27 November 2014

Câteva scurte ştiri DX
Insula Navassa, KP1 – Northern California DX Foundation (NCDXF) este încântată să anunţe că a acordat o contribuţie importantă de 35000 USD DXpediţiei K1N pe insula Navassa plănuită pentru luna ianuarie 2015. Entitatea se situează pe locul 1 în statistica pe 2014 a celor mai dorite entităţi DXCC a ClubLog (şi pe poziţia a doua în sondajul The DX Magazine după Coreea de Nord P5 – nota mea, YO4PX)
Fără un sprijin consistent din partea NCDXF DXpediţii costisitoare ca aceasta, pe entităţi rare DXCC, nu ar fi posibile.
Navassa se află într-o zonă fragilă din punct de vedere al mediului înconjurător, cu un acces controlat cu stricteţe din anul 1996 de Serviciul de pescuit şi faună şi floră naturală a Statelor Unite (USFWS). De atunci nu s-a mai aprobat nicio DXpediţie pe insulă.
Iniţiatorii Proiectului KP1-5 au lucrat 12 ani pentru obţinerea permisiunii. Există limitări stricte privind numărul vizitatorilor şi timpul petrecut pe Navassa. Accesul a fost aprobat pentru două săptămâni în ianuarie 2015, dat fiind că în acea lună activitatea de cuibărit a păsărilor este minimală. Cu toate acestea vremea din ianuarie face debarcarea pe cale maritimă cu neputinţă. Pentru siguranţă USFWS a solicitat folosirea unui elicopter pentru transportul întregului personal şi al echipamentului; de aceea costul respectiv bugetul acestei DXpediţii rivalizează cu expediţiile întreprinse în mările Sudului.
Detalii despre expediţie se găsesc pe noua pagină www.navassadx.com (şi în limba română în articolul Speranţe pentru insula Navassa).
Meritul pentru sponsorizări de o asemenea anvergură revine amatorilor din întreaga lume care au contribuit la NCDXF. E vorba de persoane individuale şi de cluburi care au înţeles aspectul economic al DXpediţiilor pe entităţi rare şi care vin în sprijinul realizării acestor expediţii. Dumneavoastră aţi contribuit deja?
73, Tom Berson, ND2T, preşedinte NCDXF 
Insula Cocos, TI9 – Au trecut 6 ani de când această entitate rară nu a mai fost activată. Dom 3Y9DX, Jorge TI2HMJ şi Jon K7CO plănuiesc să lucreze de pe insula Cocos cu indicativul TI9/3Z0DX. Ei se vor îmbarca pentru o călătorie de 30 de ore din Costa Rica spre insulă pentru a lucra în baza unei autorizaţii de 7 zile, ceea ce înseamnă 6 zile efective în eter 24 de ore din 24. O a doua autorizaţie permite echipei să petreacă şi nopţile pe insulă. Se vor folosi 2 staţii Elecraft K3 cu amplificatoare KPA500 pe benzile de la 160 la 10 metri în CW, SSB şi RTTY, iar antenele vor fi un vertical multiband GP7DX, dipoli verticali şi un CrankIR de la SteppIR.
Revenirea pe continent este prevăzută pentru data de 24 februarie 2015. Insula Cocos ocupă poziţia 46 în sondajul The DX Magazine.
Pagina DXpediţiei se găseşte la această adresă.


Insulele Trindade şi Martim Vaz, PY0T – O echipă formată din 5 operatori plănuieşte să lucreze de pe insula Trindade timp de 4-5 zile cu indicativul PQ0T în a doua jumătate a anului 2015. Informaţii mai detaliate despre această activitate nu au fost făcute deocamdată publice.
Insula Trindade figurează în statistica ClubLog pe poziţia 30, iar în sondajul The DX Magazine pe locul 43.


Insulele San Andres şi Providencia, HK0 – Tim LW9EOC va fi activ de pe insula San Andres cu indicativul 5K0A între 26 noiembrie şi 4 decembrie 2014. La fel ca şi în cazul activităţii sale anterioare cu indicativul 5J0T din luna aprilie 2014 Tim va putea fi lucrat pe benzile de la 80 la 10 metri în CW, SSB şi RTTY.
QSL via LW9EOC.


Insula Bouvet, 3Y/B – Potrivit planurilor lui Alex UN7PCZ DXpediţia anunţată pe insula Bouvet, pentru care s-a emis deja o autorizaţie cu indicativul 3Y0F, ar urma să se desfăşoare între 17 decembrie 2015 şi 10 ianuarie 2016. Se promite că în curând va fi construit şi un sait al expediţiei care va cuprinde detalii complete.
Informaţii despre cele două expediţii planificate pe insula Bouvet se găsesc în articolul în limba română Spre Bouvet, cea mai izolată insulă din lume.


Insulele Galapagos, HC8 – Operatorii HC2AO, OG2K, R4WAA, RA1AGL, RC5A şi UA1ANA vor fi activi din San Cristobal, insulele Galapagos cu indicativul HC2AO/8 între 22 noiembrie şi 6 decembrie pe benzile de la 160 la 6 metri, folosind amplificatoare, urmând a fi prezenţi inclusiv în etapa de telegrafie a concursului CQ WW DX din zilele de 29 şi 30 noiembrie.
Înainte şi după concurs operatorii vor fi activi cu indicativele HC2ANT/8 (UA1ANA), HC2OGT/8 (OG2K), HC2RAT/8 (RA1AGL), HC2RMT/8 (RM0F), HC2WAT/8 (R4WAA) şi HC2RCT/8 (RC5A).


Insulele Palmyra şi Jarvis, KH5 – Conform buletinului «QRZ DX» săptămâna trecută Laurie Moore, director al Programului Palmyra a anunţat (într-un e-mail, prezentat mai jos în extras, răspunzând unor întrebări despre posibile operaţiuni de radioamator de pe atolul Palmyra): «În conlucrare cu Serviciul de pescuit şi faună-floră naturală a Statelor Unite (USFWS) am întocmit un plan pentru a satisface aceste cereri şi suntem în măsură să oferim un număr maxim de două astfel de călătorii în cursul iernii anului 2016. Scopul nostru este de a facilita accesul la Rezervaţia naturală (The Nature Conservancy, TNC) a insulei Cooper şi a atolului Palmyra într-o manieră corectă şi cu impact minim asupra rezervaţiei. Perioadele disponibile sunt 11-26 ianuarie 2016 (inclusiv montarea staţiilor, transmisiunile şi demontareaşi 1-16 februarie 2016 (idem). TNC va permite accesul a cel mult 12 radioamatori şi se va ocupa de aranjamentele de călătorie spre şi dinspre Palmyra cu curse charter. TNC va oferi şi cabine de câte 2 persoane, mese zilnice, baie, toaletă, alimentare cu energie electrică, carburant şi activităţi recreative ocazionale, cum ar fi excursii în locaţii istorice sau bogate în faună şi floră naturală. Costul estimativ se ridică la suma de 176.000 USD.» (Atolul Palmyra apare pe poziţia 11 în sondajul The DX Magazine - nota mea, YO4PX)



CQ WW DX CW Contest 2014
Bill NG3K a pus la dispozitia competitorilor următoarea listă a participanţilor din locaţii DX care potrivit informaţiilor existente până la această dată plănuiesc să lucreze în etapa de telegrafie a marelui concurs CQ World Wide DX din zilele de 29 şi 30 noiembrie 2014. Acestea se găsesc pe următoarele pagini:

(Tradiceri şi prezentare de YO4PX. Surse: DX-World.net, paginile DXpediţiilor, OPDX, NG3K, Google Images)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved