17 September 2013

Emiţătorul WLW de 500000 waţi
Un video de Randy Thompson K7AGE
În timp ce mă aflam în Ohio pentru a participa la Dayton Hamvention 2013 am făcut un tur al sediului emiţătorului de radiodifuziune WLW în AM aflat în Mason, Ohio. WLW a prezervat o importantă relicvă a istoriei radiodifuziunii păstrând în bună parte intact vechiul emiţător de mare putere. În 1932 WLW şi-a mărit puterea de la 50000 waţi la 500000 waţi, fiind singura staţie de radio în AM din America care dispunea de o asemenea putere. 
O mare parte din vechiul emiţător încă mai există. Este de fapt un amplificator de mare putere excitat cu emiţătorul existent de 50000 waţi produs de Western Electric. Sistemul folosea 20 de lămpi de câte 100.000 waţi (care costau în 1932 1600 USD bucata), care necesitau răcire cu apă prin folosirea unui iaz de răcire aflat în afara staţiei. Erau necesare tone şi tone de echipamente pentru a se obţine cei 10 dB de câştig.
Pentru ca cei 500 de kilowaţi să fie aruncaţi în eter WLW a instalat un radiator vertical Blaw Know, sau, cum spunem noi astăzi, o antenă verticală. În acele zile se obişnuia folosirea pe rol de antenă a unei sârme orizontale montate pe doi piloni. Fotografiile din video înfăţişează impresionantul câmp de antene de la WLW.
Operarea emiţătorului intra în atribuţiile unei întregi echipe de ingineri, care trebuia să-l pornească şi să-l controleze în timp ce semnalele erau transmise în eter. Un comutator simplu pornit-oprit nici nu exista!
Mulţumiri lui Jay Geoff şi lui Ted din partea WLW care au găzduit turul nostru.
Voi posta în curând un alt video care prezintă colecţia emiţătoarelor de 50.000 waţi, aflată în aceeaşi clădire.
Pentru a afla mai multe despre istoria acestui emiţător puteţi vizita următorele saituri:


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved