05 April 2015

Radio DARC s-a lansat în eter
Transmisiunea inaugurală a «Radio DARC», programul destinat radioamatorilor, a avut loc în zilele de 21-22 martie 2015 prin intermediul Canalului 292 pe frecvenţa de 6070 kHz. Programul difuzat în limba germană a fost produs în cooperare cu Deutscher Amateur Radio Club (DARC), asociaţia naţională a radioamatorilor germani. Un grup de radioamatori a obţinut autorizaţia de a emite în unde scurte pe lungimea de undă de 49 de metri după ce postul de radiodifuziune naţional german Deutsche Welle situat lângă München şi-a închis emiţătorul pe unde scurte cu o putere de 500 kW. Folosind componente recuperate din fosta instalaţie a Deutsche Welle grupul de hami a construit un emiţător de 10 kW.
«Reacţia ascultătorilor a fost copleşitoare, depăşind cu mult chiar şi cele mai îndrăzneţe vise ale noastre. Echipa a primit peste 1500 de rapoarte de recepţie din 11 ţări europene», spune Rainer Englert, DF2NU. Printre aceste rapoarte s-au numărat şi controale de S9 din Rusia şi Islanda. Englert afirmă că staţia difuzează un semnal care adeseori atinge nivelul de S9 60 dB pe teritoriul Germaniei, adăugând că vor fi necesare săptămâni pentru a răspunde tuturor solicitărilor de QSL-uri şi comentariilor. Semnalele au fost auzite şi în America de nord, fiind însă concurate acolo de o altă staţie care emite pe acelaşi canal.
Moderatorul «Radio DARC» este Conny Ferrin, o fostă vedetă în eter a Radio Luxemburg. În anii ’70 acest post folosea un emiţător de 2 GW pe unde medii pe frecvenţa de 1440 kHz şi unul pe unde scurte de 500 kW pe 6095 kHz, transmiţând programe de muzică pop înainte ca autorizaţiile de radiofuziune comerciale să fi devenit disponibile pe continent. Emisiunile Radio DARC vor include şi piese muzicale care au fost şlagăre în anii ’60 şi ’70, între care vor fi intercalate ştiri şi comentarii care prezintă interes pentru radioamatorii emiţători şi receptori. După cum a explicat Englert în comentariul său din timpul primei emisiuni, redactorii doresc ca programele să fie «deopotrivă nostalgice şi moderne.»
Radio DARC emite în zilele de sâmbătă între orele 09.00 şi 10.00 UTC şi emisiunea este retransmisă în zilele de luni între orele 15.00 şi 16.00 UTC.
Canalul 292 transmite de asemenea în zilele de luni între orele 14.00 şi 15.00 UTC, cu o oră înaintea Radio DARC, un program DX Magazine în limba engleză produs de Ed Durrant, DD5LP. Se preconizează şi introducerea altor programe de interes pentru radioamatori.
«Sunt şanse ca frecvenţa de 6070 kHz să devină un punct de întâlnire pentru numeroase cluburi de radioamator. Este limpede că astfel de emisiuni radio pe benzile de unde scurte sunt dorite de mulţi oameni», a spus Englert ARRL-ului. El a mai adăugat că în viitor echipa va produce câte două ore de program pe săptămână şi că în opinia sa Radio DARC este unic în lume: «Nu am mai auzit ca vreun alt club de radioamatori să opereze propria sa staţie de radiodifuziune pe unde scurte.»
Rainer Ebeling DB8QC este proprietarul Intermedicom GmbH (S.R.L.), firma care oficial este deţinătoarea autorizaţiei de emisie. El a folosit componente din etajul excitator precum şi câteva transformatoare din fostul emiţător Deutsche Welle pentru construirea emiţătorului de 10 kW. «Antena este un simplu dipol întins la joasă înălţime, cu un  unghi de radiaţie foarte înalt, optimizat pentru a acoperi zone situate la scurtă distanţă»,  a explicat Englert.
(Surse: Radio DARC, DARC, ARRL, QRZ)

*   *   * 
                                          Înapoi la pagina principală

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved