26 October 2014

Expediţia EP6T în Iran
Comunicatul de presă al Rockall DX Group despre expediţia pe ins. Kish, IOTA AS-166

Aproape trei ani de negocieri şi o călătorie de recunoaştere a lui Patrick ON4HIL la Teheran s-au finalizat  în cele din urmă prin obţinerea unei autorizaţii legale de a opera. O echipă multinaţională formată din 10 persoane, cu membri din Belgia, Olanda şi Grecia va întreprinde o DXpediţie în Republica Islamică Iran în cursul lunii ianuarie 2015 pentru a lucra de pe insula Kish timp de 14 zile.

Nu a fost deloc uşor, dar cu multă perseverenţă şi nenumărate e-mailuri schimbate între Belgia şi Iran am reuşit în cele din urmă să primim ceea ce ne-am dorit. Partea bună constă în faptul că, în afara unei autorizaţii valide, ne aflăm şi în faza în care vom putea contribui la renaşterea radioamatorismului în Iran. În scopul de a ajuta la organizarea unor examene pentru obţinerea autorizaţiei de radioamator am pregătit un curs de 150 de pagini, care a fost scris şi editat de unul dintre membri clubului nostru local şi tradus în limba farsi. Acest curs va servi ca ghid atât pentru persoanele din administraţia de telecomunicaţii iraniene cât şi pentru elevii care vor dori să deprindă noţiunile fundamentale pentru a deveni radioamatori autorizaţi. Să sperăm că numeroşi noi amatori îşi vor face apariţia în eter din Iran în viitorul apropiat.

Planul
10 operatori vor opera 4 (posibil chiar 5) staţii 24 de ore din 24 timp de cel puţin 10 zile la sfârşitul lunii ianuarie 2015. Perioada exactă va fi anunţată ulterior, dar încercăm să obţinem operarea în ultimele două săptămâni ale lunii.

Vor fi activate toate benzile de unde scurte de la 10 la 160 de metri în trei moduri de lucru: CW, SSB şi RTTY. La fel ca în expediţiile anterioare întreprinse de Rockall DX Group vom avea staţii active în timpul nopţii pe benzile inferioare, folosind antene separate de recepţie şi verticale ¼ λ plasate în apropierea plăjii. Dat fiind că ne vom afla pe o insulă locaţia noastră nu va fi departe de mare, astfel că în funcţie de propagare ne aşteptăm să avem semnale bune pe toate benzile. Vom avea staţii-pilot care ne vor furniza reacţii din partea audienţei noastre.

Indicativul solicitat este EP6T. Mai multe informaţii şi un sait dedicat expediţiei vor urma în curând. Urmaţi-ne pe Twitter sau urmăriţi buletinele de DX. În cazul în care aveţi întrebări referitoare la această expediţie contactaţi-ne prin EP65@rockall.be
Sperăm să vă regăsim pe toţi în log.
(Sursă: buletine DX)
.....................................................................................................................
Comentariu de YO4PX:
Faptul că într-o ţară aflată la doar câteva ore de zbor de marile capitale europene trebuie să se organizeze o expediţie pentru a obţine prezenţa ei în eter nu ţine doar de destinaţia activităţii – o insulă IOTA – ci şi de dificultatea obţinerii unei autorizaţii de radioamator şi, implicit, a practicării radioamatorismului. În articolul meu Dictatorii şi radioamatorismul (apărut iniţial pe Radioamator.ro şi publicat în 2010 în versiune în limba engleză şi în revista CQ Magazinescriam:
[…]«Cu riscul inerentei simplificări pe care o presupune orice generalizare s-ar putea afirma că gradul de democraţie al unei ţări se află în raport direct proporţional cu numărul de radioamatori autorizaţi şi cu libertăţile de care se bucură aceştia, de uşurinţa cu care îşi pot obţine autorizaţia şi de condiţiile extraradioamatoriceşti care trebuie îndeplinite pentru ajungerea la ţintă. Un indicator valabil în zilele noastre este şi prezenţa respectiv absenţa piedicilor birocratice în calea indigenării aparaturii de radioamator, dificultatea traversării graniţelor cu un transiver în bagaje şi disponibilitatea autorităţilor de a permite activităţi pe termen limitat ale unor vizitatori.» […]
Enumeram în articol ţări – printre care şi Iranul - în care din cauza politicii guvernanţilor şi a regimurilor autocratice, militare, tribale sau fundamentaliste impuse de acestea tradiţia care se cere transmisă din generaţie în generaţie a fost întreruptă şi cu greu poate fi reînnodată prin activităţi sporadice:
[…] «Dar hiatusul de tradiţie se resimte, câteva cursuri scurte de instruire cu studenţi şi donaţiile de transivere şi antene nu pot înlocui pasiunea şi cunoştinţele transmise din generaţie în generaţie, de la maestru la discipol, care asigură perpetuarea şi dezvoltarea hobby-ului. Şi am mai putea enumera aici situaţia din 5A, 7O, 9X, EP, ST, SV/A, T5, TN, XU, XW, ţări sau "entităţi" în care activitatea de radioamator este inexistentă sau drastic restricţionată.» […]

Iranul – cunoscut şi sub numele de Persia şi, oficial, ca Republica Islamică a Iranului – este o ţară asiatică, învecinată la nord-vest de Armenia şi Azerbaijan, cu Kazahstan şi Rusia pe malul opus al Mării Caspice, la nord-est de Turkmenistan, la est de Afganistan şi Pakistan, la sud de Golful Persic şi de Golful Oman, iar la vest de Turcia şi Irak. Cu o suprafaţă de 1.648.195 km² este a doua cea mai mare naţiune din Orientul mijlociu şi a 18-a ca mărime din lume, cu o populaţie de 78,4 milioane de locuitori.
Iranul este leagănul uneia dintre cele mai vechi civilizaţii din lume şi a parcurs o istorie zbuciumată, marcată şi de perioade de înflorire a culturii (epoca de aur islamică). În 1906 Revoluţia constituţională persană a înfiinţat primul parlament al ţării în cadrul unei monarhii constituţionale. După lovitura de stat din 1953 Iranul a devenit din ce în ce mai autocratic. Respingerea influenţei străine şi represiunea politică au culminat prin Revoluţia iraniană, care a condus la instituirea Republicii islamice în 1 aprilie 1979.
Teheran, capitala Iranului, cel mai mare oraş al ţării, este centrul cultural, comercial şi industrial. Iranul este o importantă putere regională, care exercită o considerabilă influenţă economică la nivel internaţional prin marile sale zăcăminte de gaz şi ţiţei. Iranul se situează pe locul 4 printre ţările asiatice care deţin situri declarate de UNESCO patrimonii mondiale.
Iranul este unul dintre membrii fondatori ai ONU. Sistemul său politic unic, bazat pe Constituţia din 1979, combină elemente de democraţie parlamentară cu o teocraţie religioasă condusă de cler, în fruntea căruia Liderul suprem - un «ayatolah» - exercită o influenţă semnificativă, orientată spre fuindamentalism, respingerea valorilor democraţiilor occidentale, încălcări grave ale drepturilor omului şi ale libertăţilor cetăţeneşti. Compusă din numeroase grupuri etnice şi lingvistice, populaţia aparţine majoritar credinţei islamice de sorginte shiită. Moneda este rialul, iar limba oficială este persana (farsi).

Activitatea de radioamator din Iran a fost puternic restricţionată de regimurile autocratice care s-au succedat în ultimul secol la conducerea ţării. Numărul celor autorizaţi şi activi a fost şi este şi în prezent extrem de redus. În sondajul organizat anual de The DX Magazine pentru determinarea celor mai dorite 100 de entităţi DXCC prefixul EP s-a plasat în 2010 pe poziţia 40, în 2011 pe 35, în 2012 pe 28, iar în 2013 pe poziţia 30. În clasamentul ClubLog Iranul apare pe poziţia 34.
Iată câteva QSL-uri ale unor radioamatori care au reuşit să apară în eter cu începere din 1945:
1945

1948

1960
Operator Benjamin Frank Borsody, născut în Ungaria (1901-1988) , autorizat în S.U.A. din 1911 ca "FB" şi apoi  ca 2AYN şi K4EC. Pe versoul QSL-ului se menţionează: «prima staţie de radioamator din Iran şi 50 de ani de activitate în eter (în 1960!). Colonelul Borsody a fost inginer consultant în telecomunicaţii al Poliţiei naţionale iraniene din Teheran. QSL-ul a fost adresat amatorului receptor britanic Anthony Quest G-5967 - actualmente G4UZN, care l-a pus la dispoziţia galeriei de QSL-uri K8CX

1961

1987
 
1998

1999
În text: «Permisiune obţinută după 15 ani» ...

2002

2002

activ în prezent

(Surse: Wikipedia, Hamatlas SP6NVK, colecţia de QSL-uri YO4PX, K8CX QSL Gallery, video DXing-at.Communications.com)

Fundalul sonor al videoului de mai jos este CQ Serenade, prima piesă muzicală dedicată radioamatorismului, compusă cândva între 1965 şi 1970 de muzicianul canadian Maurice Durieux, VE2QS. Detalii în articolul "Serenada CQ".



*   *   * 


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved