25 January 2015

Comitetul ARRL încuviinţează modificări ale programului DXCC
21 ianuarie 2015
Comitetul directorilor ARRL a ajustat regulamentele DX Century Club (DXCC) cu intenţia de a clarifica şi extinde recunoaşterea tehnologiei staţiilor controlate de la distanţă. Comitetul a adăugat o regulă care acordă o mai mare responsabilitate etică operatorilor referitor la operaţiunile controlate de la distanţă. În plus Comitetul a adoptat modificări ale regulamentelor concursurilor ARRL în benzile VHF şi UHF cu scopul de a încuraja o participare mai numeroasă. Comitetul a adoptat aceste reguli în cursul Adunării sale anuale care s-a desfăşurat în zilele de 16 şi 17 ianuarie la Windsor, Connecticut.
Modificările regulamentului DXCC care influenţează Secţiunea I, subsecţiunile 8 şi 9 explică şi extinde modalităţile prin care legăturile cu staţiile controlate de la distanţă pot fi folosite pentru diplomele DXCC. În opinia lui David Sumner K1ZZ, prim-director executiv al ARRL, schimbările sunt fine dar semnificative. Regulile modificate enunţă fără echivoc că legăturile cu staţiile autorizate legal, bazate pe uscat şi controlate de la distanţă contează pentru DXCC, dar punctul de control – locaţia operatorului – nu mai este obligatoriu să fie situat pe uscat; literalmente operatorul se poate afla oriunde.
«A fost permis şi până acum ca o legătură să fie valabilă pentru ambele staţii, în cazul în care oricare dintre staţii a fost operată de la distanţă dintr-un punct de control situat în aceeaşi entitate DXCCAcum locaţia operatorului nu mai are importanţă; el se poate afla chiar şi pe partea nevăzută a Lunii dacă operatorul găseşte metoda de a controla de la distanţă o staţie de pe Terra», a explicat Sumner. Locaţia emiţătorului continuă să definească locaţia unei staţii, iar pentru diplomele DXCC toate emiţătoarele şi receptoarele trebuie să se afle în limitele unui cerc cu diametrul de 500 de metri, cu excepţia antenelor.
Conform vechilor reguli dacă oricare dintre staţii a fost operată dintr-un punct de control aflat într-o altă entitate DXCC legătura nu era valabilă pentru DXCC pentru niciuna dintre staţii. Această regulă nu putea deveni executorie (nu putea fi implementată practic – nota mea, YO4PX) decât atunci când cineva manifesta transparenţă în privinţa acţiunii sale.
Comitetul a adoptat de asemenea o nouă regulă (acum denumită Subsecţiunea 11, iar următoarele reguli vor fi renumerotate corespunzător) care recunoaşte realitatea tehnologiei care îngăduie operaţiunea de la distanţă şi pune o mai mare răspundere pe umerii persoanelor individuale atunci când este vorba de folosirea în mod etic şi responsabil a acestei tehnologii.
«Problemele ce decurg din operarea de la distanţă şi DXCC sunt soluţionate cel mai bine de fiecare operator, cel care ia cu grijă în considerare limitele etice pe care le acceptă pentru DXCC şi celelalte diplome de operare», se enunţă în noul regulament, adăugând: «posesorul acestor realizări trebuie să-şi poată asuma confortabil adevărul diplomelor şi al numerelor sale (numărul entităţilor cu care se înscrie şi figurează în clasament – nota mea, YO4PX). Desigur, dorinţa de afirmare a fost dintotdeauna unul dintre componentele vânătorii de diplome, dar în zilele noastre, cu atâtea diplome şi atât de mulţi jucători, este mai important ca niciodată ‘să participăm la joc’  în mod etic.»
Subsecţiunea 11 recunoaşte că progresele tehnologice «adaugă dificultăţi suplimentare la definirea regulilor pentru DXCC», însă subliniază că importanţa lor rezidă tocmai în intenţia acestor reguli. «Va continua să rămână la opţiunea operatorului alegerea tipului de operare legală de la distanţă pe care îl va utiliza (dacă va dori să-l utilizeze) pentru a contribui la obţinerea unei diplome de operare», se încheie textul noului regulament.

(În continuare Comitetul a adoptat amendamente la Regulamentul general pentru concursurile ARRL în benzi superioare benzii de 50 MHZ, care au fost eludate de la traducere. Totuşi, pentru cei interesaţi acestea pot fi consultate în original pe pagina de internet a ARRL la această adresă – nota mea, YO4PX)
(Sursă: saitul ARRL)
*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved