03 September 2015

Activitate în VHF, UHF şi SHF cu două parabolice uriaşe
Conform informaţiilor puse la dispoziţie de radioamatorul Adelino Francisco CT1AL, care citează ca sursă în sprijinul afirmaţiilor sale numărul 398 al revistei QSP - Portuguese Magazine of Radio and Communications, se află în fază de pregătire un experiment radioamatoricesc important (aş spune chiar impresionant), bazat pe două antene parabolice de mari dimensiuni aflate pe Serra de Nogueira (muntele Nogueira) în Bragança, Portugalia, locator IN61nr.

Informaţiile despre sistemul de comunicaţii din locaţia respectivă au fost dintotdeauna învăluite într-o atmosferă de mister dar,  în măsura în care s-a putut totuşi afla câte-ceva, a funcţionat ca serviciu telefonic până în anii 80’, apoi a fost folosit ca link pentru a transmite şi recepţiona semnale civile şi militare în frecvenţe de microunde între muntele Artezamandi din Pirineii francezi şi muntele Nogueira din Portugalia prin conexiune troposcatter.
Muntele Nogueira, denumit şi muntele Pena Mourisca este pe locul 11 în clasamentul celor mai înalte vârfuri ale Portugaliei continentale, ajungând la înălţimea de 1319 metri a crestelor sale. Este situat în provincia Trás-os-Montes, aproximativ în «colţul» nord-estic al teritoriului prtughez. Muntele francez Artezamandi se înalţă la 926 de metri deasupra nivelului mării şi se află în sud-vestul Franţei, lângă frontiera franco-spaniolă, în Ţara Bascilor, la circa 490 de km în linie dreaptă de locaţia portugheză amintită.

O echipă numeroasă de radioamatori CT pregătesc toate sistemele tehnologice în scopul de a «reactiva» cele două mari reflectoare rămase şi punctul lor focal, plasând nişte antene direcţionale pentru benzile de VHF şi UHF în cele mai favorabile poziţii pentru a completa parabolicele. În afară de montarea antenelor ei vor investi pentru obţinerea unor puteri de ieşire eficiente folosind un amplificator de 1 kW pe banda de 144 MHz şi un altul de 500 de waţi pentru 432 MHz în timpul competiţiilor de VHF şi UHF ale regiunii a I-a IARU din data de 5 şi 6 septembrie 2015 cu ocazia IARU Region I VHF Contest şi posibil şi în zilele de 3 şi 4 octombrie în IARU Region I UHF şi SHF Contest.
Potrivit unor zvonuri persistente corporaţia Portugal Telecom, proprietarul actual al sistemului, ar avea intenţia din păcate să dezasambleze complet ceea ce a mai rămas din parabolicele gigantice. Plănuita activitate a radioamatorilor are ca scop, printre altele, să ofere o anumită promovare publică acestei locaţii istorice şi, pe cât posibil, să genereze un impuls care să determine cetăţenii la iniţierea unei acţiuni civice dedicate prezervării acestui loc considerat un important monument tehnologic al istoriei portugheze.
Salutări cordiale din Portugalia,
João Costa, CT1FBF
.....................................................................................................................

În zilele de 16, 17 şi 18 aprilie 2010 la iniţiativa şi cu participarea personală a lui Jim Taylor K1JT (creatorul seriei de programe de radioamator pentru semnale slabe WSJT, laureat al premiului Nobel pentru fizică) a avut loc un experiment asemănător, încununat de succes, în decursul căruia uriaşa parabolică cu diametrul de 305 metri a Observatorului de la Arecibo, Porto Rico a fost folosită pentru o activitate prin reflexie de pe suprafaţa Lunii (Earth-Moon-Earth, EME). S-a emis pe frecvenţa de 432,045 MHz şi s-a recepţionat pe 432.060+ MHz în modurile de lucru SSB, telegrafie şi JT65N, realizându-se numeroase legături cu radioamatori dotaţi cu aparatură relativ simplă. Semnalele reflectate de Lună au putut fi auzite chiar şi cu o antenă cu 5 elemente ţinută în mână şi îndreptată spre satelitul natural al Terrei şi cu un transiver SSB pentru banda de 70 cm, iar cei care dispuneau de o putere de 100 de waţi şi de o antenă cu un câştig mai mare de 15 dBi au avut şanse de a realiza legătura bilaterală! Întreaga activitate a fost transmisă direct de USTREAM şi preluată pe această pagină, fiind urmărită de sute de radioamatori din YO.

Articole publicate despre Observatorul din Arecibo şi activitatea EME din 2010 a Arecibo Observatory Radio Club cu indicativul KP4AO sub conducerea lui Jim Taylor K1JT:
(Traducere, prezentare şi adaptare de YO4PX. Surse: QSP – Portuguese Magazine of Radiand Communications reprodus de Southgate AR News, CT1AL, CT1FBF. Fotografia de sub titlu: marea parabolică de la Stanford University, credit Antenna-theory.com)

*   *   * 
                        

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved