11 October 2015

Viitorul programului IOTA
«Islands on the Air» (Insule în eter), un program de primă importanţă pentru comunitatea DX, şi-a sărbătorit a 50-a aniversare în iulie 2014. În ultimii cincizeci de ani numărul vânătorilor de insule activi a crescut la 2500, iar cel al participanţilor ocazionali la aproximativ 15000. Se poate afirma că IOTA este al doilea program ca anvergură şi scopuri după programul diplomelor DXCC; fapt este că sunt mulţi cei care îl consideră chiar mai atractiv decât DXCC-ul.
Anul trecut comitetul Societăţii (Radio Society of Great Britain, asociaţia naţională a radioamatorilor britanici – nota mea, YO4PX) a identificat un număr de deziderate, printre acestea şi necesitatea de a pune la dispoziţia amatorilor un sistem informaţional care să permită creditarea online a legăturilor cu insule prezentate spre validare, similar cu Logbook of the World (LoTW). De atunci un mic grup de entuziaşti IOTA a conlucrat cu Societatea pentru a asigura continuitatea dezvoltării programului IOTA şi a rolului proeminent pe care l-a oferit în radioamatorism lucrului DX şi activităţii de concurs în ultimii cincizeci de ani.

Acest efort a dat acum roade: suntem încântaţi să anunţăm că se va constitui o nouă organizaţie sub denumirea de IOTA Foundation. Ea va fi condusă de pasionaţi IOTA care vor administra programul în parteneriat cu Societatea. Una dintre sarcinile importante ale noii organizaţii va fi crearea unui nou sistem de creditare online, care urmează să fie definitivat în 2017.
Roger Ballister G3KMA, Bob Barden MD0CCE, Cezar Trifu VE3LYC şi Johan Willemsen PA3EXX sunt membrii echipei angajate să implementeze schimbările sistemului informaţional şi va înfiinţa Fundaţia IOTA, care va avea ca reprezentanţi radioamatori din ţară şi din străinătate.
(Traducere, adaptare şi completări de YO4PX. Surse: pagina web a Radio Society of Great Britain 10 octombrie 2015, colecţia de QSL-uri YO4PX, DX-World.net)

QSL-urile unor activităţi insulare recente:O colecţie de 379 QSL-uri ale unor activităţi DX recente (2012-2015), dintre care numeroase întreprinse pe insule IOTA, poate fi văzută pe pagina Calendarului DX (sub tabelul activităţilor preconizate) la această adresă.


                                                  Din istoria DXpediţiilor IOTA:
Ins. Glorioso FR/G, IOTA AF-011, mai 1992
Operatori: DJ6SI, DJ8CR, DJ3OS, DG4FCDPoate doriţi să citiţi şi despre
IOTA la 50 de ani (aprilie 2011)
Directorul IOTA (iunie 2011)

About Me

My photo
Constanţa, Constanta, Romania

ARHIVA ARTICOLELOR

free counters Stats Copyright©Francisc Grünberg. Toate drepturile rezervate. All rights reserved