20 October 2014

Trei ştiri de la CQ


Politica CQ în privinţa staţiilor din Crimeea care folosesc indicative ruseşti în concursurile organizate de CQ
În urma unor deliberări substanţiale CQ a ajuns la concluzia că cea mai bună cale de acţiune în privinţa Crimeii şi a concursurilor CQ este aceea de a urma politica Naţiunilor Unite şi a guvernului Statelor Unite. Ambele vor continua să considere Crimeea ca parte a Ucrainei până în momentul în care situaţia politică de acolo va fi fost soluţionată. De aceea:
Nu vor fi acceptate în niciun concurs CQ loguri din partea staţiilor din Crimeea care operează cu indicative emise de Rusia. Legăturile efectuate de alţii cu staţiile respective vor fi eliminate din logurile concurenţilor fără a li se aplica penalizări. Nu vor fi creditate nici ca legături, nici ca multiplicatori.
Suntem pe deplin conştienţi de faptul că acţiunea noastră ar putea priva de la participare mai mulţi concurenţi din Crimeea care folosesc prefixe ruseşti în locul prefixelor ucrainene. Deşi acest lucru poate fi considerat regretabil, susţinem ideea că acţiunea noastră se conformează legislaţiei internaţionale, precum şi propriilor noastre reguli.

(CQ sponsorizează mai multe concursuri de operare internaţionale, inclusiv CQ World Wide SSB şi CW. Primul concurs în care se va implementa noua politică va fi CQ World Wide SSB Contest, care va avea loc în acest an în weekendul 25-26 octombrie.
Vezi şi articolul Crimeea nu este o nouă entitate DXCC.)


ULTIMA ORĂ
Marţi, 21 octombrie 2014
CQ îşi reconsideră politica în privinţa staţiilor din Crimeea în concursurile CQ
Răspunzând unor cereri primite din partea unui mare număr de competitori din întreaga lume CQ îşi reconsideră decizia privitoare la acceptarea logurilor staţiilor din Crimeea în concursurile sponsorizate de CQ.
«O mare parte a comunităţii amatorilor care participă în concursuri a considerat că ar fi nedreaptă privarea colegilor noştri amatori din Crimea de posibilitatea de a participa pe deplin în concursurile noastre. Dat fiind că lista de ţări a concursurilor CQ se bazează pe o combinaţie dintre lista concursului Worked All Europe (WAE) şi lista DXCC a ARRL, iar ARRL a adoptat deja o politică în privinţa staţiilor din Crimeea pentru diplomele sale şi pentru programele sale de concursuri, ne vom modifica politica în scopul de a fi conformă cu politica ARRL pentru diplomele DXCC.
De aceea listarea staţiilor din Crimeea care prezintă loguri pentru concursurile CQ se va baza pe indicativele cu care acestea au operat. Dacă operatorii au folosit indicative eliberate de Rusia ei vor fi listaţi ca staţii ruseşti; dacă în concurs au folosit indicative eliberate de Ucraina vor fi listaţi ca staţii ucrainene. Aceasta reflectă nu numai dorinţa a numeroşi competitori din lume, ci şi a marii majorităţi a membrilor comitetului de concurs CQ World Wide DX» a explicat Dick Ross K2MGA, publicist al CQ.
.................................................................................................................................................

Un radioamator laureat al premiului Nobel pentru chimie

După Joe Taylor K1JT, laureat al premiului Nobel pentru fizică, acum William Moerner WN6I din Los Altos, California s-a alăturat rândurilor radioamatorilor cărora li s-a acordat prestigioasa distincţie. Moerner, un profesor de chimie de la Universitatea Standford, împarte premiul cu alti doi cercetători: Eric Betzig de la Institutul medical Howard Hughes din Ashburn, Virginia şi Stefan Hell (originar din România) de la Institutul Max Planck pentru chimia biofizică din Germania. Cei trei savanţi au fost recunoscuţi pentru lucrările lor separate în domeniul aşa-numit al microscopiei fluorescente cu mare rezoluţie sau al nanoscopiei, tehnici care permit ca prin  folosirea unui microscop optic să fie vizualizată activitatea celulară la nivel molecular. Conform comunicatului Academiei suedeze tehnicile folosirii moleculelor fluorescente ajută cercetătorii «să depisteze proteinele implicate în maladiile Parkinson, Alzheimer şi Huntington pe măsură ce acestea se acumulează şi proteinele individuale în ouăle fertilizate în cursul diviziunii lor în embrioni.»[...]
....................................................................................................................
Comisarul european pentru reacţii în situaţii de criză: Radioamatorismul este «ultimul miracol tehnic»

Comisarul pentru cooperare internaţională, asistenţă umanitară şi reacţii în situaţii de criză al Uniunii europene spune că radioamatorii sunt «ochii şi urechile lumii în momentele în care toate celelalte canale de informaţii au amuţit» şi că atunci când radioamatorii uniţi într-o organizaţie internaţională conlucrează ei sunt adevărate «superputeri în vremuri de beznă electronică totală.» Potrivit ARRL Letter comentariul Kristalinei Georgieva a fost prezentat în numele ei la Conferinţa generală a Regiunii a I-a a Uniunii internaţionale a radioamatorilor (IARU) care s-a desfăşurat în Bulgaria în luna septembrie a.c. Regiunea a I-a cuprinde Europa, Africa şi Orientul mijlociu. «Pe scurt», a adăugat comisarul european, «dumneavoastră sunteţi ultimul miracol tehnic, o cale de comunicare independentă şi de încredere, care poate transmite ştiri importante din orice parte a lumii, în orice moment, de către oricine care se pricepe să opereze această creaţie minunată numită radio.»[...]
(Sursă: CQ Newsroom 13/17 octombrie 2014)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved