26 June 2015

Lecţie despre sancţionarea fraudelor în concursuri
(Pentru informarea preşedintelui FRR şi a Comisiei de disciplină a Consiliului de administraţie)


Sub titlul Pattern of Contact Padding Prompts Disqualifications, CQ Review of All Past Contest Logs comitetul de concurs CQ World Wide a dat publicităţii în 25 iunie 2015 un comunicat prin care anunţă descalificări şi revizuirea tuturor logurilor de concurs anterioare, decizii determinate de constatarea că un concurent de top a adăugat fraudulos logului său un număr de QSO-uri fictive. (Conform dicţionarului «padding» = adăugare de caractere fictive, capitonare, căptuşeală, material de umplutură etc.) Materialul face referire şi la comunicatul din 23 aprilie 2015 intitulat CQ descalifică 24 de participanţi ai etapei de SSB a CQ World Wide DX Contest. Ambele comunicate au fost publicate şi comentate şi pe saitul ARRL:

«Comitetul de concurs CQ World Wide a anunţat în această săptămână că plănuieşte să revizuiască toate logurile de concurs anterioare, după ce investigaţiile au relevat un şablon repetat de adăugare a unor QSO-uri fictive de către un operator cu scoruri de top în CQ World Wide Contest. Această decizie urmează unor descalificări în aprilie a circa 24 de operatori participanţi în etapa de SSB a concursului CQ WW din 2014 şi a altor 30 de concurenţi în etapa de telegrafie a aceluiaşi concurs. (Din fericire de această dată printre sancţionaţi nu s-a numărat niciun radioamator YO - nota mea, YO4PX.) Articolul avertizează: «În calitate de arbitru Comitetul de concurs CQ WW acordă  o extremă seriozitate rolului său. În fiecare an un grup de membri dedicaţi petrec numeroase ore puricând logurile, ascultând înregistrările SDR şi urmărind sesizările comunităţii competitorilor. Nu deţinem întotdeauna informaţii perfecte iar sarcina noastră este dificilă, dat fiind că fiecare participant operează de la propria sa staţie, fără prezenţa unui observator extern. Chiar şi aşa logurile şi înregistrările ne prezintă deseori o situaţie limpede. Ne revine rolul ca arbitri să le punem întrebări celor pe care îi depistăm. Fiecare participant descalificat este notificat cu privire la decizia luată şi i se oferă 5 zile pentru a oferi un răspuns. Procedăm astfel pentru a da ocazia tuturor să prezinte o explicaţie despre cele apărute în logurile lor.»

Din grupul celor 30 de concurenţi descalificaţi făcea parte şi logul TO7A (Martinica) al lui Dmitry V. Stashuk UT5UGR din Kiev, Ucraina, sancţionat pentru folosirea de asistenţă nedeclarată (cluster, RBN, skimmer etc.). TO7A a revendicat un scor de top în categoria Single Operator, High Power.
„În cursul discuţiilor publice pe tema acestei descalificări o secţiune a logului pentru banda de 160 de metri s-a evidenţiat ca fiind suspectă”, spune comitetul. “Continuarea verificărilor a scos la iveală un şir de 47 de legături adăugate logului în momente în care prezenţa în eter a lui TO7A nu a putut fi detectată de Reverse Beacon Network (reţeaua balizelor inversate, RBN) sau de înregistrările SDR. În total logul a fost «căptuşit» cu nu mai puţin de 123 de QSO-uri reprezentând 22 de multiplicatori suplimentari.” Comitetul de concurs CQ WW afirmă că «şablonul specific» al legăturilor suspecte a arătat cu claritate că acestea au fost adăugate în mod deliberat după încheierea concursului cu scopul de a «umple» cu QSO-uri perioadele de odihnă sau de pauză.

“Competiţia sportului radio este clădită pe un fundament simplu – cerinţa ca toate legăturile să fie efectuate în eter şi să fie înscrise corect în loguri. Având în vedere că operaţiunile decurg în intimitatea staţiilor noastre fără a fi supravegheate, noi nutrim încrederea că toţi cei care participă în concurs se supun aceloraşi reguli”, precizează comitetul.
Ca rezultat al acestor verificări comitetul a decis să examineze cu mai mare atenţie logurile de concurs trimise în trecut de UT5UGR, numeroase dintre acestea cu scoruri concurenţiale, inclusiv unul prin care s-a obţinut un record continental. Examinarea a relevat dovezi privind o completare frauduloasă a logului încă din 2008, când UT5UGR s-a plasat pe locul III mondial în categoria Single Operator, High Power lucrând cu indicativul V31WA în concursul CQ WW CW.
Drept urmare CQ a descalificat participările lui UT5UGR în care a detectat completări frauduloase de loguri şi le-a eliminat din baza de date a scorurilor oficiale. În plus, toate participările viitoare în care UT5UGR va apare ca şi concurent individual sau ca membru al unei echipe în concursuri sponsorizate de CQ vor fi reclasificate ca loguri de control până în luna iulie 2020.

Participarea lui UT5UGR cu indicativul TO7A în  etapa de SSB a CQ World Wide din 2009 şi 2010, precum şi acelea din 2011 şi 2014 în CQ WW 160 Meter SSB Contest în care a lucrat cu propriul său indicativ au fost descalificate. În afară de logul din 2008 ca V31WA (Belize) CQ a descalificat şi participările lui UT5UGR ca TO7A în etapele de SSB şi CW din 2014, de asemenea logurile trimise sub acelaşi indicativ în concursurile CQ WW CW din 2011, 2012 şi 2013.
Înşelarea încrederii, cea pe care este fundamentată competiţia sportului radio, nu poate fi ignorată”, spune CQ. Comitetul de concurs CQ WW a anunţat că se pregătesc noi proceduri de verificare a logurilor cu scopul de a detecta completările frauduloase: “Intenţionăm să testăm aceste metode în cazul tuturor logurilor prezentate între 2011 şi 2014. În cazul în care în acestea se vor găsi QSO-uri adăugate neverificabile vom lua măsurile necesare de la caz la caz. Comitetul CQ World Wide Contest este hotărât să folosească toate mijloacele care îi stau la dispoziţie pentru a proteja integritatea competiţiei şi speră în acest sens în sprijinul comunităţii competitorilor”, se încheie comunicatul CQ.
(Sursă: ARRL, CQ)
.....................................................................................................................
Citind aceste rânduri orice radioamator YO familiarizat cât de cât cu participarea staţiilor YO în concursuri interne şi internaţionale îşi va aminti cu siguranţă de întâmplări asemănătoare ale căror «eroi» au fost colegi de ai noştri. Ei au găsit cu cale să sfideze vigilenţa organizatorilor unor concursuri şi să înşele încrederea despre care comunicatul CQ afirmă că se află la fundamentul competiţiilor noastre radio.
Iar cei dispuşi să judece lucrurile cu luciditate şi obiectivitate vor fi nevoiţi să constate şi abisala diferenţă dintre abordarea comitetului de concurs CQ, care a decis să ia măsuri energice împotriva şmenăriei încă din 2010, în comparaţie cu atitudinea dezonorantă a conducerii Federaţiei Române de Radioamatorism. Aceasta a preferat să ascundă murdăria sub covor, să nege existenţa unei fraude investigate, dovedite şi certificate prin documente oficiale publicate pe saitul organizaţiei şi deţinute şi de ANCOM (YO DX HF Contest 2010) şi să elibereze unui fraudator un certificat de bună purtare - în dispreţul şi în detrimentul comunităţii radioamatorilor YO, care cunoştea toate detaliile fraudei. În orice ţară civilizată semnatarul infamului document ar fi fost demis fără întârziere - în cazul în care nu avea suficientă onoare pentru a-şi prezenta singur demisia sub presiunea opiniei publice. 

(Document extras din articolul «Şmenăria, eternă poveste»)

Şi pentru că o astfel de incorectitudine nu i s-a părut suficientă aceeaşi conducere a ignorat constatările Comitetului de concurs al Campionatului IARU HF din 2010 şi ale Comisiei de disciplină a FRR cu privire la o şi mai flagrantă fraudă, refuzând cu obstinaţie sancţionarea acesteia şi cauzând prin aceasta grave daune nu numai prestigiului internaţional şi imaginii radioamatorismului YO dar şi propriei sale credibilităţi. Pentru cei care se amăgesc cu speranţa că adevărul poate fi măsluit la nesfârşit comunicatele emise de CQ demonstrează limpede că în cazul unor fraude nu există nici imunitate, nici impunitate, nici termen de prescripţie.

BIBLIOGRAFIE RECOMANDATĂ
Nu în numele meu! (martie 2011)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved