17 July 2014

Spionându-i pe spioni
Pe pagina International Business Times Mary-Ann Russon a publicat la 14 iulie 2014 un interesant articol intitulat Now You Can Spy on the Spies Using Free Web-based Shortwave Radio, pe care îl prezint în traducere:

Nu v-aţi cam săturat de Agenţia naţională de securitate (National Security Agency, NSA) care ne spionează pe toţi, nemaivorbind de propriile noastre agenţii guvernamentale care colectează informaţii despre locul în care ne aflăm, despre conversaţiile noastre cu prietenii prin reţelele de socializare şi despre tot ceea ce căutăm prin Google? 
Nu vă enervaţi, mai bine treceţi dumneavoastră pe recepţie. Ei bine, da, puteţi să inversaţi rolurile şi să încercaţi să-i spionaţi pe spioni folosind radioul de unde scurte, un hobby popular printre pasionaţii radioului din lume, care au observat apariţia staţiilor care transmit cifre după cel de al doilea Război mondial .

Spre deosebire de staţiile obişnuite care transmit buletine de ştiri, muzică şi discuţii pe diverse teme în emisiunile number stations se aud voci feminine care prezintă nesfârşite şiruri de cifre sau voci de copii care recită interminabile serii de litere. 
Deşi aparent mesajele sunt ininteligibile, entuziaştii radioului sunt convinşi că aceste emisiuni sunt de fapt mesaje cifrate schimbate între agenţi ai guvernelor – un vechi instrument de comunicaţii de spionaj de pe vremea Războiului rece, care continuă să existe şi în zilele noastre.
Unde e dovada?
O dovadă deosebit de convingătoare a reieşit din procesele spionilor cubanezi care s-au desfăşurat în 2001 şi 2006 şi cu ocazia cărora procurorii federali ai Statelor Unite au prezentat dovezi într-un tribunal din Miami că există persoane care spionează S.U.A. pentru Cuba transmiţând mesaje radio codate pe unde scurte.

Pentru a auzi mesajul receptorul trebuie acordat pe o anumită frecvenţă la o anumită oră a zilei,  iar pentru decriptarea mesajului ar fi necesar un dispozitiv care se numeşte «one-time pad».
Există şi un set de cinci CD-uri cu înregistrări ale staţiilor care transmit cifre, cunoscut sub numele de Proiectul Conet. Acesta se bazează pe munca lui Akin Fernandez, un pasionat al radioului, iar înregistrările sale sunt populare în rândul muzicienilor şi al cineaştilor, care au folosit mostre ale sunetelor în numeroase filme şi albume muzicale, cum ar fi filmul SF Vanilla Sky cu Tom Cruise în rolul principal.

O altă cunoscută staţie care transmite cifre este "The Lincolnshire Poacher"  din Cipru, care foloseşte fragmente ale unei melodii folk englezeşti cu acelaşi titlu drept semnalul ei de pauză. Se zvoneşte că staţia este operată de serviciul de informaţii britanic MI6 şi întreţinută de personalul Forţelor aeriene regale pe o bază din Cipru.

Există mai multe grupuri online ai căror membri – pasionaţi ai radioului – urmăresc staţiile care transmit cifre şi încearcă să-şi dea seama cine le foloseşte şi ce conţin mesajele misterioase, unul dintre aceste grupuri fiind Priyom.org. Grupul a pretins recent că a reuşit să identifice locaţiile anumitor binecunoscute emiţătoare radio care se pare că aparţin serviciilor de informaţii poloneze
Grupul a identificat o serie de staţii active care transmit mesaje în engleză, germană, în limbi slave, în codul Morse şi prin zgomote, care poartă nume ca "The English Man", "Russian Polytone", "Chinese Robot" şi "Polish Morse".

Aşadar ce trebuie să faceţi pentru a participa la «vânătoare»? Mai întâi procuraţi-vă un receptor de unde scurte, dar puteţi folosi şi un radio SDR existent pe internet, întreţinut gratuit de Universitatea din Twente, Olanda. Puteţi afla programul staţiilor care transmit cifre pe saitul Priyom şi puteţi chiar conversa cu alţi pasionaţi ai acestui hobby pe chatroom-ul IRC al grupului.
(Traducere, prezentare şi completări de YO4PX. Sursă: International Business Times)

Alte articole pa această temă:

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved