23 April 2015

DX-mani, viitorul sună bine!
DXpediţie pe atolul Palmyra
(Locul 10 în sondajul 2014 al The DX Magazine)


Craig K9CT şi Lou N2TU sunt încântaţi să anunţe o DXpediţie pe atolul Palmyra (KH5), care se situează printre primele zece cele mai dorite entităţi DXCC şi pe locul 2 în Europa.
După multe luni de negocieri cu Serviciul de pescuit şi faună/floră naturală şi cu Agenţia pentru conservarea naturii grupului organizator al DXpediţiei pe atolul Palmyra i s-a acordat permsiunea de a activa insula Cooper din grupul atolului în cursul lunii ianuarie 2016.
Craig este un veteran a numeroase DXpediţii în entităţi most wanted. El a fost co-liderul expediţiilor pe insulele Sint Maarten şi Swains, a operat de pe Conway Reef, Midway, ins. Cocos, atolul Wake şi ins. Amsterdam. Lou a fost lider al activităţii comemorative pe atolul Wake. Craig şi Lou tocmai s-au întors din DXpediţia K1N pe ins. Navassa.
Echipa este alcătuită din 12 operatori cu mare experienţă şi veterani ai DXpediţiilorCraig K9CT, Lou N2TU, Jerry WB9Z, Tom ND2T, Mike K9NW, Ralph K0IR, John K6MM, Bob K4UEE, Hal W8HC, Dick W3OA, Jim N9TK şi Glenn W0GJ.
Ei plănuiesc să opereze cinci staţii timp de 14 zile pe benzile de la 160 la 6 metri în toate modurile de lucru folosind un indicativ care va fi anunţat la timpul potrivit.
Aspectul critic al DXpediţiilor majore îl constituie costurile pe care le incumbă acestea chiar din momentul iniţierii acţiunii. Organizaţiile INDEXA şi NCDXF au fost extrem de generoase în sprijinul activităţii Palmyra 2016 şi acest sprijin este deosebit de apreciat.
Suportul logistic al operaţiunii va fi furnizat de Kimo KH7U şi Don N1DG. Joe W8GEX şi Janet W8CAA s-au oferit voluntar să asiste echipa în colectarea de fonduri, iar experienţa lor în acest domeniu este foarte valoroasă.
Saitul nostru www.palmyra2016.org, construit de John K6MM, membru al echipei, va oferi ştiri actualizate pe măsură ce acestea devin disponibile. Pagina Donations a saitului este actualmente activată. Grupul va avea pe sait şi un link OQRS pentru traficul mai lesnicios de QSL-uri.
Craig K9CT şi Lou N2TU, lideri ai DXpediţiei

DXpediţie pe ins. Juan de Nova în 2016
(Locul 13  în sondajul 2014 al The DX Magazine)


Suntem pe cale să închidem o pagină din activitatea noastră: DXpediţia FT4TA pe ins. Tromelin, care a fost apreciată de comunitatea DX-manilor şi de autorităţile care ne-au eliberat autorizaţia necesară. […] Scopul nostru a fost atins, cele 71000 de legături au reuşit să scoată entitatea din primele 10 poziţii ale listei celor mai dorite ţări. Conform celor anunţate înaintea expediţiei s-au făcut eforturi importante pentru a da ocazia radioamatorilor situaţi în regiuni îndepărtate să ne înscrie în loguri.
Bazându-ne pe aceste rezultate pozitive am iniţiat un nou proiect care a obţinut deja aprobarea autorităţii Teritoriilor franceze australe şi antarctice (Terres australes et antartiques françaises, TAAF). Apreciem cu atât mai mult încrederea acordată cu cât 2014 a fost un an important pentru aceste servicii, ele comemorând 60 de ani de la înfiinţarea lor.
Suntem mândri să putem anunţa că echipa noastră a obţinut autorizaţia de a debarca pe insula Juan de Nova în martie 2016.
Insulele Juan de Nova şi Europa formează una şi aceeaşi entitate DXCC. La fel ca şi celelalte insule Éparses (insulele «răsfirate»: Glorioso, Juan de Nova, Europa, Tromelin, Bassas da India, Banc du Geyser - nota mea, YO4PX) ele au fost prezente în eter mai ales prin activitatea unor tehnicieni ai staţiilor meteorologice, ca parte a sarcinilor lor profesionale. După automatizarea staţiilor meteo şi a dispariţiei treptate a radioamatorilor din rândul militarilor staţionaţi pe Insulele răsfirate nu s-a mai desfăşurat nicio activitate. Ultima DXpediţie de pe această entitate DXCC a avut loc în 2003, anul în care o echipă de militari a realizat de pe ins. Europa 34000 de legături cu indicativul TO4E/TO4WW, iar în ceea ce priveşte Juan de Nova ultima DXpediţie adevărată a fost în anii ’80. Cererea pentru entitate este deosebit de mare, indiferent de bandă sau de modul de lucru.
Accesul pe aceste insule este extrem de limitat şi necesită o permisiune din partea TAAF. Teritoriile sunt zone sensibile şi protejate. Măsurile protective ale faunei şi florei aplicate pe Tromelin vor fi continuate, astfel că activitatea noastră radio şi protecţia speciilor animale vor putea coabita armonios.
Condiţiile exacte şi perioada urmează a fi stabilite, dar liniile principale sunt deja definite şi validate. După luarea în considerare a tuturor limitărilor şi imperativelor o echipă formată din 10 persoane a fost autorizată să activeze de pe insulă timp de 15 zile.
Calculul  iniţial arată un buget estimativ de 130.000 USD cu plecarea de pe ins. Mayotte. Pentru realizarea acestui proiect rugăm întreaga comunitate să-şi reînnoiască încrederea şi să ne acorde sprijinul, mai ales cel financiar. Multe cluburi, fundaţii şi asociaţii ne-au ajutat în 2014 pentru a realiza FT4TA.  Sperăm că aceşti sponsori vor fi alături de noi şi în această nouă DXpediţie.  […]
Pagina noastră de internet se găseşte la http://www.juandenovadx.com şi conţine o pagină dedicată cluburilor, fundaţiilor şi asociaţiilor, iar pentru DX-manii şi suporterii individuali este disponibil un buton Donation. Donatorii  de cel puţin 25 Euro îşi vor primi automat QSL-urile pe cale directă.
Vă stăm la dispoziţie pentru informaţii suplimentare.
73 de Seb, F6UFX, liderul echipei Juan de Nova 2016

DXpediţie pe insulele Sandwich de sud şi Georgia de sud
(Locurile 7 respectiv 16 în sondajul 2014 al The DX Magazine)


Intrepid-DX Group este încântat să anunţe o majoră DXpediţie de radioamator pe două entităţi rare în ianuarie-februarie 2016. Sandwich de sud şi Georgia de sud sunt două dintre cele mai izolate locuri de pe Terra. Această DXpediţie va fi posibilă graţie sprijinului financiar generos al comunităţii globale a DX-manilor.
Vă invităm să urmăriţi progresele noastre pe pagina de internet pe măsură ce parcurgem etapele planurilor noastre menite să activeze aceste două entităţi rare. Conţinutul saitului nostru va fi constant actualizat, de aceea vă invităm să-l vizitaţi frecvent.
În ianuarie 2016 o echipă de 14 DX-mani temerari vor porni din Stanley, insulele Falkland la bordul venerabilului RV Braveheart la un drum de 32 de zile. Am inclus în planurile noastre activarea insulei Sandwich de sud în primul rând pentru că este situată pe poziţia 4 în statistica celor mai dorite entităţi din lume DXCC de la ClubLog. Vom fi activi de pe ins. Sandwich de sud timp de 8 zile, în funcţie şi de starea vremii şi a mării. Apoi ne vom reîmbarca pe RV Braveheart pentru o călătorie spre ins. Georgia de sud, care ocupă locul 9 între mult doritele entităţi DXCC la ClubLog. Vom activa Georgia de sud pentru alte 8 zile înainte de a ne începe călătoria de întoarcere pe insulele Falkland.
Deşi intenţia noastră este aceea de a activa ambele entităţi rare în cursul călătoriei accentul îl vom pune pe realizarea unei activităţi complete de opt zile de pe ins. South Sandwich, dat fiind ea este cea mai dorită de comunitatea DX globală.
Bugetul total al acestei DXpediţii este de 425.000 USD, din care o mare parte este acoperită de cei 14 membri ai echipei. Invităm toate fundaţiile, cluburile şi amatorii individuali să ne sprijine prin intermediul rubricii Donate de pe pagina de internet, pe care puteţi urmări ştirile şi activitatea noastră, dar şi prin postările noastre pe Facebook şi Twitter.
Vă mulţumim pentru interesul pe care îl acordaţi DXpediţiei noastre!
Echipa VP8 a Intrepid-DX Group

Insulele Chesterfield 
(Locul 26 în sondajul 2014 al The DX Magazine)


Echipa Perseverance DX Group compusă din Joe AA4NN, Pista HA5AO, Gene K5GS, Ross K6GFJ, John K6MM, Kevin K6TD, Stu K6TU, Tom ND2T, Steve W1SRD, Les W2LK şi Mike WA6O va fi activă de pe insulele Chesterfield între 1 şi 12 octombrie 2015 cu indicativul TX3X pe benzile de la 160 la 10 metri în telegrafie, SSB şi RTTY. Detalii despre palmaresul membrilor echipei, sponsori, echipamente, QSL etc. se găsesc pe saitul DXpediţiei la http://www.tx3x.com/

Insula Heard
(Locul 5 în sondajul 2014 al The DX Magazine)


Activitatea sub egida Cordell Expeditions sub conducerea lui Dr. Robert Schmieder KK6EK, programată iniţial pentru inceputul anului 2014, se află acum într-o fază avansată de organizare şi a primit confirmarea din partea comandantului vasului în privinţa perioadei de 10 noiembrie – 22 decembrie 2015, care include şi plecarea respectiv reîntoarcerea din/în Freemantle, Australia. O ştire de ultima oră menţionează şi posibilitatea vizitării insulei Kerguelen FT/X, o altă entitate mult dorită de DX-mani (situată pe poziţia 21 în sondaj), precum şi faptul că se lucrează la obţinerea autorizaţiei de a se desfăşura şi o scurtă activitate de radioamatorism pe lângă aceea ştiinţifică. Un articol cuprinzător despre Cordell Expeditions, proiectul Heard Island 2015 (fost 2014), informaţii şi imagini despre ultima activitate VK0IR din 1997, hărţi şi QSL-uri despre alte activităţi anterioare de pe Heard, precum şi două videouri se găsesc în articolul «DXpediţia VK0EK – ştiinţă şi radioamatorism» publicat în decembrie 2014 la această adresă. Paginile de internet ale expediţiei VK0EK se găsesc aici şi aici.

Expediţiilor mai sus anunţate le vor fi dedicate noi articole atunci când vom fi în posesia unor informaţii mai detaliate pe măsură ce ne vom apropia de data desfăşurării lor.
Pentru a încheia acest scurt tur de orizont al informaţiilor despre activităţi de perspectivă de pe entităţi rare se poate afirma că planurile DXpediţionarilor nu sunt mereu previzibile şi nu întotdeauna realizabile, ele depinzând de o mulţime de factori - printre care cel financiar joacă un rol hotărâtor, - în vreme ce minunatele surprize pe care DXpediţionarii ni le pot oferi sunt întotdeauna posibile. De aceea este indicat să urmărim cu atenţie calendarele DX, ştirile furnizate de saiturile şi publicaţiile specializate, benzile de radioamator şi clusterele DX, - asumându-ne şi aplicând întotdeauna în pailapuri regulile Codului de comportament al DX-manului

11 superbe videouri de o calitate profesională impecabilă realizate de James Brook VK9YC despre DX-pediţii memorabile – printre care VK0IR pe ins. Heard în 1995, VP8GEO pe ins. South Georgia în 2002, VP8THU pe ins. South Sandwich în 2002 şi FT5XO pe ins. Kerguelen în 2005 – pot fi vizionate în articolul de la această adresă.
Succes tuturor DX-manilor YO! DX IS!
(Informaţii  compilate, traduse şi completate de YO4PX. Surse: sondajul The DX Magazinesaiturile expediţiilor şi buletinele DX, articole publicate pe această pagină, Wikipedia. 
Bibliografie recomandată: Practici de operare de ON4WW şi Ghidul DX-manului începător de K7UA.)

Ultima oră
17 mai 2015


About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved