15 March 2014

World Wide Web a împlinit 25 de ani!
Pe pagina dedicată acestei aniversări a fost postat la 12 martie 2014 un video intitulat Welcome to the Web's 25th Anniversary - a Message from Tim-Berners-Lee, în care acesta vorbeşte despre invenţia sa, despre efectele sale asupra vieţii a milioane de oameni şi despre întrebările pe care şi le pune şi ni le adresează în privinţa perspectivelor pe care le poate aduce viitorul.
Iată traducerea integrală a textului şi filmul, preluate de pe saitul web 25th anniversary:

Acum 25 de ani am prezentat o propunere despre ceea ce urma să devină World Wide Web. Şeful meu a opinat că propunerea este «vagă, dar extrem de interesantă». Din fericire el a reflectat suficient de mult asupra ideii pentru a-mi permite să lucrez liniştit la ea pe lângă munca mea obişnuită.
În următorul sfert de secol web-ul a schimbat lumea într-un fel pe care nici nu mi l-am putut imagina. S-au produs numeroase progrese captivante. Web-ul a generat miliarde de dolari în creştere economică, a transformat informaţiile în aurul secolului al XXI-lea, a deschis cale liberă inovaţiei în domeniul educaţiei şi al sănătăţii, a desfiinţat graniţele geografice şi sociale, a revoluţionat media şi a dus la o reinventare a politicii în numeroase ţări prin faptul că a oferit posibilitatea realizării unui dialog real între guvernanţi şi guvernaţi.
Există câteva principii care au permis web-ului ca platformă să înlesnească o asemenea dezvoltare. Prin însăşi structura sa web-ul este universal, gratuit, deschis şi descentralizat. Mii de oameni au conlucrat pentru a transforma web-ul din forma sa timpurie într-un uluitor spirit de colaborare transnaţională; mii de alţi oameni au inventat aplicaţii şi servicii care ni-l fac atât de util în prezent – şi a mai rămas încă suficient spaţiu pentru fiecare dintre noi să creăm lucruri noi pe web şi prin intermediul web-ului. El este la dispoziţia tuturor.
Astăzi şi de-a lungul acestui an ar trebui să sărbătorim cei 25 de ani ai web-ului. Dar pentru că suntem optimişti din fire ştim de asemenea că treaba nu este încheiată.  Mai avem multe de făcut pentru ca web-ul să-şi atingă potenţialul său total. Trebuie să continuăm a-i apăra principiile esenţiale şi să înfruntăm câteva dintre provocările sale importante. Iată doar trei dintre acestea:
  • Ce trebuie să facem pentru a conecta aproape o treime a locuitorilor planetei care nu au încă posibilitatea de a accesa web-ul?
  • Cine are dreptul de a colecta şi folosi datele noastre personale, în ce scop şi potrivit căror reguli?
  • Cum să creem o arhitectură deschisă şi de înaltă performanţă care să funcţioneze pe orice dispozitiv, în loc să se limiteze la alternative particulare?
Nu există răspunsuri uşoare la întrebările acestea, precum şi la multe alte întrebări. Dar nu uitaţi că web-ul a fost construit de noi toţi, aşadar împreună noi putem şi ar trebui să jucăm un rol în definirea viitorului său. Sunteţi invitaţi să vă implicaţi. Trimiteţi o felicitare de ziua naşterii folosint #web25 sau orice altă platformă de socializare ori folosind această pagină. Sprijiniţi activitatea World Wide Web Foundation şi a campaniei Web We Want. Alăturaţi-vă activi muncii Consorţiului World Wide Web pentru a imagina şi construi viitoarele standarde care vor păstra web-ul ca o platformă puternică de inovare, începând cu simpozionul dedicat viitorului web-ului.

Vă rugăm vizitaţi regulat acest sait pentru a vă informa despre evenimentele sărbătoririi zilei de naştere a web-ului şi mai ales pentru a afla cum vă puteţi implica în viitorul său. Cred ca lucrând cot la cot putem construi un web care să fie cu adevărat al tuturor: accesibil tuturor, de pe orice dispozitiv, unul care să ne confere tuturor modalitatea de a ne obţine demnitatea, drepturile şi a ne împlini potenţialul ca fiinţe umane. Să folosim piatra de hotar a zilei de naştere a web-ului ca un pas crucial care să ne îndrepte spre acea cale.



.................................................................................................................................................

În 1989, în timp ce lucra la CERN în laboratorul european de fizica particulelor, Tim Berners-Lee (n. 8 iunie 1955) a inventat World Wide Web, o iniţiativă hipermedia bazată pe internet, destinată distribuirii globale a informaţiei. El a scris primul client şi server web în 1990. Este director al Consorţiului World Wide Web (W3C), o organizaţie a standardelor web fondată în 1994 care dezvoltă tehnologii interoperabile (specificaţii, reguli, programe şi instrumente de lucru) cu scopul de a ridica web-ul la deplinul său potenţial. Tim Berners-Lee este director fondator al Web Science Trust (WST) lansat în 2009 pentru promovarea cercetării şi educaţiei în ştiinţa web-ului, a studiului multidisciplinar al umanităţii conectate prin tehnologie. De asemenea este director al World Wide Web Foundation înfiinţată în 2009 pentru coordonarea eforturilor destinate creşterii potenţialului web-ului în beneficiul umanităţii.
La prestigiosul institut din S.U.A. MIT (Massachusetts Institute of Technology) Berners-Lee este profesor de inginerie şi participă la proiectele Departamentului de inginerie electrică şi informatică din cadrul Laboratorului de informatică şi inteligenţă artificială. De asemenea este profesor al Departamentului de electronică şi informatică al Universităţii din Southampton, Marea Britanie.
În 2001 Berners-Lee a devenit membru al Societăţii regale şi i s-au decernat mai multe distincţii internaţionale. În 2004 a fost înnobilat de M.S. Regina Elisabeta a II-a, iar în 2007 a primit Ordinul de Merit, un ordin dinastic instituit în 1902 de regele Eduard al VII-lea şi acordat de atunci de suveranul Regatului Unit, prin care este recunoscut serviciul deosebit în forţele armate, în ştiinţă, artă şi literatură sau în promovarea culturii. În 2012 Berners-Lee a fost înscris in Internet Hall of Fame (Galeria celebrităţilor).
La ceremonia de deschidere a Jocurilor olimpice de vară care s-au desfăşurat în 2012 în Londra Sir Tim Berners-Lee a fost omagiat de prezentatorul Danny Boyle (regizor, scenarist, producător de film) în faţa a 80000 de spectatori pentru descoperirea sa revoluţionară, oferită umanităţii în mod liber, fără urmărirea vreunui profit material. Aflat în rândurile publicului inventatorul a trimis prin internet un mesaj tweet care a fost afişat instantaneu pe mantinela stadionului: THIS IS FOR EVERYONE.


Primul server web al lui Tim Berners-Lee creat la CERN (foto via Wikipedia)


«Administrarea informaţiei: o propunere»,
document prezentat de Tim Berners-Lee şefului său Mike Sendall la CERN, 
care s-a aflat la originea naşterii web-ului şi, implicit, a internetului

(Traducere, documentare şi prezentare de YO4PX. Surse: Web25 Anniversary, Google Blog, Internet Hall of Fame, Daily Mail, Wikipedia, Vimeo)


*   *   * 
 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved