04 August 2013

Zilele farurilor în eter
Weekend-ul internaţional al farurilor şi al vaselor-faruri (International Lighthouse Lightship Weekend) este un eveniment radio anual organizat prin sponsorizarea Ayr Amateur Radio Group (AARG) din Scoţia, care se desfăşoară în fiecare al treilea weekend complet din luna august.
În acest an evenimentul va avea loc în zilele de 17 şi 18 august, cu o durată de 48 de ore, cu începere din 17 august de la 00.01 UTC. În 2014 ILLW se va ţine în zilele de 16 şi 17 august.
ILLW a fost iniţiat în Scoţia de John Forsyth GM4OOU şi de Mike Dalrymple GM4SUC (SK), ambii membri ai AARG. În decursul anilor evenimentul a evoluat, depăşind probabil cu mult speranţele iniţiale ale lui John şi Mike. Faptul că circa 85 de ţări au fost reprezentate de la iniţierea sa şi că acum peste 450 de faruri şi vase-faruri din circa 50 de ţări din întreaga lume participă în fiecare an arată clar că ILLW se află pe drumul cel bun pentru a se înscrie ca o dată importantă în calendarul radioamatoricesc. Printre ultimele 40 de ţări înregistrate se numără Austria, Chile, China, India, ins. Man, Filipine, Sri Lanka, Taiwan şi Uruguay.

Data ILLW-ului coincide cu weekend-ul internaţional al farurilor, un eveniment organizat de Asociaţia administratorilor de faruri (Association of Lighthouse Keepers), ocazie cu care multe faruri îşi deschid porţile pentru public, fie sâmbătă, fie duminică, fie în cursul întregului weekend organizând pentru vizitatori tururi şi activităţi de agrement.

Scopul de bază al evenimentului este promovarea conştientizării publicului despre faruri şi nave-faruri şi necesitatea ca acestea să fie prezervate şi restaurate şi, totodată, promovarea radioamatorismului şi a bunei-voinţe internaţionale. Farurile ajung cu repeziciune «specii» pe cale de dispariţie odată cu introducerea sistemelor globale de poziţionare (Global Positioning Systems, GPS), a navigaţiei cu ajutorul sateliţilor şi a trecerii automate pe surse de alimentare solară, ceea ce are ca rezultat retragerea personalului care administrează farurile. Se speră ca evenimentul să atragă atenţia asupra situaţiei îngrijorătoare şi să prevină dispariţia acestor minunate construcţii răspândite pe toate meridianele globului.


Farul genovez din Constanţa activat de Aron Cornel-Emil YO4ASG (SK)

Alăturaţi-vă aşadar distracţiei weekend-ului, instalaţi o staţie pe un far, pe o navă-far sau pe o baliză maritimă sau «adiacent» acestora (vezi precizările asupra acestui aspect aici). Cu cât vor fi mai multe staţii cu atât va fi succesul evenimentului mai mare. Dacă v-aţi decis să veniţi alături de noi şi să activaţi un far completaţi online un formular cu detaliile operaţiunii dumneavoastră. Acesta va permite altor staţii să afle cine participă în acest an. Puteţi trimite aceste informaţii sau orice întrebări despre regulament prin intermediul linkului "Contact Us" din meniul principal.

Ni s-a adus la cunoştinţă că pe internet circulă informaţii de natură să creeze confuzii despre alte saituri care anunţă un eveniment similar la o altă dată şi cu o durată diferită. De la iniţierea sa în 1995 ILLW s-a desfăşurat întotdeauna în al treilea weekend complet din august. Nu este un concurs şi nu durează o săptămână. Este posibil să fi  primit mesaje care vă invită să participaţi într-un concurs de o săptămână pretinzând că aceste mesaje ar proveni de la ILLW şi că o altă organizaţie s-ar fi combinat cu Ayr Group, ceea ce este neadevărat. Citiţi pagina care prezintă istoricul ILLW

Lista farurilor care au participat cu începere din 2007 la weekend-urile ILLW se află aici.
Se poate vizualiza locaţia geografică a farurilor cu ajutorul programului Google Earth, pentru aceasta se dă clic pe comanda "download here" de pe pagina principală a ILLW, iar programul Google Earth se poate descărca gratuit de la această adresă
(Sursă: saitul ILLW)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved