31 August 2015

Trimite-ţi numele (şi indicativul) pe Marte!
Pasionaţii proiectelor legate de Planeta roşie pot participa la următoarea misiune a NASA pe Marte adăugându-şi numele – şi indicativele – pe un microcip de silicon care va fi transportat la bordul modulului spaţial InSight Mars Lander. Acesta urmează a fi lansat în martie 2016.

«Pasul următor al călătoriei spre Marte este o nouă misiune fantastică pe suprafaţa Planetei roşii. Folosind această oportunitate de a vă trimite numele la bordul vehiculului InSight participaţi la această călătorie şi la viitorul explorării spaţiului cosmic», spune Jim Green, director al departamentului ştiinţific al sediului central al NASA din Washington.
NASA a lansat o invitaţie similară în 2014 pentru zborul său de încercare Orion. Pentru participarea la misiunea InSight au fost deja eliberate peste 464.000 de «taloane de îmbarcare» la ora la care scriem aceste rânduri. Dintre acestea 3635 de solicitări au fost înregistrate din România. NASA va accepta cereri de participare până în data de 8 septembrie 2015.

Pentru a lua parte la misiune şi pentru a intra în posesia «talonului de îmbarcare» mergeţi la http://mars.nasa.gov/participate/send-your-name/insight/
Pentru cei care au participat la misiunea Orion şi care deţin un cont în serverul NASA se completează un formular aflat în partea inferioară a paginii intitulat Frequent Flyers cu numele de familie şi adresa de e-mail şi se acţionează butonul SEND MY NAME ON INSIGHT. Dacă serverul a identificat participarea dv. anterioară veţi fi adăugat şi la misiunea actuală obţinând şi nişte puncte suplimentare de participare.

În cazul primei participări la o misiune spaţială a NASA se acţionează comanda 1) SEND YOUR NAME situată în colţul din partea stângă sus a paginii şi se completează cel de al doilea formular, care se deschide sub titlul New Flyers – Never Flown before? cu prenumele, numele de familie (şi eventual indicativul de radioamator), se alege din meniu ţara România, se înscrie codul poştal şi adresa de e-mail. Apoi se înscrie codul captcha format din 3-4 cifre în spaţiul haşurat Type the text şi în final se acţionează butonul SEND MY NAME ON INSIGHT, pentru a vi se elibera instantaneu «talonul de îmbarcare» personalizat.
InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) este o misiune de cercetare a NASA care va plasa pe Marte un singur vehicul în scopul studierii interiorului său profund.
Însă robotul InSight este mai mult decât o misiune marţiană – este un adevărat explorator care va încerca să ofere răspunsuri ştiinţei sistemului planetar şi solar, pentru a înţelege procesele care au modelat planetele stâncoase ale sistemului solar interior (inclusiv Terra) acum peste patru miliarde de ani.
Folosind instrumente geofizice sofisticate InSight va fora adânc în suprafaţa planetei, detectând amprentele proceselor de formare a planetei, precum şi măsurând «semnele vitale»: «pulsul» ei (seismologie), «temperatura» (fluxul termic) şi «reflexele» sale precise (mişcarea sa).
Insight caută răspunsuri şi la una dintre cele mai fundamentale întrebări ale ştiinţei: cum s-au format planetele de tip terestrial?

Cele două panouri solare ale Insight Lander testate într-o încăpere sterilă la Lockheed Martin Space Systems din Denver. Aceasta este configuraţia sub care se va înfăţişa modulul pe suprafaţa lui Marte. 
(Credit foto: NASA/JPL-Caltech/Lockheed Martin)

Anul 2015 marchează 50 de ani de misiuni pe Marte încununate de succes, începând cu Mariner 4 în 1965. De atunci diferite centre NASA au realizate 15 misiuni robotice. Acestea au pus bazele viitoarelor misiuni cu echipaj uman pe Planeta roşie. Călătoria spre Marte va continua cu noi misiuni robotice planificate pentru 2016 (misiunea InSight) şi 2020 şi cu o misiune care va transporta astronauţi în 2030. 



(Traduceri, prezentare şi completări de YO4PX. Surse: ARRL, NASA, YouTube)

Alte articole despre misiunile marţiene:
Curiosity a amartizat!  (august 2012)
Comunicarea cu Curiosity (august 2012)

*   *   * 

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved