08 November 2014

Diploma Amphipolis
Lumea se află în faţa unui nou şi important mistervechiul monument funerar de la Amphipolis. Sunt în plin curs săpături pe scară largă, cu rezultate uimitoare, în timp ce se pune o mare întrebare: cine este înmormîntat în acel mormânt suprinzătorRoxanne, soţia lui Alexandru cel MareFiul său, Alexandru al 4-lea? Ori Alexandru cel Mare însuşi?


Amphipolis a fost fondat de atenieni în anul 437 î.e.n.. şi este situat în Macedonia de est, lângă gura de vărsare a râului Strimonas, în nord-estul Greciei. După o mare bătălie în anul 422 î.e.n. Amphipolis a fost cucerit de spartani. Rămas liber până în anul 357 î.e.n. a fost ulterior cucerit de Filip al II-lea de Macedonia. Din cauza poziţiei sale Amphipolis a fost utilizat de fiul lui Filip, Alexandru cel Mare ca punct de pornire pentru expediţiile sale spre Asia. 

Monumentul funerar din Amphipolis a fost descoperit pe colina din Kasta. Zidul înconjurător al acestui monument important are o lungime de 500 de metri şi formează un cerc aproape perfect. Diametrul monumentului este de 158,4 metri. Aproape intact în multe puncte ale sale zidul este acoperit de o cornişă construită din marmoră provenind din insula Thassos. La origine în vârful monumentului se afla un mare leu de piatră. Leul însuşi are o întălţime de 5,3 metri şi un soclu de piatră care împreună cu leul se ridică la întîlţimea de 15,84 metri. Mai multe informaţii detailate se găsesc la această adresă.

Diploma Amphipolis se eliberează radioamatorilor emiţători sau receptori care au realizat QSO-uri (recepţii) cu prefecturi care au legătură cu Amphipolis. Sunt necesare în total 10 QSO-uri astfel:  2 cu regiunea SV1 (Attica), 3 cu SV2 (Macedonia), 2 cu SV3 (Peloponnese) şi 3 cu SV7 (Thrace). Pot fi folosite toate benzile pentru legături în SSB, CW, RTTY sau o combinaţie dintre acestea. Sunt valabile numai legăturile realizate după data de 1 ianuarie 1958.
Solicitanţii trebuie să prezinte o listă cu toate datele legăturilor confirmate, care trebuie certificate de asociaţia naţională membră a IARU sau de managerul de diplome al asociaţiei radioamatorilor eleni RAAG. În cazul în care solicitantul nu este un membru al asociaţiei afiliate la IARU trebuie să prezinte cărţile de confirmare QSL.
Cererile împreună cu 10 Euro se expediază pe adresa RAAG, AWARD MANAGER, P.O. Box 3564, 102 10 Athens, Greece
(Sursă: Text de Manos Darkadakis pe saitul IARU R1)

*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved