12 June 2015

Şoricelul Morse
«A învăţa ar trebui să fie şi un prilej de amuzament – iar dumneavoastră nu aţi ajuns încă prea bătrân pentru a mai învăţa câte-ceva, nu-i aşa?», ne întreabă retoric Charlie Davy M0PZT, membru al clubului Chelmsford Amateur Radio Society din Marea Britanie, care printr-un mic program educaţional demonstrează codul Morse tinerilor (şi celor cu inima tânără deopotrivă). Programul transmite o serie de litere în telegrafie, transformând procesul de învăţare într-un joc al abilităţii şi al memoriei.
Charlie relatează că ideea i-a venit după ce membrii clubului au ajuns la concluzia că este necesar să facă mai mult decât instalarea unei staţii în sediul muzeului local cu ocazia unor evenimente speciale organizate de club.



Programul alege aleatoriu câte o literă şi acordă jucătorului între cinci şi zece secunde pentru a acţiona butonul corespunzător al acestuia în codul Morse pe tastatura calculatorului sau prin clic pe butonul de pe imaginea tastaturii pe ecranul monitorului. Efecte sonore distincte indică reuşita sau eşecul identificării literelor. Pe măsură ce utilizatorul decodează corect litera auzită şoricelul se apropie de caşcaval. În caz de eroare programul va repeta litera respectivă dând utilizatorului trei şanse pentru a se corecta. Dacă toate cele trei şanse au fost ratate şoricelul se depărtează de caşcaval. Cu cât mai rapidă va fi identificarea cu atât mai mare va fi scorul obţinut!

Programul oferă şi un tabel în format A4 pentru a veni în ajutorul decodării fiecărei litere, ceea ce nu înseamnă că telegrafiştii capabili să decodeze texte transmise la viteze între 15 şi 20 de grupe pe minut (un grup este format din cinci semne) nu vor găsi un prilej de amuzament prin folosirea acestui program. Experienţa membrilor clubului indică faptul că programul este chiar şi mai atractiv atunci când este folosit pe ecrane cu afişaj tactil (touchscreen).

Prin descărcarea programului  de la această adresă se vor instala toate fişierele şi două scurtături (shortcuts): programul propriu-zis şi tabelul codului Morse.  

În cazul în care programul a fost deja instalat şi se doreşte cel mai recent fişier EXE, acesta se găseşte la această adresă.

Există acum în program o opţiune Easy (uşoară) şi una Hard (dificilă). Autorul se bucură să constate că din momentul lansării programului s-au înregistrat peste 600 de trimiteri spre pagina programului de pe forumul de la QRZ.com, 180 de pe saitul Southgate AR News şi circa 50 prin intermediul contului său pe Twitter, pe locul I ca număr situându-se accesările din Statele Unite.

Aplicaţia este bazată deocamdată numai pe Windows şi poate fi folosită atât cu tastatura cât şi cu touchscreen-uri, acestea din urmă putând fi utilizate cu şi mai mare plăcere de membrii mai tineri ai familiei. Se preconizează introducerea anumitor noi facilităţi ale programului, cum ar fi probabil adăugarea unei ferestre de Settings pentru a permite alegerea unor noi sunete şi modificarea după dorinţă a timpului acordat pentru identificarea literei transmise.
--... ...--  şi  --. .-..  de YO4PX
(Traducere şi prezentare de YO4PX. Sursă: pagina lui M0PZT)

Un alt program creat de Charlie Davy M0PZT şi prezentat pe această pagină:
ESSEX PSK, un program simplu de decodare PSK şi RTTY


*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved