23 June 2014

Ambasadorii insulelor Cook
Pe saitul de ştiri al insulelor Cook din Pacific Andy Duncan E51AND a publicat în 10 iunie 2014 sub titlul Amateur (Ham) Radio operators un scurt şi interesant articol destinat promovării radioamatorismului şi a locaţiei sale exotice în rândul publicului, pe care am plăcerea de a vi-l prezenta în traducere:

Pentru majoritatea oamenilor – în cazul în care ei au cea mai vagă idee despre ce este un radioamator, sau un «ham»  – radioamatorismul este asociat de regulă cu primele comunicaţii posibile din orice regiune calamitată.
Într-adevăr, atunci când toate mijloacele tradiţionale de comunicaţii încetează să mai funcţioneze radioamatorii asigură în mod invariabil comunicaţiile de urgenţă din zonele lovite de uragane, cutremure sau alte dezastre naturale. Însă hobby-ul înseamnă mult mai mult decât atât.

Acum un secol pasionaţii au început să se «amuze» cu radioul, noua jucărie la modă popularizată de Marconi. Pe măsură ce din ce în ce mai mulţi hobbyişti au ajuns să se implice în radioamatorism operatorii de radio şi de telegraf din vremea aceea se refereau la ei în derâdere ca la «o mulţime de hami». Denumirea a supravieţuit până în zilele noastre, însă hobby-ul a evoluat.

În prezent radioamatorii, «hamii», şi-au apropriat cuceririle de ultimă oră ale comunicaţiilor şi folosesc cea mai modernă tehnologie pentru a comunica pe întinderea ţării lor sau cu tot globul. Ei folosesc fonia, codul Morse şi o întreagă pleiadă de moduri digitale. Ei comunică prin semnale reflectate din ionosferă, de pe suprafaţa Lunii sau utilizând sateliţi orbitali construiţi de amatori şi lansaţi în cadrul unor programe internaţionale de cercetare a spaţiului cosmic. Şi totodată ei continuă să furnizeze comunicaţii de urgenţă în cazul unor calamităţi mai uşoare sau mai grave, punându-se deseori la dispoziţia serviciilor de comunicaţii publice, fie cu ocazia unor curse de ciclism sau participând în netul navigatorilor din Pacific pentru urmărirea iahturilor care traversează oceanele.

Cu toate că în lume sunt milioane de radioamatori, pe insulele Cook trăiesc doar şapte – unul în Tongareva, unul în Aitutaki şi cinci în Rarotonga. Din cei şapte doar patru sunt activi – cu toţii locuiesc în Rarotonga -, dar acei patru amatori au făcut la fel de mult pentru a atrage atenţia asupra insulelor Cook ca «destinaţie» cât întreaga publicitate comercială!
Cum au reuşit una ca asta? Pe trei căi: cea mai importantă dintre toate – au vorbit cu oamenii, cu mii şi mii de oameni de pe toate meridianele; au expediat ilustrate (QSL-uri) pentru a confirma acele conversaţii; în fine, şi-au întreţinut saiturile proprii pe internet.
Care a putut fi oare impactul acestora din urmă? În ultimii doi ani Corporaţia de turism a insulelor Cook a adunat peste 60000 de «like»-uri pe pagina sa de Facebook.

Andy Duncan, deţinător al indicativului E51AND, un radioamator care trăieşte în Inave, are o pagină de internet de numai nouă luni şi a acumulat 45000 de accesări; Jim Ditchburn E51JD din Tupapa are 221420 de accesări, iar Victor Rivera E51CG a atras pe paginile sale un număr uluitor de 1,3 milioane de accesări.

În mai 2013 şi aprilie 2014 American Radio Relay League (ARRL, asociaţia radioamatorilor americani) a publicat articole în revista sa QST despre radioamatorismul practicat pe insulele Cook şi milioane de oameni din întreaga lume au primit acea revistă; în aprilie 2014 a fost publicat un articol în revista CQ Ham Radio care apare în Japonia, care a ajuns în faţa privirilor a milioane de japonezi. O astfel de publicitate atrage oamenii să vină aici în concediu şi să-şi opereze radiourile dintr-o locaţie extrem de «rară». Săptămâna trecută doi amatori din Statele Unite au revenit în ţara lor după două săptămâni petrecute aici, săptămâna aceasta soseşte un amator din Germania, iar în weekend patru amatori japonezi vor opera din motelul KiiKii, o locaţie preferată a hamilor vizitatori. (Cele două arhipelaguri sunt fiecare entităţi separate pe lista DXCC. În clasamentul celor mai dorite entităţi DXCC alcătuit de ClubLog North Cook se situează pe locul 72, iar South Cook pe poziţia 167 - nota mea, YO4PX)

Aşa că atunci când veţi trece cu maşina prin faţa magazinului Victor’s Computers vizavi de aeroport şi vă veţi minuna de pilonul lui E51CG şi de antenele ciudate pe care le are în curte, sau veţi traversa Muri şi veţi zări enorma «umbrelă» inversată de lângă casa lui Bob Walkers, or toate structurile acelea de aluminiu înălţate spre cer din curtea lui Jim Ditschburn, sau «cea mai mare antenă TV pe care aţi văzut-o vreodată» în locaţia lui Andy Duncan de lângă Cook Island Divers – amintiţi-vă, ei sunt ambasadorii nelăudaţi ai insulelor Cook, cei care stau de vorbă cu lumea-ntreagă, cei care laolaltă au adunat peste un milion şi jumătate de accesări pe saiturile lor, iar în momentele în care - vai! – un ciclon, un tsunami sau vreun alt dezastru ar scoate din uz toate comunicaţiile comerciale glasurile lor vor fi primele care vor răzbate spre lumea exterioară …

Jim Ditchburn, E51JD

Victor Rivera E51CG

Andy Duncan E51AND cu soţia Kathy E51KC au activat insula Mangaia (OC-159)




Insulele Cook (în engleză Cook Islands, în limba maori Kūki 'Āirani) este o țară insulară situată în Pacificul de sud. Din punct de vedere politic este o republică parlamentară, asociată ca stat liber cu Noua Zeelandă. Cele 15 insule ale acestui stat au o suprafață totală de 240 km² și o populație de 19.000 de locuitori, din care majoritatea sunt maori. Cu toate acestea Zona Economică Exclusivă a insulelor are o suprafață de peste 1,8 milioane km², iar în Noua Zeelandă locuiesc peste 50.000 de locuitori care se consideră de origini Maori din Insulele Cook. Capitala insulelor Avarua, se află pe insula Rarotonga.
Primul european care a ajuns pe insula de nord Pukapuka în anul 1595 a fost spaniolul Alvaro de Mendaña de Neyra. După el au urmat o serie de navigatori, printre care amiralul rus Adam Johann von Krusenstern care denumește insulele Cook în cinstea marelui navigator englez James Cook. (Wikipedia)
(Traducere, documentare şi prezentare de YO4PX. Sursă: saitul de ştiri al amatorilor din insulele Cook, Wikipedia, Google Images)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved