03 April 2014

1 aprilie la americani
Preşedintele Obama radioamator!
Washington, D.C. – După luni de studii, examinări practice şi răsfoirea asiduă a celui mai recent catalog al firmei Ham Radio Outlet Comisia federală pentru comunicaţii a S.U.A. (FCC) a eliberat preşedintelui Barack Obama un indicativ de radioamator. Duminica trecută el a trecut examenul pentru clasa General cu ocazia simpozionului de la Delmarva.
După ce a contracarat cu succes obiecţiunile mai multor membri ai comisiei de examinare ai FCC care din considerente privind cetăţenia sa ar fi vrut să-i dea un indicativ cu prefixul 5Z4 (Kenya), Obama a fost declarat reuşit la examen cu un procent de 86% de răspunsuri corecte. Şeful de la Casa Albă a declarat că în pofida rezultatului său este cam dezamăgit de indicativul care i-a fost alocat. «Mi-aş fi dorit unul ceva mai prezidenţial», a spus Obama.
Purtătorul de cuvânt al FCC Robert Thorndyke a refuzat să facă comentarii pe această temă, a spus doar: «Staţi să vedeţi ce indicativ i-am pregătit lui George W. Bush.»
Preşedintele se va alătura comunităţii radioamatorilor americani cu indicativul N0BMA. Puteţi să-l lucraţi în SSB în fiecare joi la orele 18.00 UTC când participă la netul Casei Albe pe frecvenţa de 14242 kHz.
(Sursă: pagina Ham Hijinks, Ham Radio News of the Funny Variety, tks semnalare N2YO)

FCC reintroduce examenul de telegrafie

Washington, D.C., 1 aprilie 2014
Astăzi Comisia federală pentru comunicaţii (Federal Communications Committee, FCC) a aprobat Raportul şi Decizia 14-987af care reintroduce examenul de telegrafie pentru clasa General şi Extra Class. «Eliminarea acestei cerinţe a fost o mare greşeală. Acum ne dăm seama că a şti să transmiţi şi să recepţionezi Morse este o abilitate esenţială pentru radioamatori. Pe drept cuvânt se spune că semnalele Morse răzbat atunci când celelalte moduri ajung nefolosibile în condiţii slabe de propagare», a recunoscut Dotty Dasher, directorul Departamentului de examinări al FCC.
Examenul va trebui dat nu numai de noii solicitanţi de autorizaţii. Deţinătorii clasei General care n-au fost supuşi examinării vor avea la dispoziţie un an pentru a se prezenta la un test de transmitere/recepţie la viteza de 20 de semne pe minut, iar cei care posedă Extra Class la viteza de 65 de semne pe minut. Amatorii care nu vor trece examenul riscă să-şi piardă privilegiile de operare conferite de clasele lor superioare de autorizare. Materialele pentru administrarea examinărilor vor fi distribuite de coordonatorii examinatorilor voluntari (volunteer examiners, VE) până la sfârşitul lunii aprilie, pentru ca ei să se poată prezenta la examen cu începere din 1 mai 2014.
«Acesta nu se va compara cu acele ridicole teste-grilă din alte domenii. Vom transmite grupe de câte cinci semne mixte, exact cum o făceam pe vremuri. Iar amatorii vor trebui să dovedească că se pricep să le transmită ei înşişi, folosind o cheie de manipulare simplă dereglată», precizează Dasher.
Autorizaţii din clasa Tehnician nu vor trebui să treacă un test de telegrafie, la fel nici noii solicitanţi de autorizaţii. «Am discutat despre asta, însă am constatat că Tehnicienii nu se pricep nici măcar să-şi programeze mobilul, aşa că a le cere să descifreze codul Morse ni s-a părut că ar fi o pedeapsă din cale-afară de dură», a adăugat Disher.
Pentru informaţii suplimentare contactaţi-l pe James X. Short, persoana de legătură cu adjunctul departamentului de Relaţii publice al FCC  la numărul de telefon (202) 555-1212 sau la adresa de e-mail jim.shorts@fcc.gov. Pentru alte ştiri şi informaţi despre FCC vizitaţi www.fcc.gov.
(Sursă: pagina lui KB6NU)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved