14 April 2015

Ziua mondială a radioamatorismului 2015
În ziua de sâmbătă 18 aprilie 2015 radioamatorii din întreaga lume vor ieşi în eter pentru a sărbători Ziua mondială a radioamatorismului (World Anateur Radio Day, WARD). La 18 aprilie 1925 a fost fondată la Paris Uniunea internaţională radioamatorilor (International Amateur Radio Union, IARU), avându-l drept prim preşedinte pe co-fondatorul ei Hiram Percy Maxim, 1AW.
Scopul principal al Zilei mondiale a radioamatorismului este acela de a evidenţia importanţa radioamatorismului, beneficiile pe care radioamatorii le aduc ţărilor şi comunităţilor în care trăiesc. 

Pentru asociaţiile-membre ale IARU această zi este un prilej de a demonstra publicului în ce constă radioamatorismul şi de a lega prietenii cu alţi radioamatori din lume. În weekend-ul din zilele de 18 şi 19 aprilie în eter vor fi active staţii speciale dedicate Zilei mondiale a radioamatorismului şi aniversării celor 90 de ani ai IARU.

«De la întemeierea sa IARU a muncit fără preget pentru a apăra şi a extinde alocările de frecvenţe destinate radioamatorilor. Datorită sprijinului unor administraţii progresiste situate în toate regiunile globului radioamatorii au acum posibilitatea de a experimenta şi de a comunica în benzi de frecvenţe plasate strategic pe întreaga întindere a spectrului radio», se spune în documentul IARU prin care se marchează însemnătatea comemorării.

Uniunea internaţională a Telecomunicaţiilor (International Telecommunication Union, ITU) a recunoscut IARU drept reprezentanta intereselor radioamatorismului. În zilele noastre aceasta îndeletnicire este mai populară ca oricând, pasionaţii ei numărând peste 3 milioane de entuziaşti de pe toate meridianele lumii, potrivit estimării IARU.
Având în vedere că anul 2015 va marca şi cea de a 150-a aniversare a Uniunii internaţionale a Telecomunicaţiilor IARU a adoptat pentru Ziua mondială a radioamatorismului tema ITU şi IARU: Sărbătorind 150 de ani de progrese în arta telecomunicaţiilor.
Pornind de la 25 de ţări în 1925 IARU a ajuns să numere peste 160 de asociaţii-membre din trei regiuni ale lumii. Regiunea I-a IARU include Europa, Africa, Orientul mijlociu şi partea nordică a Asiei. Regiunea a II-a cuprinde Americile, iar Regiunea a III-a Australia, Noua Zeelandă, naţiunile insulare ale Pacificului şi cea mai mare parte a Asiei.
«Ziua de 18 aprilie este o zi de sărbătoare pentru radioamatori şi o oportunitate de demonstra lumii cunoştinţele pe care le putem răspândi, serviciile comunitare pe care le putem presta şi bucuriile de care putem avea parte prin intermediul pasiunii noastre», se încheie comunicatul IARU.
 (Copyright IARU, ARRL, ITU, traducere şi adaptare de YO4PX)

Alt articol despre IARU:
Ce este IARU? 
*   *   *

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved