci zile de la data încheierii concursului.
  • Secţiunea de jurizare prezintă exemple considerate ca fiind comportamente lipsite de sportivitate, maniera în care sunt administrate descalificările şi concluziile ce reies din verificarea logurilor pentru depistarea erorilor de logare. Semnalele cu o lărgime excesivă de bandă pot fi considerate ca fiind lipsite de sportivitate şi conduc la descalificare. Cartonaşele roşii şi galbene au fost eliminate în favoarea unei unice acţiuni: descalificarea.
  • Secţiunea declaraţiei le reaminteşte tuturor participanţilor la CQ WW responsabilitatea de a se conforma regulilor şi de a accepta deciziile Comitetului de concurs CQ WW DX.
Lucrăm la obţinerea noului regulament tradus în germană, franceză, spaniolă, italiană, portugheză, japoneză, rusă, chineză şi arabă. Dacă doriţi să ne ajutaţi cu traducerea în alte limbi vă rugăm să ne trimiteţi un e-mail la questions@cqww.com
Pagina întrebărilor frecvente (frequently asked questions, FAQ) va fi îmbogăţită pentru a răspunde celor mai uzuale întrebări despre noul regulament. Interpretările paginii FAQ explică felul în care vom aplica noile reguli, aşa că îi îndemnăm pe toţi competitorii să citească cu atenţie această pagină.
Mulţumiri tuturor celor care au contribuit cu sugestii sau opinii în timpul procesului de modificare a regulamentului.
Aşteptăm să avem un nou an cu record de participare, cu distracţie şi emoţii în CQ WW DX Contest. Vă rugăm să citiţi cu atenţie noile reguli înainte de concurs şi vă dorim concurs plăcut!
(Sursă: blogul CQ WW DX Contest)

Etapa de SSB va avea loc în zilele de 26 şi 27 octombrie 2013, în vreme ce etapa de telegrafie va umple benzile de amatori cu arta codului Morse în 23 şi 24 noiembrie 2013. (nota mea, YO4PX)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved