17 February 2015

DXpediţie internaţională pe insula lui Robinson Crusoe
Membrii radioclubului francez Provins ARC (F6KOP), care au fost recent activi de pe ins. Tromelin cu indicativul FT4TA, organizează activarea insulei Robinson Crusoe (număr de referinţă IOTA SA-005) cunoscută şi sub numele «arhipelagul Juan Fernandez» între 24 februarie şi 4 martie 2015 cu indicativul 3G0ZC


Entitatea figurează pe poziţia 60 în statistica ClubLog, iar în sondajul The DX Magazine apărea în 2013 pe locul 45.  Ultima expediţie pe această insulă a avut loc în 2013.
Echipa internaţională  se compune din 23 de operatori din 7 ţări care plănuiesc să opereze simultan 8 staţii pe benzile de la 160 la 6 metri în SSB, CW şi moduri digitale. Se va depune un efort deosebit pentru activitatea în benzile inferioare. Staţiile vor avea o putere de ieşire de circa 700 W, iar antenele vor fi Spiderbeam pe benzile superioare şi verticale pe benzile inferioare.
Ţinta fixată este realizarea a 100.000 de QSO-uri. Echipa intenţionează să realizeze şi contacte cu şcoli pentru a demonstra şi promova radioamatorismul în rândul tinerilor.
Logurile vor fi încărcate zilnic pe ClubLog şi pe LoTW în funcţie de accesul local la internet.
Politica de QSL-uri a expediţiei constă în confirmarea tuturor solicitărilor, fie pe cale directă, fie prin birou.
Operatorii sunt cunoscuţi din participările lor în DXpediţii anterioare pe ins. Réunion, Mellish Reef, Bangladesh, ins. Clipperton, ins. San Andres, ins. Bonaire, Camerun, Uganda etc: Alain F5JTV (liderul expediţiei), Tony F8ATS (co-lider), Jean-Luc F1ULQ (co-lider), Norbert DJ7JC, Heye DJ9RR, Mark EI6JK, Dave EI9FBB, Ark EI9KC, Patrick F2DX, Jimi F4DLM, Michel F5EOT, Raymond F5MFV, Xavier F5NTZ, Antoine F5RAB, Stéphane F5UOW, John F5VHQ, Gilles F6IRA, Jack M0PLX, Günther OE3GCU, Karl OE3JAG, Francois ON4LO, Eric ON7RN şi Kenneth OZ1IKY. Staţiile-pilot vor fi operate de Col MM0NDX, John K6MM şi Andre V51B.
Pagina de internet a DXpediţiei se găseşte la această adresă şi există şi o pagină pe Facebook. 
Informaţia QSL: direct la Jean-Luc Missler F1ULQ, 7 rue de la Liberté, 57720 Obergailbach, France (cu plic autoadresat şi 2 USD), prin birou cu menţiunea «via F1ULQ», prin LoTW şi OQRS (cu răspuns direct sau prin birou) prin intermediul paginii de pe ClubLog.
………………………………………………………………………………………….............


Insulele Juan Fernandez sunt un grup de insule de origine vulcanică, puţin locuite, situate în sudul Oceanului Pacific, la circa 667 km. de coasta statului Chile. Insula Robinson Crusoe, aflată cea mai aproape de Chile, este cunoscută ca fiind locul în care a trăit singur timp de 4 ani navigatorul Alexander Selkirk. Povestea sa a fost sursa de inspiraţie a scriitorului Daniel Defoe (1659 ? – 1731) pentru romanul «Robinson Crusoe» care i-a adus o celebritate mondială. Arhipelagul se compune din insula Juananga, insula Santa Clara şi insula Alejandro Selkirk.  Suprafaţa lor totală este de 181 km.² Conform unui recensământ din 2012 598 de locuitori îşi au reşedinţa în capitala San Juan Bautista, iar totalul populaţiei se ridică la 900 de suflete. 
Juan Fernandez (CE0Z) este o entitate separată pe lista DXCC. Pe listă mai găsim alături de Chile continental (CE) şi Easter Island (Insula Paştelui, CE0A) şi insulele San Felix şi San Ambrozio (CE0X), fiecare dintre aceste patru prefixe fiind considerate ţări separate din punct de vedere radioamatoricesc.
De pe insula Juan Fernandez au lucrat mulţi expediţionari în decursul anilor. Arhipelagul face parte din America de sud şi se situează în zona CQ 14, zona ITU 12. Indicativul său primar pe lista DXCC este CE0Z. Coordonatele geografice aproximative sunt 33,60º N, 78,80º E.

În cadrul expediţiilor YASME Lloyd şi Iris Colvin au ajuns în 1984 
şi pe ins. Juan Fernandez

Ca urmare a cutremurului cu magnitudinea de 8,8 pe scara Richter care a lovit localitatea Maule din Chile în ziua de 27 februarie 2010 şi a tsunami-ului declanşat de acesta s-au raportat de pe Juan Fernandez pagube însemnate şi pierderi de vieţi omeneşti. Un val uriaş a dus la moartea a cinci persoane, iar 11 oameni au fost daţi dispăruţi. Unele rapoarte iniţiale menţionau un val de tsunami de 40 de metri înălţime, dar ştiri ulterioare vorbesc de un val de 3 metri. Cea mai mare parte a capitalei arhipelagului a fost distrusă. (vezi videoul de mai jos)



O prezentare cu o durată de 17:42 minute, mixată cu elemente cinematografice, a fost realizată de Lars-Göran Persson CE0Z/SM6CUK cu ocazia DXpediţiei sale pe insula Robinson Crusoe în anul 2009, care a fost postată pe YouTube în mai 2014. Insula a fost lovită la scurt timp după vizita sa de tsunami-ul devastator.

 

(Surse: OPDX, DX-World.net, saitul expediţiei, colecţia de QSL-uri YO4PX, Wikipedia, YouTube)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved